Na jednym forum znalazłam taki opis , moze komuś się przyda u mnie przynajmniej ja sie trosazku uspokoiłam co do śluzu mojego bo wychodzi jak najbardziej zdrowy
JAK BADAĆ ŚLUZ
Warto wyrobić nawyk analizy śluzu podczas wizyty w łazience. Po pewnym czasie robi się to automatycznie. Bierzemy papier toaletowy i patrzymy czy dostrzegamy jakiś ślad śluzu. Na badanie wpływa stosunek i wtedy śluz można dopiero analizować po 12 godzinach, choroby.
ANALIZA KOLORU
Najpierw analizujemy kolor, zazwyczaj wyróżniamy następujące:
*** Biały – tzw. śluz kremowy jest to śluz niepłodny, jest też często pierwszym objawem ciąży
*** Przezroczysty –jest śluz płodny należy dokładnie przeanalizować jego rozciągliwość
*** Żółty- może świadczyć o zakażeniu, grzybicy, należy zbadać zapach i udać się do lekarza.
*** Różowy – występuje w momencie tzw. Plamienia okołoowulacyjnego, w poprzedniej części opowiadaliśmy, że w momencie pęknięcia i wydobycia komórki jajowej pęcherzyk Graffa wypełnia się krwią często wtedy kobieta odczuwa bardzo silny ból i krwawi na jasnoczerwono bądź różowo.
*** Brązowy – w fazie poowulacyjnej świadczy o za małej ilości progesteronu lub problemach hormonalnych, konieczna wizyta lekarska
ANALIZA ROZCIĄGLIWOŚCI
Następnie próbujemy rozciągnąć śluz w nitkę
*** śluz rwie się po 1 cm lub nie ma go wcale
*** śluz zaczyna się rozciągać ale do 2-3 cm – okres płodny, uważniej obserwujemy śluz w ciągu następnym 3-4 dni
*** śluz rozciąga się w długą nitkę z wyglądu przypomina białko jaja kurzego – okres najbardziej płodny – owulacyjny
ANALIZA WILGOTNOŚCI
Warto też zapamiętywać odczucie jakie nam towarzyszy przez cały dzień
*** Sucho – okres niepłodny
*** Naoliwienie – zaczyna się zbliżać okres płodny
*** Bardzo wilgotno – dzień szczytu śluzu – owulacja
JAK BADAĆ SZYJKĘ
To niełatwe zadanie i trzeba pogodzić się z tym, że przez pierwsze 2-3 miesiące można nic nie wyczuwać. Uczyć się najlepiej na 2-3 dni przed
terminem miesiączki wtedy szyjka jest najniżej. Szyjkę badamy ZAWSZE wieczorem
Należy włożyć 2 palce: środkowy i wskazujący i dotknąć szyjki. Jeżeli masz problemy przechyl się lekko do przodu i drugą ręką uciśnij brzuch. Pod palcami powinien być wyczuwalny cylindryczny twór o grubości 2 cm. Dolny koniec szyjki ma charakterystyczne wcięcie przypominające miejsce po usunięciu ogonka gruszki.
PRZED OWULACJĄ
Szyjka jest opuszczona i twarda i zamknięta.
OWULACJA
Szyjka się unosi robi się miękka i cała we śluzie, ciężko ją dosięgnąć, otwiera się.
PO OWULACJI
Szyjka się zamyka, twardnieje i opuszcza
BÓL OWULACYJNY
W czasie owulacji może występować krwawienie do jamy otrzewnej z pękniętego pęcherzyka. To wywołuje podrażnienie i ból w dole brzucha. To tak zwany ból owulacyjny, a pojawia się na krótko przed, w trakcie lub po owulacji. Może trwać parę minut, godzin, a nawet dni. Najczęściej nie oznacza jednak samego momentu pęknięcia pęcherzyka. Ból nie informuje z jakiego jajnika odbędzie się czy odbyło jajeczkowanie. Jajniki mogą nabrzmiewać i boleć podczas indukcji owulacji lub z powodu poowulacyjnego ich powiększenia. Czasem dolegliwość jest objawem endometriozy. Wiele kobiet, które regularnie owulują nie odczuwają żadnych bóli. Często zaraz po bólu zaczyna zmieniać się śluz.
KRWAWIENIE OKOŁOOWULACYJNE
Jest to zjawisko do końca niezbadane, ale u niektórych kobiet po owulacji lub w trakcie pojawia się śluz podbarwiony krwią, zazwyczaj jest to śluz jasnoróżowy, choć zdarzają się przypadki mocnego jasnoczerwonego krwawienia.
ZMIANA CERY I WŁOSÓW
Dużo kobiet na 2-3 dni przed owulacją zauważa zmianę cery na bardziej gładką a włosy są łatwiejsze w układaniu, jest to związane z nagłym wzrostem estrogenów w organiźmie.
ZWIĘKSZONE LIBIDO
Wraz z przygotowaniem do owulacji kobieta odczuwa pobudzenie seksualne, jest to jednak sprawa bardzo indywidualna.