reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

reklama
to kiedy testujemy w niedzielę czy w poniedziałek???:-) ja już się nie mogę doczekać!!!!:tak:
Ja chyba w niedziele;-)

Do konfliktu między grupami krwi dochodzi w następujących przypadkach:

0 - allel niemy

Najczęściej występuje konflikt w układzie grupowym Rh i ABO. Konflikt w układzie Kell występuje rzadko , ale ma równie silny przebieg jak w układzie Rh

Częstość występowania niezgodności serologicznej stwierdza się u około 20-25 % ciąż, natomiast do konfliktu serologicznego dochodzi w około 10% tych ciąż i dotyczy on głównie układu 0-A1 (matka - dziecko). Do konfliktu może dojść już w pierwszej ciąży.

Konflikt może doprowadzić do silnej niedokrwistości u płodu a w konsekwencji nawet do jego obumarcia. Konflikt serologiczny może dotyczyć nie tylko czynnika Rh, ale również grup głównych czy rzadkich grup krwi. Może pojawić się, gdy matka ma grupę krwi np. 0 a dziecko dziedziczy A lub B.

A więc ja mam 0 Rh+ M ma AB Rh+ a ewentualne grupy krwi dziecka to A(+,-) lub B (+,-) a ja w badaniach ma stwierdzone grupę 0 nieme czyli "jeżeli matka nie posiada pewnych antygenów, obecnych w krwi dziecka,"
W takiej sytuacji może po prostu dochodzic do wczesnych poronirń.
Nieciekawie:-(
Nanusia jesli obydwoje z rodzicow ma Rh+, to dziecko nie moze miec Rh-, z zasad dziedziczenia dziedziczy po ktorymś z rodzicow Rh+, Wiec jesli ty masz grupe krwi 0 Rh+ a twoj mąz AB Rh+, to dzieciaczek bedzie miec A Rh+, lub B Rh+, konflikt serologiczny jest zwiazany z ukladem antygenow Rh nie antygenow grup krwi

Dziewczyny dostalam odpowiedz od administratora;-) ze Gwiazdeczka18, Malwinka, OoOAniolekOoO, Papuzka, MartusiaM zostaly zbanowane bo to byla jedna osoba:sorry:

Dziekujemy za pomoc:tak:
Świetnie dziekujemy za zajecie się ta sprawa

czesc dziewczyny, ja sobie daje jeszcze jeden cykl bez szalenstw, ze tak powiem, brzuch mnie pobolewa caly czas praktycznie i nie wydaje mi sie aby to calkiem normalne bylo, od kilku miesiecy sie ten bol tak jakby wydluza, najpierw bolalo tylko przed @ pozniej juz od owu do @ a w tym cyklu widze, ze od samego poczatku boli, tzn nie boli, boli, ale tak cmi i czuje to podbrzusze:-( nie wiem czy to calkiem normalne jest:-( jesli teraz znow sie nie uda to ide do lekarza, mam nadzieje, ze sie mna zajmie, co prawda jade w listopadzie do Polski, ale nie do siebie tylko rodzinke odwiedzic i nie bardzo bede chciala tam po lekarzach latac:eek:
Kurcze ja sie nie znam za bardzo na hormonach, ale myslicie ze ten moje bole moga byc spowodowane jakimis ich nieprawidlowosciami?? bo niby fizycznie wszystko jest ok, a hormonow jeszcze nigdy nie badalam?? Nic tez nie udalo mi sie w necie znalezc na ten temat :no:

Noukie dzięki za interwencję - Adminowi dzięki za bana :D
co do konfliktu serologicznego to u mnie może się zdarzyć :( (ja mam A-, a małż AB+)

reklama
Do góry