reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

reklama
to kiedy testujemy w niedzielę czy w poniedziałek???:-) ja już się nie mogę doczekać!!!!:tak:
Ja chyba w niedziele;-)

Do konfliktu między grupami krwi dochodzi w następujących przypadkach:

0 - allel niemy

Najczęściej występuje konflikt w układzie grupowym Rh i ABO. Konflikt w układzie Kell występuje rzadko , ale ma równie silny przebieg jak w układzie Rh

Częstość występowania niezgodności serologicznej stwierdza się u około 20-25 % ciąż, natomiast do konfliktu serologicznego dochodzi w około 10% tych ciąż i dotyczy on głównie układu 0-A1 (matka - dziecko). Do konfliktu może dojść już w pierwszej ciąży.

Konflikt może doprowadzić do silnej niedokrwistości u płodu a w konsekwencji nawet do jego obumarcia. Konflikt serologiczny może dotyczyć nie tylko czynnika Rh, ale również grup głównych czy rzadkich grup krwi. Może pojawić się, gdy matka ma grupę krwi np. 0 a dziecko dziedziczy A lub B.

A więc ja mam 0 Rh+ M ma AB Rh+ a ewentualne grupy krwi dziecka to A(+,-) lub B (+,-) a ja w badaniach ma stwierdzone grupę 0 nieme czyli "jeżeli matka nie posiada pewnych antygenów, obecnych w krwi dziecka,"
W takiej sytuacji może po prostu dochodzic do wczesnych poronirń.
Nieciekawie:-(
Nanusia jesli obydwoje z rodzicow ma Rh+, to dziecko nie moze miec Rh-, z zasad dziedziczenia dziedziczy po ktorymś z rodzicow Rh+, Wiec jesli ty masz grupe krwi 0 Rh+ a twoj mąz AB Rh+, to dzieciaczek bedzie miec A Rh+, lub B Rh+, konflikt serologiczny jest zwiazany z ukladem antygenow Rh nie antygenow grup krwi

Dziewczyny dostalam odpowiedz od administratora;-) ze Gwiazdeczka18, Malwinka, OoOAniolekOoO, Papuzka, MartusiaM zostaly zbanowane bo to byla jedna osoba:sorry:

Dziekujemy za pomoc:tak:
Świetnie dziekujemy za zajecie się ta sprawa

czesc dziewczyny, ja sobie daje jeszcze jeden cykl bez szalenstw, ze tak powiem, brzuch mnie pobolewa caly czas praktycznie i nie wydaje mi sie aby to calkiem normalne bylo, od kilku miesiecy sie ten bol tak jakby wydluza, najpierw bolalo tylko przed @ pozniej juz od owu do @ a w tym cyklu widze, ze od samego poczatku boli, tzn nie boli, boli, ale tak cmi i czuje to podbrzusze:-( nie wiem czy to calkiem normalne jest:-( jesli teraz znow sie nie uda to ide do lekarza, mam nadzieje, ze sie mna zajmie, co prawda jade w listopadzie do Polski, ale nie do siebie tylko rodzinke odwiedzic i nie bardzo bede chciala tam po lekarzach latac:eek:
Kurcze ja sie nie znam za bardzo na hormonach, ale myslicie ze ten moje bole moga byc spowodowane jakimis ich nieprawidlowosciami?? bo niby fizycznie wszystko jest ok, a hormonow jeszcze nigdy nie badalam?? Nic tez nie udalo mi sie w necie znalezc na ten temat :no:

Noukie dzięki za interwencję - Adminowi dzięki za bana :D
co do konfliktu serologicznego to u mnie może się zdarzyć :( (ja mam A-, a małż AB+)

reklama
Do góry