reklama
Marzenixx
aniołek 14.12.09 [*]...
Hania ma obecnie kompiuter w naprawie i nie ma łączności ze światem na tym swoim zadupiu:-) W następnym tygodniu ma mieć juz naprawionego i ma sie odezwać. Po za tym z juniorem wszystko dobrzea tak z innej gruszki...
CO SIE DZIEJE Z HANKA?
nie widzialam jej wieki
lolitka200
Wiem tyle,ze nic nie wiem
Ola
No wlasnie u mnie sie zupelnie nic nie dzieje...wiec nudy
Marzenixx
To dobrze ze wsio z juniorkiem charaszo
No wlasnie u mnie sie zupelnie nic nie dzieje...wiec nudy
Marzenixx
To dobrze ze wsio z juniorkiem charaszo
tu znalazlam ciekawe informacje, mysle ze Ci sie przyadadza:Ja trafiłam na to forum planując dopiero ciążę. Naczytałam się mnóstwa historii i dokarmiłam swoją paranoję, że będę się starać latami i skończę na adopcji... ;-)
Przygotowywałam się miesiącami do staranek, obserwując swój organizm.
Kiedy w pierwszym cyklu starań nic nie wyszło, niemalże utwierdziłam się w przekonaniu, że będzie problem i miałam już zamiar od następnego cyklu iść na monitoring i wszystko co potrzeba.
Ale w drugim cyklu dostałam niespodziankę na 2 dzień świąt Nie martw się więc na zapas, bo nie warto! bądź dobrej myśli - a my tutaj trzymamy kciuki za Twój teścik.
Przy okazji chciałam zapytać, czy któraś z Was tutaj orientuje się w wyniku bety wyrażonym w jednostkach ng/ml???
Odebrałam dziś wczorajszą betę i mam wynik 22,60 ng/ml.
Wg rozpiski brak ciąży to poniżej 0,10 ng/ml, ale tygodnie podają dopiero od szóstego (i jest to zakres 30-45 ng/ml). Czyli wynikałoby z tego, że to mniej niż 6 tydzień (wg OM jutro mi się szósty zaczyna).
Nie mogę nigdzie znaleźć właściwego przelicznika z ng/ml na mIU/ml... gdzieś wyszperałam, że 1 ng/ml = 15 mIU/ml (co by dawało wynik 339 mIU/ml); gdzie indziej znalazłam, że należy dodać dwa zera, a wtedy wyszłoby 2260 mIU/ml, i nie wiem już co myśleć.
Miałam dać sobie spokój, ale ciągle grzebię... może wiecie jak to odnieść do tych norm, które można znaleźć w necie?
Gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym przez kosmówkę łożyska. Składa się z dwóch podjednostek alfa i beta. Podjednostka alfa jest wspólna dla HCG, TSH i LH, podjednostka beta jest charakterystyczna dla HCG. Gonadotropina kosmówkowa podtrzymuje czynność ciałka żółtego we wczesnej ciąży (do 8-10 tygodnia). Jeśli dochodzi do implantacji zapłodnionej komórki jajowej, a odbywa się to między 6 a 8 dniem po owulacji, to 48 godzin później we krwi pojawia się wykrywalne stężenie HCG (> 1 mIU/ml). Ale ponieważ wiele zarodków jest wadliwych genetycznie (niektórzy uważają, że nawet 50 % z nich) i często dochodzi, do „mikroporonień” to dopiero wynik > 5 mIU/ml (dla niektórych > 25 mIU/ml) oznacza ciążę. HCG jest także wykrywalne w moczu i tę właściwość wykorzystują domowe testy ciążowe.
Poziom HCG osiąga swój szczyt w 8-10 tygodniu ciąży, następnie jego poziom obniża się i taki pozostaje do końca ciąży.
U kobiet, które otrzymały w cyklu poprzedzającym ciążę preparaty zawierające HCG wykrywalne stężenia tego hormonu utrzymują się przez 5 do 14 dni zależnie od zastosowanej dawki i indywidualnej reakcji organizmu (średnio jest to 10 dni).
Normy wartości HCG w zależności od wieku ciążowego liczonego od pierwszego dnia ostatniej miesiączki są bardzo szerokie.
Ważniejsze od bezwzględnych wartości HCG są przyrosty jego stężenia w czasie !
W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża starsza tym wzrost stężenia HCG wolniejszy i w przedziale 1200 mIU/ml-6000 mIU/ml poziom HCG podwaja się średnio w czasie 96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas może być jeszcze dłuższy. Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje USG. Wartości nieprawidłowe nasuwają podejrzenie poronienia lub ciąży ektopowej (przyrost jest wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek stężenia HCG w przypadku, gdy w macicy, zagnieździły się przynajmniej dwa zarodki (co zdarza się przy mnogiej owulacji lub po zabiegach IVF) w chwili, kiedy jeden z nich obumiera. Nie ma to w tym wypadku wpływu na pomyślny przebieg ciąży.
Wskazaniem do badania HCG jest także monitorowanie skuteczności leczenia ciąży pozamacicznej metotreksatem oraz nadzór prowadzony po leczeniu zaśniadu groniastego lub nowotworów kosmówki.
Uwagi:
We wczesnej ciąży za przyczyną wzrastającego poziomu stężenia HCG nagłemu pogorszeniu ulegają objawy zespołu hiperstymulacji jajników. Ze względu na stymulujące funkcje ciałka żółtego właściwości HCG, zawierające je leki stosowane są w celu korekcji zaburzeń fazy lutealnej i podtrzymania ciąży. Jest to alternatywa dla suplementacji progesteronem. Ze względu na podobieństwo HCG do LH leki zawierające HCG są wykorzystywane w zastępstwie LH w celu sztucznego wywołania pęknięcia pęcherzyka. HCG i USG
U kobiety z 28 dniowymi cyklami miesiączkowymi pęcherzyk ciążowy jest najwcześniej widoczny w USG dopochwowym w 32 dniu cyklu, przy poziomie HCG większym od 1000 mIU/ml (najwcześniej przy stężeniu 500 mIU/ml)
Średnica pęcherzyka powiększa się średnio o 1 mm na dobę (przynajmniej o 0,6 mm). Echo zarodka najczęściej widać w pęcherzyku o średnicy 10-25 mm.
Za patologią może przemawiać:
Brak pęcherzyka ciążowego przy HCG >= 1500 mIU/ml (Uwaga! W ciąży ektopowej może występować tzw. pseudo-pęcherzyk). Brak echa zarodka przy pęcherzyku o średnicy powyżej 25 mm.
autor tekstu źródłowego: Pani Dr Ilona Królak
NORMY DLA PIERWSZYCH DNI PO OWULACJI (DPO-dni po owulacji)
Dni po owulacji Zakres hCG inmIU/ml
10 DPO —- 5 - 50
12 DPO —- 10 - 100
14 DPO —- 20 - 200
16 DPO —- 40 - 400
18 DPO —- 70 - 800
20 DPO —- 140 - 1600
22 DPO —- 180 - 3200
NORMY beta HCG dla poszczególnych tygodni ciąży, licząc od daty ostatniej miesiączki (LP-last period)
3 LP — 5 - 50 mIU/ml
4 LP — 5 - 426 mIU/ml
5 LP — 18 - 7,340 mIU/ml
6 LP — 1,080 - 56,500 mIU/ml
7 - 8 LP — 7, 650 - 229,000 mIU/ml
9 - 12 LP — 25,700 - 288,000 mIU/ml
13 - 16 LP — 13,300 - 254,000 mIU/ml
17 - 24 LP — 4,060 - 165,400 mIU/ml
25 - 40 LP — 3,640 - 117,000 mIU/ml
kobiety nie w ciąży: <5.0 mIU/ml
kobiety po menopauzie: <9.5 mIU/ml
NORMY beta HCG dla poszczególnych tygodni ciąży,licząc tydzień ciąży od terminu owulacji mlU/ml
3 – 4 tydzień od owulacji—– 9 - 130
4 – 5 tydzień od owulacji—– 75 – 2600
5 – 6 tydzień od owulacji—– 850 - 20,800
6 – 7 tydzień od owulacji—- 4,000 - 100,200
7 – 12 tydzień od owulacji—- 11,500 - 289,000
12 – 16 tydzień od owulacji— 18,300 - 137,000
16 – 29 tydzień od owulacji—- 1,400 - 53,000
29 – 41 tydzień od owulacji— 940 - 60,000
asiucha-L
Fanka BB :)
Witajcie :-)
Pewnie wiele z Was stwierdzi, że moje pytania są głupie i zbędne. Jednak spróbuję uzyskać tutaj jakiekolwiek informacje...
Jest to dopiero pierwszy cykl naszych starań.
Nigdy wcześniej nie zastanawiałam się nawet nad tym kiedy mam dni płodne, zabezpieczaliśmy się.
14 grudnia zaczął mi się cykl.
Niestety nie mam pewności co do długości moich cykli.
Myślę, że są one średnio 30-33 dniowe.
Z mężem kochaliśmy się 24,26 i 28 grudnia. Według kalkulatorów dostępnych w internecie, mogliśmy "trafić".
Ale czy napewno? Wiem, że test powinno się robić w dniu spodziewanej miesiączki, ale to nie takie proste...
To czekanie jest najgorsze.. Od wczoraj mam wrażliwe piersi,
jestem senna, ale równie dobrze wiem, że moja psychika może
mi płatać figle...
Myślicie, że test już wyjdzie czy trzeba jeszcze poczekać??
Bardzo proszę o radę
Forum to jest właśnie po to aby zadawać pytania i nikt Ciebie za to nie potępi.
Jak na moje to przytulanki miałaś we właściwym czasie więc jest szansa na II kreski. Może będziesz miała to szczęście i uda ci się za pierwszym razem.
a tak z innej gruszki...
CO SIE DZIEJE Z HANKA?
nie widzialam jej wieki
No właśnie też jestem ciekawa. A czy jej się udało zafasolkować?
Ja to w sumie mniej się tu udzielam bo jakoś rzadko tu zaglądają dziewczyny z którymi pisałam kiedyś, wiele z was pamiętam ale jak na razie zauważałam tu wpadającą od czasu do czasu marzenix no i teraz lolitkę. Pewnie jak wróciłam po długiej przerwie to wiele dziewczyn już zafasolkowało.
Marzenixx
aniołek 14.12.09 [*]...
Hej asiucha ,ja cie pamietam, zniknelas na spoooooro czasuNo właśnie też jestem ciekawa. A czy jej się udało zafasolkować?
Ja to w sumie mniej się tu udzielam bo jakoś rzadko tu zaglądają dziewczyny z którymi pisałam kiedyś, wiele z was pamiętam ale jak na razie zauważałam tu wpadającą od czasu do czasu marzenix no i teraz lolitkę. Pewnie jak wróciłam po długiej przerwie to wiele dziewczyn już zafasolkowało.
U nas polowa dziewczyn juz zafasolkowala a nawet urodzila
Hani sie udalo przy trzeciej IUI
Ja jak widac ciagle staraczka..... choc nachwile mi sie udalo no ale tylko na chwile....
a co u ciebie????
malapralinka
Jak na moje to przytulanki miałaś we właściwym czasie więc jest szansa na II kreski. Może będziesz miała to szczęście i uda ci się za pierwszym razem.
Dziekuje Ci za miłe słowa:-)
Mam ogromną nadzieję, że się udało...
Te czekanie jest najgorsze i zastanawianie się czy nadejdzie @...
Jesli sie teraz nie uda to w przyszlym cyklu wyprobuje testy owulacyjne...
Faceci maja jednak latwiej... Nie myślą tak..
Jak coś zakłuje to nie zastanawiają się czy to na okres czy na dzieciątko...
R
RiSiA
Gość
Dziekuje Ci za miłe słowa:-)
Mam ogromną nadzieję, że się udało...
Te czekanie jest najgorsze i zastanawianie się czy nadejdzie @...
Jesli sie teraz nie uda to w przyszlym cyklu wyprobuje testy owulacyjne...
Faceci maja jednak latwiej... Nie myślą tak..
Jak coś zakłuje to nie zastanawiają się czy to na okres czy na dzieciątko...
Bo kobiety są bardziej przewrażliwione, a faceci do wszystkiego podchodzą badziej z dystansem dlatego tak jest
asiucha-L
Hej asiucha ,ja cie pamietam, zniknelas na spoooooro czasu
U nas polowa dziewczyn juz zafasolkowala a nawet urodzila
Hani sie udalo przy trzeciej IUI
Ja jak widac ciagle staraczka..... choc nachwile mi sie udalo no ale tylko na chwile....
a co u ciebie????
Super że tyle dziewczynek ma już fasoleczki :-)
Wróciłam zdziwiona że na tym wątku tak pusto i mało piszecie bo kiedyś to produkowałyśmy kilkanaście stron dziennie. Teraz głównie udzielam się na staraczkach 2010 ale tu zaglądam regularnie.
Nadal się staram, przerwę sobie zrobiłam aby przestać myśleć bo już fisiowałam.
Teraz znów intensywne staranka mam od lipca, niestety ciągle jakieś nowe przeszkody a to niby mam nadżerkę, a to coś z tarczycą. Walcze z wysoką prolaktyną. Postanowiłam zmienic ginka i idę w tym miesiącu pierwszy raz do nowego, zobaczymy co i jak, może nabiorę nowych nadzieji.
Nawet nie wiedziałam że Hania miała IUI ale super że jej się udało a już ma dzidzie czy dopiero urodzi?
A co u Ciebie słychac?
reklama
Dziękuję Ci bardzo za chęć pomocy, ale chyba nie doczytałaś mojego posta ;-) mój wynik jest wyrażony w ng/ml i tego właśnie nigdzie nie mogłam znaleźć... z mIU/ml nie ma problemu w necietu znalazlam ciekawe informacje, mysle ze Ci sie przyadadza:
Wynik mojej drugiej bety (po 72h) to 40,30 ng/ml a więc przyrost prawie dwukrotny, niestety dalej nie wiem, czy to dobrze czy źle, bo te nieszczęsne jednostki nic mi nie mówią. Muszę się uzbroić w cierpliwość do wtorku (gin) i wtedy mam nadzieję wszystko będzie jasne. Z "mojego" przelicznika wynika chyba więcej złego niż dobrego, więc staram się o tym nie myśleć.
Podziel się: