reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

starania się - watpliwości..

Qrcze ale od czego to zalezy że owu przy cyklach 30 dniowych zdarza się tak wcześnie??? Od czego zależy że raz jest np w 8dc a raz w 16 dc ??

Spokojnie, spokojnie - bo tylko spokoj moze nasz uratowac:)
Jesli referujesz to mojego wykresu - to oczywiscie ja pisalam o 9 sierpnia, nie 9 dc:) Faza lutealna u kobiety jest wzglednia stala - czasem sie moze wachnac 1 dzien. U mnie jest 15 dni zawsze...tylko raz sie zdarzylo 14 dni.

A owu natomaist sie przesuwa - moze sie tak zdarzyc gdy masz burze hormonow, stres, zdenerwowanie, wysilek. Ja mialam najkrotszy cykl 26 dni, najdluzszy 36 dni - ale zawsze stala faza lut. W tym miesiacu poniewaz mialam owu w 14dc, bede miala cykl 29dniowy. Srednio mam 30 dni w kilku ostatnich miesiacach

To nie muszą być te trzy tempki po kolei wysokie?? Czytałam , że jak są trzy pod rząd to wtedy można powiedzieć o owu, ta pierwsza tempka była wysoka, ale mierzona gdzies kolo 9:00 :-( wiec eoretycznie nie mozna jej brac pod uwage ;-)ja juz sie pogubiłam w tym mwszystkim ( a tej tempki nie zaznaczyłam jako zakłóconej :wściekła/y:)

Sie naumiesz wsiego jak troche popraktykujesz. 3 tempki powinny byc powyzej lini cover....ale chodzi tu bardzo o trend, niz same tempki. Czasem sie zdarza ze w ciagu 2-4 dni po owu jedna z tempek z deka spada: ale dopoki jest to tylko jedna to nie zakloca ona ogolnego trendu zwyzkowego. Gdyby to byly 2 lub 3 - to oczywiscie juz burzy wsio i nie masz potwierdzenia

Jesli ta pierwsza wysoka tempka byla mierzona o kompetnie innej godzinie - wtedy faktycznie, nie mozna jeszcze stwierdzic owu.....bo godzina lub 2 godziny roznicy zaburzaja pomiary mocno

reklama
swojego nie, bo u sibie nie zdązylam tego zaobserwowac, ale mozliwe ze tak bylo kiedy nie miezrylam tempki, ale no u ciebie tak teraz jest i u lolitki. A Lolitka ma zazwyczaj regularne cykle, niestymulowane, a poprzedni zauwazylam to miala owu jakos 15-16 dc a teraz tak wczesnie, od czego to zalezy jesli sie ma regularne okresy i nie stymulowane niczym?????

Kurcze powiem Ci, ze trudno powiedzieć dlaczego tak się dzieje:-) ja miałam zawsze cykle nieregularne dopiero jakies 7 m-cy temu pojawiła się pierwsza zauważona przeze mnie owulka a potem brak a potem to już dwie dzięki clo, no a teraz to pewnie dowiem się w środę na 100 % czy to faktycznie była owulka czy wybryk natury :-D

Sie naumiesz wsiego jak troche popraktykujesz. 3 tempki powinny byc powyzej lini cover....ale chodzi tu bardzo o trend, niz same tempki. Czasem sie zdarza ze w ciagu 2-4 dni po owu jedna z tempek z deka spada: ale dopoki jest to tylko jedna to nie zakloca ona ogolnego trendu zwyzkowego. Gdyby to byly 2 lub 3 - to oczywiscie juz burzy wsio i nie masz potwierdzenia

Jesli ta pierwsza wysoka tempka byla mierzona o kompetnie innej godzinie - wtedy faktycznie, nie mozna jeszcze stwierdzic owu.....bo godzina lub 2 godziny roznicy zaburzaja pomiary mocno

Ta pierwsza wyzsza tempka była kolo 9 , a normalnie mierze o 5:30 (gdybym nie zaspała wtedy :wściekła/y:) no, ale zobaczymy jutro rano. Nie wiem jak to jest jak mierzy się tempkę a jest duzo śluzu, czy to tez jako zakłóconą bo dzisiaj w ogóle mi 3 różne temp wyszły :szok: jedna 36,1, druga 36,6 a trzecia 36,7

Ta pierwsza wyzsza tempka była kolo 9 , a normalnie mierze o 5:30 (gdybym nie zaspała wtedy :wściekła/y:) no, ale zobaczymy jutro rano. Nie wiem jak to jest jak mierzy się tempkę a jest duzo śluzu, czy to tez jako zakłóconą bo dzisiaj w ogóle mi 3 różne temp wyszły :szok: jedna 36,1, druga 36,6 a trzecia 36,7

To ta pierwsza wek z obserwacji - bezuzyteczna. Sluz nie ma nic do tempki :baffled:
Jak ci moga wyjsc 3 rozne tempki ? Zasada nr 1 przy mierzeniu - bada sie natychmiast po otwarciu oczu. Im dluzej jestes "obudzona", tym tempka sie bardziej znieksztalca. Wstanie "siusiu", lub gdy zaczynasz intensywnie myslec, martwic sie lub inne takie - i juz tempka moze zaczac skakac. Wiec nie mierz tempki kilka razy.
Po drugie - gdzie mierzysz: usta czy pochwa ?

witam sie

mnie tez ,no ale coz.....czasami niewarto szczepic se jezyka......

juz tu pisałam,ze niejestem jakąś małolatą i mimo ze niejestem po studiach ale doswiatczenie mam wieksze niz niejedna tutaj.....i dlatego czasami przemilczam.......
kobieta w ciazy niepowinna jesc lodów,ciasa z masami,pasztetu,wiekszosci ryg....i wielu innych rzeczy....a czy ktos sie do tego stosuje,albo robi tu afery?? .....nie.......wiec lampka wina to moj i tylko moj wybór...
zapomnialas o serach plesniowych i tatarze...:-):-):-)
Jasne ze sie pokloce. Ot tak bo im sie nalezy. A H..j mnie to obchodzi ze se urlop konowaly wziely jak mnie mieli juz stymulowac. A tera sie mnie wsio przesunelo. Niech troche dobrej woli wykaza bo nic nie stoi na przeszkodzie do rozpoczecia stymulki juz teraz. Wsie badania porobione, wiec tylko recepte wypisac na zastrzyki i do dziela....

Nie wiem czy cos to pomoze, ale sprobujem :-D
moja krew - ja tak lubie od czasu do czau se nawrzeszczec na biurwy...
Patrysiu w końcu normalnie napisałaś na temat chrztu. Wcześniejsze Twoje wypowiedzi do kur…znaczy się do pasji szewskiej mnie doprowadzały. Aż zacytuje: „bo chodzi jednak że jak dziecko się urodzi to jednak nieochrzczone a tu chcesz na spacerek wyjść a tu do rodziny bądz ona do ciebie i tak patrzą przechwalają dzieciaczki co ja nie chce aby nie miało jednak tego krzyżyka zrobione na główce nie mówie że te szumy to do konca przez chrzest tylko o to że ludzie wychwalali przechwalali duzo kobiet we wózek zaglądało a tu masz przechwalili i wygadali co jak dzidzia jednak ma ten chrzest to tak człowiek się inaczej czuje” – to nie jest dla mnie powód do chrztu a pokazówka. Chrzest jest po to by dziecko pełnoprawnie było członkiem społeczności chrześcijańskiej. I tak jak teraz napisałaś chodzi o Anioła Stróża też między innymi ale to nie jest kwestia tego by mu się nic nie stało.

Po drugie wypowiem się na temat alkoholu. Uważam, że ciąża jest stanem odmiennym, w którym należy dbać o siebie szczególnie – jeśli nie ma takich wskazań jak u dzeni uważam że powinno się tego alkoholu nie stosować. Zaznaczam, że to moje zdanie! Co innego jest również tak jak u makaronki kwestia kultury danego kraju – u nas wino traktowane jest jak alkohol, we Włoszech bardziej jak napój. I uważam że nikt na nikogo nie powinien tu naskakiwac. Kazda z was dba o swoja ciaze tak jak uwaza za najlepsze.

Kolejna rzecz…Kurka wodna włosów nie wolno farbować w ciąży?? No proszę was..Przecież w ciąży kobieta też chce wyglądać atrakcyjnie a nie jak ostatnia…..eh…i co do akryli..Pytalam kilku kosmetyczek i lekarza..Sama też kurs skończyłam. Tak naprawde nie ma przeciwskazan..Jedyne co do zapach liquidu może kobiete ciezarna draznic lub doprowadzic do wymiotów – ale przeciez nawet kobiety nieciezarne drazni ten zapach.

A i jeszcze na temat slodzenia..Kurka wodna – jak mam dola i jest mi zle to chce i jest mi milo jak ktos mi slodzi i poprawia nastroj. Bo mnie cholerka kilka razy Zycie w tylek kopnelo i dobre slowa ratuja mnie przed depresja.

I już ostatnia sprawa..Jesteśmy na wątku staraczki – ok., to jest myśl przewodnia tego wątku – STARANIA, a ja mam wrazenie ze niektóre ciężarne koleżanki zachowuja się jakby wszystkie rozumy pozjadaly i te starające się traktowane są z gory. Zaznaczam ze tylko niektóre.. 10.000 rad na temat tego jak zajsc w ciaze..Kurde jeszcze niedawno niektóre z nich podpytywaly o wszystko a teraz normalne encyklopedie wiedzy staraniowej się zrobily..No ale co ja mogę powiedziec – przeciez nie mam ciazy prawda??

Kontunuujac temat – wnioskuje ze ja powinnam siedziec w dziale PO PORONIENIU tak? Bo ani nie mam dziecka, ani chwilowo się nie staram – to co ja kur** mogę wiedziec??

Niektóre osoby są mi tu bardzo pomocne, wiele wyjaśniają i tlumacza i za to wielkie im dzieki, jak również tym na których wsparcie mogę liczyc w każdej chwili..i przez sms, bb i gg:)

I tyle mialam do powiedzenia i szczerze mówiąc gdzies mam teraz to czy kogos urazilam czy nie bo nie mialam takiego zamiaru. Siedz.e na forum od marca i jestem mila i grzeczna ale...i teraz mozna zaczac na mnie najezdzac. wyrazilam swoje zdanie na niektore tematy.

A i jeszcze jedna rzecz - jak ktoś ma chęć mnie skrytykować to bardzo proszę, ale konstruktywnie i proszę to poprzeć jakimiś argumentami. Konstruktywną krytykę przyjmuję i wyciągam z niej wnioski.
I mam świadomość że moją epopeją mogę sobie narobić wrogów ale trudno..mam nadzieję że wszystkie jesteśmy tu dorosłe i umiemy przeczytac i zrozumiec kogos innego niz my same.
Cudnie to ujelas, normalnie kwintesencja problemu... a z tym akrylem to chyba najbardziej o grzybice chodzi bo sie moze zrobic jak tak non stop sie nosi pazurki... poza tym jak kto czuje... kiedys uwazano ze jak ciezarna widzi plomien to gdzie sie dotknie tam dziecko ma "ogien" na twarzy... juz tez kiedys pisalam, ze moja kolezanka ma rude dziecko i smieje sie ze to pewnie przez to, ze jak byla w 5 miesiacu ciazy to zrobila sobie wlosy na czerwono na impreze... ;-);-):-):-)pewnie 100 lat temu by w to uwierzyla nawet...
lolitka trzymam kciuki za stymulacje , no mysle ze juz nie dlugo bedziesz mamusia :)

jak tam podczytałam ostatnie kilka stron to tak cos ostro sie zrobilo, az strach sie odezwac ;)

ale nic wpadłam tylko na chwile pozdrowić Was wszystkie...
witaj elfiku - co tak rzadko wpadasz?? jak u ciebie ze starankami?? jeszcze czekacie czy juz dzialacie??

reklama
Patrysiu w końcu normalnie napisałaś na temat chrztu. Wcześniejsze Twoje wypowiedzi do kur…znaczy się do pasji szewskiej mnie doprowadzały.
sie rozumie :-):-)

A i jeszcze jedna rzecz - jak ktoś ma chęć mnie skrytykować to bardzo proszę, ale konstruktywnie i proszę to poprzeć jakimiś argumentami. Konstruktywną krytykę przyjmuję i wyciągam z niej wnioski.
I mam świadomość że moją epopeją mogę sobie narobić wrogów ale trudno..mam nadzieję że wszystkie jesteśmy tu dorosłe i umiemy przeczytac i zrozumiec kogos innego niz my same.
ja moge??
ja tylko w kwestii paznokci i wlosow...jesli chodzi o paznokcie akrylowe...akryl wykorzystywany jest do protez,wiec sporo na ten temat wiem.A wiec ten liquid,jak nazywacie,to monomer,jego nazwa chemiczna,to ester metylowy kwasu metakrylowego.Cytuje z ksiazki (oczywiscie poparte badaniami od wielu lat) "Monomer i zawarte w nim skladniki moga dzialac toksycznie oraz powodowac odczyny uczuleniowe o charakterze miescowym.Toksycznie dziala rowniez monomer resztkowy,ktory jest niespolimeryzowanym w pprzebiegu polimeryzacji monomerem rzeczywistym.Zachowanie monomeru w postaci resztkowej jest spowodowane polimeryzacja krotkoczasowa (jak w przypadku paznokci) oraz bledami w wykonaniu laboratoryjnym" i dalej "Przy stosowaniu mas szybkopolimeryzujacych (jak przy paznokciach) do wypelnien zebow (czyli plomb lub ich czesci) moze dojsc do uszkodzenia miazgi w postaci uszkodzenia odontoblastow,zwyrosnienia siateczkowego i wodniczkowego miazgi z jej przekrwieniem,obrzekiem,krwinkotokami,a w koncu martwica".
W zwiazku z tym,kontakt poprzez palce do blony sluzowej moze spowodowac transport toksyn.Identycznie dziala wdychanie oparow...Stad moja opinia jesli paznokcie akrylowe w ciazy,to nalezy je robic w maseczce ochronnej i najlepiej w rekawiczce (choc nie wiem,czy jedna zda egzamin),pozniej umyc dokladnie rece,by zmyc nadmiar monomeru.
Jesli natomiast chodzi o paznokcie zelowe,to te sa "zrobione" z kompozytu.Te materialy skaldaja sie z fazy nieorganicznej,stanowiacej wypelniacz i fazy organicznej,zlozonej z polimetakrylanu metylu (czyli akrylu).Procentowo sklad materialow kompozytowych stosowanych w protetyce (przypuszczam,ze i w kosmetologii jest podobnie) wynosi 80% fazy nieorganicznej i 20%fazy organicznej.Wniosek jest prosty w paznokciach zelowych jest tylko 20 % akrylu,ktory moze byc szkodliwy.Polecam wiec paznokcie zelowe. :-)
A co do farb,to mysle,ze podobnie...opary amoniaku sa toskyczne i wdychanie przez blony sluzowe powoduje transport toksyn,wiec trzeba koniecznie uprzedzic fryzjera,ze jest sie w ciazy,zeby stosowana farba byla bez amoniaku!!
To tyle w kwestii konstruktywnej krytyki :-) z reszta sie zgadzam w 100%

To może zamiast kłótni ktos odpowie na moje pytanko ktore zadałam wczesniej?? Czy nikt nie wie ?:confused:

Qrcze ale od czego to zalezy że owu przy cyklach 30 dniowych zdarza się tak wcześnie??? Od czego zależy że raz jest np w 8dc a raz w 16 dc ??
ja mam owu raz 16dc a raz 22,ale faze lutealna mam ZAWSZE taka sama...wiec nie wiem,co Ci napisac...

Do góry