reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Agniesiar stres moze zachamowac wzrost pecherzyka
Ja w ostatnim cyklu na poczatku pecherzyk rosl szybko jakies 2-3 mm na dobe a potem troche zwolnil. Wiec generalnie roznie bywa z tym wzrostem

reklama
Witam :) i od razu przyłączam się do dzisiejszej dyskusji
no i stres zwiększa poziom prolaktyny
coś o tym wiem... u mnie bardzo znacznie się zwiększa prolaktyna. :-(
Moja gin twierdzi, że to dlatego już tyle czasu trwają bezowocne starania :-(
Biorę Bromergon, więc może wkrótce prolaktynka spadnie, a zwiększą się szanse na maleństwo.

a jak się czujesz po bromergonie?? bo mi strasznie zasycha w ustach i w nocy musze kilka razy wstawać i pić, po jakim czasie bromergon zaczyna działać?? ja już biowę 12 dni a ty??

Ostatnia edycja:
Mmm ja już biorę z dwa miesiące... na początku 1/4 tabletki, później 1/2, a teraz już od dawna całą. Nie mam żadnych efektów ubocznych... jeśli masz, to może powiedz lekarce. Mnie moja ostrzegała, że dość często są nawet zawroty głowy czy omdlenia. Jeśli nie znosisz dobrze tego leku, możesz dostać inny preparat - będzie droższy, ale nie będzie wywoływał skutków ubocznych.
Ja się czuję OK. Ale po 1,5 mies. brania bromergonu zrobiłam prolaktynę i wyszła... wyższa. Za pierwszym razem mieściłam się w normie, dopiero po metoklopramidzie miałam bodajże 13-krotny skok... A teraz już prolaktyna z pierwszego pobrania krwi wyszła podwyższona... Za tydzień robię kolejne badanie i zobaczymy, jak wyjdzie...

O ile mi wiadomo, ważne jest, żeby zaczynać brać Bromergon w mniejszych dawkach. Wtedy nie ma takiego szoku dla organizmu.
U wielu osób już po 1-2 miesiącach brania jest poprawa.
Ogólnie moja gin powiedziała, że zbicie prolaktyny nie powinno być problemem.

Cześć Dziewczyny! Mam pytanie o zagnieżdżanie się zarodka. Kiedy następuje i czy towarzyszą mu jakieś objawy? Jak to było u Was? Jak jest z tym plamieniem implantacyjnym? Długo trwa?

Agniesiar stres moze zachamowac wzrost pecherzyka
Ja w ostatnim cyklu na poczatku pecherzyk rosl szybko jakies 2-3 mm na dobe a potem troche zwolnil. Wiec generalnie roznie bywa z tym wzrostem

Może i u mnie tak sie stało, ale w niedzielę też mieliśmy sie poprzytulać, ale mój M już nie mógł. Tak to już u nas jest 3 dni pod rząd odpadają:-:)-:)-:)-:)-(

Wiec będzie co ma być.

A jeśli chodzi o PRL i progesteron to są idealne w samym środeczku normy dla starajacych sie!!!!

reklama
Cześć Dziewczyny! Mam pytanie o zagnieżdżanie się zarodka. Kiedy następuje i czy towarzyszą mu jakieś objawy? Jak to było u Was? Jak jest z tym plamieniem implantacyjnym? Długo trwa?
Zapłodniona komórka jajowa zaczyna dzielić się i jednocześnie przesuwa się w kierunku jamy macicy. Jego wędrówka jest uwarunkowana ruchami rzęsek skurczami mięśniówki jajowodu. Do jamy macicy wchodzi, gdy jest podzielone na 8 lub więcej komórek, czyli po 3-4 dniach od zapłodnienia. Podział komórek postępuje, a jednocześnie (około 6-7 dnia) dochodzi do implantacji zapłodnionego jaja (zagnieżdżenia) w odpowiednio przygotowanym endometrium. Na tym etapie nadal jest ono mniejsze od główki szpiki.

Proces implantacji jest skomplikowany i często kończy się fiaskiem. Właśnie w tym momencie najczęściej ma miejsce strata zapłodnionego jaja.

Wkrótce po implantacji tkanki trofoblastu (z nich powstaje później łożysko) zaczynają wydzielać hormon zwany ludzką gonadotropiną kosmówkową (hCG) wykrycie tego hormonu w porannej porcji moczu stanowi podstawę standardowych testów ciążowych, gdyż jest to hormon specyficzny niemal wyłącznie dla ciąży. W ten sposób można stwierdzić tzw. przypadki przedkliniczne ciąży, gdy nie sygnalizuje jej jeszcze opóźnienie miesiączki, a wiec przed upływem 14 dnia od zapłodnienia.

Jak wynika z badań pomiarów hCG prowadzonych u kobiet starających się zajść w ciążę, około 1/2 do 1/3 zarodków obumiera podczas drugiego tygodnia po zapłodnieniu i kobiety nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że były w ciąży.

Często wiąże sie z plamieniem i spadkiem temperatury!

Plamienie jest niewielki i trawa jeden dzień!

Do góry