reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

reklama
witajcie dziewczyny!!! ale dzis pogoda-wieje leje masakra...a ja chodze z bolącym brzuchem....a dzis juz 36dc....na piatek umowilam sie do gina i rano w piatek zatestuje (oczywiscie jesli wredna nie przyjdzie) zeby wiedziec na czym stoje, trzymajcie kciuki, jeszcze te dwa dni musze wytrzymac

rudka
tyle wytrzymałaś to jeszcze dwa dni wytrzymasz , tylko zajmij się czymś wtedy czas szybciej leci;-) trzymam kciuki !!!
u mnie tak mokro masakra jakaś ...

Witam
A ja urwalam sie z pracy. a raczej poprostu rozlozylo mnie.
Dzis normalnie oczy wampira mam, zapalenie spojowek na maksa, wiec cale oczy mam przekrwione i strasznie piekace, L4 na tydzien dostalam, no to se odpoczne:tak:
Zielona fajne autko jechalam kiedys takim z kumplem po wybojach polnych i to prawie 100 km/h normalnie prawie sie nie odczuwa:-), co terenowka to terenowka;-):tak:

No wiec teraz siedze i slucham deszczu i wiatru za oknem bo moje kochanie pojechalo na basen z kolegami wroci pewnie za jakies 2 goodzinki, a ja sie ponudze sama w domu:-(

...wracajac do tematu (nie)plodnosci: czy maz ktorejs z Was mial badane nasienie?
Bo tak zastanawialismy sie z moim mezem jak to sie odbywa (byc moze bedzie nas to dotyczylo). Oczywiscie nie chodzi mi o to skad to nasienei wziac tylko o to czy nalezy 'to' zrobic bezposrednio w laboratorium czy w domu i potem zawiezc? No bo jesli tak to chyba odpowiednia temp. sloiczka trzeba utrzymywac? Kurcze...czlowiek ma tyle lat i a tak malo wie :-D
no wiesz albo zawozisz albo mozna na miejscu to zalatwic, a jezeli zawozisz to musisz owinac w reczniczek, zeby cieple zostalo, no i masz 30 minut na transport....przynajmniej tak u nas bylo

rudka
tyle wytrzymałaś to jeszcze dwa dni wytrzymasz , tylko zajmij się czymś wtedy czas szybciej leci;-) trzymam kciuki !!!
u mnie tak mokro masakra jakaś ...
zrobie dokłądnie tak jak mowisz, jutro wzielam wolne i jade do babci naładowac akumulatorki:)
...wracajac do tematu (nie)plodnosci: czy maz ktorejs z Was mial badane nasienie?
Bo tak zastanawialismy sie z moim mezem jak to sie odbywa (byc moze bedzie nas to dotyczylo). Oczywiscie nie chodzi mi o to skad to nasienei wziac tylko o to czy nalezy 'to' zrobic bezposrednio w laboratorium czy w domu i potem zawiezc? No bo jesli tak to chyba odpowiednia temp. sloiczka trzeba utrzymywac? Kurcze...czlowiek ma tyle lat i a tak malo wie :-D
Tośka nie musisz takich informacji szukac na necie, kazde laboratorium w którym bedziecie chcieli zrobic takie badania ma swoje włąsne procedury dotyczące pobierania transportu czy przechowywania materiału do badan, i maja obowiazek dac wam odpowiedni pojemniczek i poistruowac o wszystkim-bo ma to duzy wpływ na wynik badania, mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze

A to tak prawie doslownie z informacji jaka udziela u mnie w pracy pani Renia w labo;))
Wytrysk nasienia uzyskuje się poprzez masturbację. Należy uprzednio starannie umyć prącie wodą z mydłem. Nasienie (ejakulat) do badania musi pochodzić z jednego wytrysku - (pierwszego !) po okresie 3-5 dniowej wstrzemięźliwości płciowej. Oddaje się go najlepiej bezpośrednio przed badaniem do czystego, suchego i jałowego szklanego naczynia (otrzymanego z laboratorium). Naczynie, przed uzyskaniem nasienia, powinno być ogrzane do temperatury ciała człowieka, tj. 36,6°C-37°C (np. w dłoniach). Ważne jest, aby do naczynia pobrać całą objętość nasienia i natychmiast dostarczyć do laboratorium. W sytuacjach wyjątkowych dopuszcza się możliwość uzyskania nasienia po odbyciu z partnerką stosunku płciowego przerywanego. Nie zaleca się pobierania nasienia z prezerwatywy ze względu na substancje chemiczne działające plemnikobójczo.

Możliwe jest przewiezienie nasienia z domu. Kubeczek z nasieniem owijamy szmatką i umieszczamy najlepiej za paskiem (chodzi o utrzymanie temperatury ciała najlepiej 37 st C). Czas dostarczenia nie może przekroczyć 20 minut !!! Jeżeli nasienie nie zostanie zbadane w przeciągu 30 min, ani nie będzie trzymane w temperaturze 37 stopni, to znaczna część odsetka plemników może obumrzeć albo zmniejszyć swoją żywotność.

reklama
A tak na dodatek:
Jeśli badanie nasienia nie wykazuje zmian patologicznych wystarczająca jest pojedyncza analiza nasienia. Kiedy stwierdza się nieprawidłowości w badanym nasieniu - badanie należy powtórzyć 2-3 krotnie. Badanie dla potwierdzenia nieprawidłowości nasienia jako przyczyny niepłodności powtarzane jest w odstępach 3-miesięcznych, bowiem okres dojrzewania plemników trwa około 3 miesięcy

Do góry