reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranie sie o dzidzie w UK . Ciąża

Mój syn chodzi do żłobka od 9 miesiąca życia. Wiem, że jak na Polskie standardy to wcześnie ale On się świetnie tam bawi. Ma już ponad dwa latka i uwielbia tam chodzic. Wcześniej 5 razy w tygodniu teraz 3.. Na dofinansowanie się nie łapiemy bo my dużo zarabiamy ale jest ta ulga podatkowa niby tam 20 procent dopłaca państwo. W skali ponad tysiąc funtów miesięcznie zawsze coś.
Tak jak mówisz- nie jest obowiązkiem państwa by utrzymywać moje dzieci i ja się z tym zgadzam . Taka ulga za to jest dość fair. Na 3 latka się załapie dopiero jak będzie miał ponad 3.5 roku bo się urodził miesiąc za późno 😁😁

Pisałas wczesniej o tych nospach i magnezach na wyciszenie skurczów.. Zauważyłam że skurcze przepowiadajace tutaj są traktowane jak normalna kolej rzeczy i nikt tego nie bierze. Czasem dziewczyny magnez w spreju na brzuch sobie zalecaja ale nie jest to normą wcale

Synek z października? :D
Tez mamy ta ulge podatkowa na synka..

reklama
A to u nas podobnie, ze musieliśmy z córka czekac.
Zasada jest taka, ze od tego semestru po ukończeniu przez dziecko 3 roku życia przyznawane jest dofinansowanie. Semestry zaczynaja się we wrześniu, wiadomo, a następny w styczniu. Później to nie wiem, bo nie mam „letnich” dzieci.
Moja córka z października, synek zreszta tez. Musieliśmy czekac do stycznia zanim mogliśmy aplikować o dofinansowanie.

Zgadzam się! Sonograf z reszta to jeśli zobaczy coś nie tak to zawoła lekarza dopiero. To położne odbierają porody, są obecne przy Tobie od początku do końca i uwaga: odzywają się z szacunkiem!
Ja akurat dostałam super lekarza do konsultacji wzrostu ale normalnie zazwyczaj i tak jest sonograf tylko.

A szyjki nie badają bo w UK uważa się, że powinno się to robić tylko gdy jest konieczność - zbyt duże ryzyko infekcji.
Mi co roku robia cytologie dostaje list z NHS i w GP robia.

co prawda jestem w Polsce, ale moja przyjaciółka rodziła jedno dziecko w Polsce, drugie w UK i mowiła, że w UK jest o wiele lepiej jeśli chodzi o ciażę i opiekę zdrowotna

Do góry