reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Zapłodniona komórka jajowa zaczyna dzielić się i jednocześnie przesuwa się w kierunku jamy macicy. Jego wędrówka jest uwarunkowana ruchami rzęsek skurczami mięśniówki jajowodu. Do jamy macicy wchodzi, gdy jest podzielone na 8 lub więcej komórek, czyli po 3-4 dniach od zapłodnienia. Podział komórek postępuje, a jednocześnie (około 6-7 dnia) dochodzi do implantacji zapłodnionego jaja (zagnieżdżenia) w odpowiednio przygotowanym endometrium. Na tym etapie nadal jest ono mniejsze od główki szpiki.

Proces implantacji jest skomplikowany i często kończy się fiaskiem. Właśnie w tym momencie najczęściej ma miejsce strata zapłodnionego jaja.

Wkrótce po implantacji tkanki trofoblastu (z nich powstaje później łożysko) zaczynają wydzielać hormon zwany ludzką gonadotropiną kosmówkową (hCG) wykrycie tego hormonu w porannej porcji moczu stanowi podstawę standardowych testów ciążowych, gdyż jest to hormon specyficzny niemal wyłącznie dla ciąży. W ten sposób można stwierdzić tzw. przypadki przedkliniczne ciąży, gdy nie sygnalizuje jej jeszcze opóźnienie miesiączki, a wiec przed upływem 14 dnia od zapłodnienia.

Jak wynika z badań pomiarów hCG prowadzonych u kobiet starających się zajść w ciążę, około 1/2 do 1/3 zarodków obumiera podczas drugiego tygodnia po zapłodnieniu i kobiety nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że były w ciąży.

Często wiąże sie z plamieniem i spadkiem temperatury!

Plamienie jest niewielki i trawa jeden dzień!

Bardzo dziękuję Ci za tak wyczerpującą i pełną odpowiedź :-)
Wczoraj właśnie miałam niewielkie plamienie (dosłownie kilka kropli krwi) i na tym koniec :eek: A dodam, że nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło... Cykle mam nieregularne, ostatni trwał 33 dni, więc ciężko mi cokolwiek obliczyć :-( Ale to leciutkie plamienie dało mi do myślenia...

reklama
Bardzo dziękuję Ci za tak wyczerpującą i pełną odpowiedź :-)
Wczoraj właśnie miałam niewielkie plamienie (dosłownie kilka kropli krwi) i na tym koniec :eek: A dodam, że nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło... Cykle mam nieregularne, ostatni trwał 33 dni, więc ciężko mi cokolwiek obliczyć :-( Ale to leciutkie plamienie dało mi do myślenia...

Pamiętaj tylko by sie nie nakrecać, bo takie plamienie może mieć miejsce również wtedy gdy dochodzi do pęknięcia pęcherzyka lub gdy madz nadrzerkę i jest jeszcze dużo takich powodów.

Nie robie tego dlatego by odebrać ci nadzieję, ale dlategoże sama już przeszłam ogrom rozczarowań!

3mam za ciebie kciuki -powodzenia!!!

tylko że u mnie jeszcze progesteron jest niski :(
Czyli masz krótką fazę lutealną pewnie?
U mnie progesteron w normie. Wiesz, w sumie w pewnym sensie dobrze, że przynajmniej znasz przyczynę. Lepsze to, niż gdyby lekarze mówili, że wszystko ok, a ciąży by nie było. Wtedy nie wiadomo, co można zmienić.:tak:
Będzie oki, zobaczysz.

Tak, tak - wiem o tym doskonale... Poza tym ja też rozczarowałam się już kilka razy :-(
Nie nakręcam się, poczekam co przyniesie kilka najbliższych dni. :tak:
Pozdrowionka :-)

właśnie nie, 14, 17 dni czyli ok a i jeszcze mam wysoki estradiol ( w górnej granicy normy) progesteron jest gdzieś w połowie normy ale przy tym estradiolu za niski . mam brać primolut nor między 16 a 25 dc ptanie tylko kiedy mi się zacznie następny cykl, bo co drugi cykl owu mi się przesuwa i cykle trwają ponad 40 dni

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o plamienie implantacyjne to występuje ono u około 5-20% kobiet. czasami dość intensywne, że kobiety uznają że miały bardzo krótką miesiączkę. Plamienie jest koloru jasnoczerwonego bądz beżowego (ale to rzadko) i jest krótkotrwałe 1-2 dni, towarzyszy mu charakterystyczny spadek na wykresie i ponieważ następuje skok hormonów w ciągu 1-3 dni po plamieniu implantacyjnym na wykresie temperatura rośnie

Mmm chyba najgorsze, że masz takie długie cykle :-( Automatycznie rzadziej macie okazję postarać się o fasolkę :-( Zamiast 12 szans w roku, jest ich mniej.
Ale zobaczysz, że z miesiąca na miesiąc z lekami będzie lepiej - za to trzymam kciuki

Jeśli chodzi o plamienie implantacyjne to występuje ono u około 5-20% kobiet. czasami dość intensywne, że kobiety uznają że miały bardzo krótką miesiączkę. Plamienie jest koloru jasnoczerwonego bądz beżowego (ale to rzadko) i jest krótkotrwałe 1-2 dni, towarzyszy mu charakterystyczny spadek na wykresie i ponieważ następuje skok hormonów w ciągu 1-3 dni po plamieniu implantacyjnym na wykresie temperatura rośnie

Powiedz mi może wiesz, co mogło by być powodem spadku temperatury w 2 dniu po owulacji??:eek:

reklama
Do góry