reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

witam!!
ja moze najpierw odpowiem na wczorajsze posty :happy:
ja mialam tez ponad 10 razy wyzsza 13ng/ml i 162ng/ml po obciazeniu.

kurcze to nawet podobnie miałas do mnie , teraz to zaczynam juz sie tym martwić, wczesniej jakos sie tym nie przejmowałąm bo lekarka mi nic nie powiedziała, a jak sprawdzalam na forach to nic poważnego nie znalazłam:baffled:

mama, poczytaj:

prolaktyna może hamować i prowadzic do niepękania pęcherzyków ponieważ uszkadza pik LH a potem do niedomogi ciałka żółtego, najlepiej jak prolaktyna jest do połowy normy około 10, w górnej granicy warto zrobić test z obciążeniem MTC

Wpływ nadmiaru prolaktyny na płodność
Prolaktyna wpływa na wydzielanie gonadotropin przez przysadkę. Poziom LH i FSH jest zwykle prawidłowy lub nieznacznie tylko obniżony, jednak zmienia się amplituda ich wydzielania – maleje częstość i wielkość impulsów wydzielania. W szczególności pik LH w okresie okołoowulacyjnym może być zbyt słaby by wywołać owulację – stąd cykle bezowulacyjne.

Poza tym prolaktyna prawdopodobnie działa bezpośrednio na gonady, powodując zmniejszenie wydzielania progesteronu u kobiet (niewydolność ciałka żółtego) i testosteronu u mężczyzn.

Melissa, ale co stwierdził lekarz? że to to hiperprolaktynemia czy jednak nie?

no własnie lekarka przepisała mi duphaston na regulacje cykli i na plamienia bo miałam przed każdynm@ i mówiła ze jakby była niedomoga ciałka żółtego to tez ten duphaston pomaga, tylko ja narazie jeszcze tego nie brałam chciałam popbserwowac swoje cykle mierzac temperature, tak wiec owulacje mam faza lutealna tez jest duża wic wszystko ok oprócz tego że owulacja jest bardzo póżno i cykl trwa ponad 40 dni, od tego cyklu wezme juz ten duphaston i moze coś zadziała...

czesc dziewczyny ja tylko na chwilke, bo normalnie jestem w takim napieciu jakbym jakis mecz obsawialy za kupe kasy :-D wczoraj mnie moj kochany poinformowal, ze pozalatwial tam cos w pracy i mozemy laskawie gdzies pojechac, ...j

kiciaq a gdzie sie wybierasz,?? ja powoli tez bede szukac jakiegos hotelu tylko jeszcze nie wiem gdzie:confused: gdzies gdzie bedzie jeszcze ciepło w pażdzierniku bo dopiero wtedy chcemy jechać, nie wiecie gdzie jest ciepło w europie w pazdierniku??

waniliowa ogromniaste gratulacje:-):-)
zielona trzymam kciuki za grubą kreche:-):-)

reklama
Witaj Melissa na ten okres czasu to chyba jeszcze Portugalia, Wlochy:-) my mamy urlop od 30 sierpnia i bardzo dobrze bo to okres przed @ wiec mi szyciej zleci:tak:

waniliowa- gratulacje

zielona- cień krechy jest jak byk! ale trudno żeby 9dpo była gruba krecha. trzymam kciuki :-) a dlaczego masz złe doświadczenia ze słabymi kreskami?

melissa, ja jestem na progesteronie ale nic nie pomaga niestety :( Twoja lutealna wygląda dobrze, 2 dni plamień ale 14 dni, więc w sumie progesteron Ci niepotrzebny, bardziej trzeba by pierwszą fazę poprawić.

robale- powiedz, jak wygląda w NL opieka nad ciężarną? kiedy robi się pierwsze usg? bo w uk pierwsze jest w 12tc ale wcześniej jest wizyta u położnej, badania krwi itd. a Ty piszesz o listopadzie, przecież to 5-ty miesiąc by był??? a co ze wszystkimi badaniami przesiewowymi w okolicy 12tc, przezierność, kość nosowa, itd? czy Ty masz cały czas wysoką temperaturę czy spada Ci przed/w trakcie tych 2-dniowych @?

melissa, ja jestem na progesteronie ale nic nie pomaga niestety :( Twoja lutealna wygląda dobrze, 2 dni plamień ale 14 dni, więc w sumie progesteron Ci niepotrzebny, bardziej trzeba by pierwszą fazę poprawić.

a nie wiesz czym to można poprawić?? są jakies naturalne metody?? moze cos o ty wiesz,
kurcze bo nie chce znowu czekac na owulke miesiąc czasu :wściekła/y: a do lekarza pójde dopiero w pażdzierniku:-( bo wtedy tez jade do polski

Dziewczyny Wy piszecie o tych plamieniach, o co z nimi chodzi:confused: czy jak ja mam np 5 dni @ a po tym jeszcze 4 dni plamien to jest ok czy tez nie:confused:?

Melissa z naturalnych metod to castagnus albo zioła, np mieszanki ojca Sroki. zioła działają dość szybko, na efekty castagnusa trzeba czekać 2-3 miesiące (chociaż u mnie efekt był po pierwszym cyklu brania). u Ciebie castagnus mógłby się sprawdzić, bo to też naturalny środek na obniżanie prolaktyny. ale ile Ty się już starasz? bo może warto jeszcze cierpliwie poczekać?

waniliowa, ale fajowo!!! Ogromne gratulacje!! Bardzo się cieszę, no to już mamy majóweczkę pierwszą, która następna?? Zielona? :-)

reklama
Do góry