reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

reklama
witajcie dziewczyny!!! ale dzis pogoda-wieje leje masakra...a ja chodze z bolącym brzuchem....a dzis juz 36dc....na piatek umowilam sie do gina i rano w piatek zatestuje (oczywiscie jesli wredna nie przyjdzie) zeby wiedziec na czym stoje, trzymajcie kciuki, jeszcze te dwa dni musze wytrzymac

rudka
tyle wytrzymałaś to jeszcze dwa dni wytrzymasz , tylko zajmij się czymś wtedy czas szybciej leci;-) trzymam kciuki !!!
u mnie tak mokro masakra jakaś ...

Witam
A ja urwalam sie z pracy. a raczej poprostu rozlozylo mnie.
Dzis normalnie oczy wampira mam, zapalenie spojowek na maksa, wiec cale oczy mam przekrwione i strasznie piekace, L4 na tydzien dostalam, no to se odpoczne:tak:
Zielona fajne autko jechalam kiedys takim z kumplem po wybojach polnych i to prawie 100 km/h normalnie prawie sie nie odczuwa:-), co terenowka to terenowka;-):tak:

No wiec teraz siedze i slucham deszczu i wiatru za oknem bo moje kochanie pojechalo na basen z kolegami wroci pewnie za jakies 2 goodzinki, a ja sie ponudze sama w domu:-(

...wracajac do tematu (nie)plodnosci: czy maz ktorejs z Was mial badane nasienie?
Bo tak zastanawialismy sie z moim mezem jak to sie odbywa (byc moze bedzie nas to dotyczylo). Oczywiscie nie chodzi mi o to skad to nasienei wziac tylko o to czy nalezy 'to' zrobic bezposrednio w laboratorium czy w domu i potem zawiezc? No bo jesli tak to chyba odpowiednia temp. sloiczka trzeba utrzymywac? Kurcze...czlowiek ma tyle lat i a tak malo wie :-D
no wiesz albo zawozisz albo mozna na miejscu to zalatwic, a jezeli zawozisz to musisz owinac w reczniczek, zeby cieple zostalo, no i masz 30 minut na transport....przynajmniej tak u nas bylo

rudka
tyle wytrzymałaś to jeszcze dwa dni wytrzymasz , tylko zajmij się czymś wtedy czas szybciej leci;-) trzymam kciuki !!!
u mnie tak mokro masakra jakaś ...
zrobie dokłądnie tak jak mowisz, jutro wzielam wolne i jade do babci naładowac akumulatorki:)
...wracajac do tematu (nie)plodnosci: czy maz ktorejs z Was mial badane nasienie?
Bo tak zastanawialismy sie z moim mezem jak to sie odbywa (byc moze bedzie nas to dotyczylo). Oczywiscie nie chodzi mi o to skad to nasienei wziac tylko o to czy nalezy 'to' zrobic bezposrednio w laboratorium czy w domu i potem zawiezc? No bo jesli tak to chyba odpowiednia temp. sloiczka trzeba utrzymywac? Kurcze...czlowiek ma tyle lat i a tak malo wie :-D
Tośka nie musisz takich informacji szukac na necie, kazde laboratorium w którym bedziecie chcieli zrobic takie badania ma swoje włąsne procedury dotyczące pobierania transportu czy przechowywania materiału do badan, i maja obowiazek dac wam odpowiedni pojemniczek i poistruowac o wszystkim-bo ma to duzy wpływ na wynik badania, mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze

A to tak prawie doslownie z informacji jaka udziela u mnie w pracy pani Renia w labo;))
Wytrysk nasienia uzyskuje się poprzez masturbację. Należy uprzednio starannie umyć prącie wodą z mydłem. Nasienie (ejakulat) do badania musi pochodzić z jednego wytrysku - (pierwszego !) po okresie 3-5 dniowej wstrzemięźliwości płciowej. Oddaje się go najlepiej bezpośrednio przed badaniem do czystego, suchego i jałowego szklanego naczynia (otrzymanego z laboratorium). Naczynie, przed uzyskaniem nasienia, powinno być ogrzane do temperatury ciała człowieka, tj. 36,6°C-37°C (np. w dłoniach). Ważne jest, aby do naczynia pobrać całą objętość nasienia i natychmiast dostarczyć do laboratorium. W sytuacjach wyjątkowych dopuszcza się możliwość uzyskania nasienia po odbyciu z partnerką stosunku płciowego przerywanego. Nie zaleca się pobierania nasienia z prezerwatywy ze względu na substancje chemiczne działające plemnikobójczo.

Możliwe jest przewiezienie nasienia z domu. Kubeczek z nasieniem owijamy szmatką i umieszczamy najlepiej za paskiem (chodzi o utrzymanie temperatury ciała najlepiej 37 st C). Czas dostarczenia nie może przekroczyć 20 minut !!! Jeżeli nasienie nie zostanie zbadane w przeciągu 30 min, ani nie będzie trzymane w temperaturze 37 stopni, to znaczna część odsetka plemników może obumrzeć albo zmniejszyć swoją żywotność.

reklama
A tak na dodatek:
Jeśli badanie nasienia nie wykazuje zmian patologicznych wystarczająca jest pojedyncza analiza nasienia. Kiedy stwierdza się nieprawidłowości w badanym nasieniu - badanie należy powtórzyć 2-3 krotnie. Badanie dla potwierdzenia nieprawidłowości nasienia jako przyczyny niepłodności powtarzane jest w odstępach 3-miesięcznych, bowiem okres dojrzewania plemników trwa około 3 miesięcy

Do góry