reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Tosia a jak wolno zapytać co to za choroba???
Tak fachowo pojade heheheh
Ostre porfirie wątrobowe to grupa wrodzonych chorób spowodowanych obniżoną aktywnością enzymów katalizujących poszczególne etapy biosyntezy hemu. Zmniejszenie aktywności tych enzymów powoduje nadmierne wytwarzanie, gromadzenie i wydalanie porfiryn i ich prekursorów – kwasu delta- -aminolewulinowego i porfobilinogenu. Klasyczna triada objawów ataku porfirii to bóle brzucha, obwodowa neuropatia i zaburzenia psychiczne. Z powodu objawów przypominających różne choroby porfirie są często niezdiagnozowane. Najbardziej efektywną terapią jest jak najszybsze rozpoczęcie leczenia argininianem hemu. Wczesne rozpoznanie, leczenie oraz informacja o czynnikach wywołujących atak znacznie poprawiają rokowanie, zapobiegają rozwojowi neuropatii i zmniejszają śmiertelność.

jedynym ośrodkiem w polsce leczącym porfirie jest instytu hematologii i transfuzjologii w wawie - koszt leczenie to ok 13 tys zł - wesoło coo

Ostatnia edycja:
reklama
Ostre porfirie wątrobowe to grupa wrodzonych chorób spowodowanych obniżoną aktywnością enzymów katalizujących poszczególne etapy biosyntezy hemu. Zmniejszenie aktywności tych enzymów powoduje nadmierne wytwarzanie, gromadzenie i wydalanie porfiryn i ich prekursorów – kwasu delta- -aminolewulinowego i porfobilinogenu. Klasyczna triada objawów ataku porfirii to bóle brzucha, obwodowa neuropatia i zaburzenia psychiczne. Z powodu objawów przypominających różne choroby porfirie są często niezdiagnozowane. Najbardziej efektywną terapią jest jak najszybsze rozpoczęcie leczenia argininianem hemu. Wczesne rozpoznanie, leczenie oraz informacja o czynnikach wywołujących atak znacznie poprawiają rokowanie, zapobiegają rozwojowi neuropatii i zmniejszają śmiertelność.

jedynym ośrodkiem w polsce leczącym porfirie jest instytu hematologii i transfuzjologii w wawie - koszt leczenie to ok 13 tys zł - wesoło coo
Zwaliłaś mnie z nóg......

hej kobietki dzis poszlam do kierowniczki w biedronce i tak jestem dalej wsciekla ze maz niechce narazie dzieci i juz zaczynam myslec ze chyba ich juz niebedsiemy mieli bo w przyszlym roku to ja juz niebede chciala sie starac bo wtedy bedzie za duza roznica wieku miedzy bablami no ale poszlam do niej i akurat byla w kasie to zapytalam o ktorej bedzie miec czas bo chce pogadac o pracy i mi powiedziala ze mam przyjsc o 13:30 wiec maz zostanie z mala a ja pojde ciekawe co bedzie teraz szukam wzoru CV bo niegy jeszcze niepracowalam ale napisze je sobie na wszelki wypadek i wezme ze soba jakby chciala...

a mam do was kobietki kochane pytanie jak dlugo trzeba pracowac zeby mozna bylo isc na to l4?????

Nie wiem czy o tej Lutce piszecie ale ja miałam na witaminach z luteina napisane żeby nie brać w ciaży

Suzi nie wiem jak śluz po lnie, ale włosy będziesz miała piękne bo len sprawia że są lśniące i ladne. A tak w ogóle to len jest zdrowszy niż ryby i 1 łyżka mielonego lnu dziennie dostarcza tyle składników odżywczych co 3 kromki najlepszej jakości razowego pieczywka... Więc polecam!!!

No to teraz bez dyskusji bede go piła:tak:

Ojjjj kochana,wesoło to nie masz!!!!!!Tulam mocno!!!!!!!!!!!!!!!

Witam sie

Nie wiem czy o tej Lutce piszecie ale ja miałam na witaminach z luteina napisane żeby nie brać w ciaży

Suzi nie wiem jak śluz po lnie, ale włosy będziesz miała piękne bo len sprawia że są lśniące i ladne. A tak w ogóle to len jest zdrowszy niż ryby i 1 łyżka mielonego lnu dziennie dostarcza tyle składników odżywczych co 3 kromki najlepszej jakości razowego pieczywka... Więc polecam!!!

Kochana to nie ta luteina ;-) luteina to czysty progesreton:tak:

hej kobietki dzis poszlam do kierowniczki w biedronce i tak jestem dalej wsciekla ze maz niechce narazie dzieci i juz zaczynam myslec ze chyba ich juz niebedsiemy mieli bo w przyszlym roku to ja juz niebede chciala sie starac bo wtedy bedzie za duza roznica wieku miedzy bablami no ale poszlam do niej i akurat byla w kasie to zapytalam o ktorej bedzie miec czas bo chce pogadac o pracy i mi powiedziala ze mam przyjsc o 13:30 wiec maz zostanie z mala a ja pojde ciekawe co bedzie teraz szukam wzoru CV bo niegy jeszcze niepracowalam ale napisze je sobie na wszelki wypadek i wezme ze soba jakby chciala...

a mam do was kobietki kochane pytanie jak dlugo trzeba pracowac zeby mozna bylo isc na to l4?????
Żabka trzymam kciuki żeby Ci się powiodło. A o dzidziusia się staraj i nie daj sobie zrobic wody z mózgu, bo Ci mężczyżni juz tak mają. Mój kiedys dzieci nie chciał, bo ciagle nie pora no to jak mu się zachciało z wielkim bólem to teraz mamy problemy!!!
A na L4 jak będziesz miała jakaś konkretna umowę to pewna nie jestem ale szybko mozna iść no i w ciąży ma się immunitet:)))

Witam sie

Kochana to nie ta luteina ;-) luteina to czysty progesreton:tak:
Witaj witaj ja tak sobie poczytuje i widzę, że z Ciebie Kochana prawdziwy specjalista:)))
No i dzięki widzisz ja nie wiedziałam o tej luteince:)))0

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Kochana etap płaczu i nerwów mam juz za sobą, co ma byc to bedzie. Jak juz @ chce przyleźć nie przylezie ale dlaczego to tak k***** boli :wściekła/y: przepraszam za nerwy ale niestety ja leków typu nos-pa brac nie mogę z przeciwbolowymi tez tylko apap a on g*** daje :wściekła/y:

dopiero będąc tu z Wami, to sie przekonałam, że naprawdę można popaść w jakąś dolinę z powodu braku II kreseczek.
Mysle tylko, że chyba podejście na light jest lapsze dla nas, bo czasami tak się kobieta potrafi no cos ukierunkowac, że wszystko inne po drodze gubi. Przy pierwszej ciązy po prostu chciałam w nią zajśc i to wszystko. Nie robiłam wczesniej żadnych badań, żadnych lekow nie brałam. Po prostu jak miałam ochote to się kochałam z mężem gdzie popadło i jest nasza urocza córeczka z nami. zastanawiam się, czy poszło tak łatwo dlatego, że nie myślałam tylko o zapłodnieniu? A może nie myślałam tylko o tym, bo nie przezywalam co miesiąc rozczarowania?
W każdym bądź razie 3mam kciukasy:tak:

Do góry