Oj coś czuję że wszystkie niedzielnie się opierdzielają to ja se walne monolog i napisze wam jeszcze jak robie ziemniaczki do tego.
Ziemniaczki na grilla.
Średniej wielkości ziemniaki obgotowuję tak żeby były lekko miękkie ale nie rozgotowane bo się będą rozwalać podczas robienia. A na grillu nie będą miały dużo czasu żeby sobie poleżeć więc lepiej podgotować żeby nie jeść potem samych ziemniaków.
1. Bierzemy folię aluminiową rwiemy na kawałki ( na tyle duże aby ziemniaka zawinąć).
2. Kładziemy ziemniaka na folii, kroimy go w plastry i pomiędzy plasterki wkładamy masełko czosnkowe, plastry cebuli. Posypujemy solą (vegetą) i przyprawą do ziemniaków.
3. Zawijamy do góry, żeby móc na grillu odpakować ziemniaka nie spalając sobie przy tym paluszków.
4. Ziemniak jest gotowy jak cebulka będzie miękka. Nie pisze czasu bo to zależy gdzie ziemniak leży na grillu i w jakiej temperaturze.
5. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym (tyle samo majonezu, śmietany 18 i jogurtu naturalnego, czosnek według uznania ale na szklankę przynajmniej 2 ząbki, łyżka koperku suszonego - można pół na pół ze świerzym, szczypta vegety)
6. Masełko czosnkowe do ziemniaków - masło w kostce, czosnek według uznania, koperek suszony.
Ziemniaki w piekarniku do karczku.
U mnie to stały zestaw z karczkiem. Robię na dwa sposoby. Zależy to czy karczek robie na grillu czy w piekarniku.
Jak na grillu albo patelni to ziemniaki trzeba wstawić wcześniej bo karczek szybciutko się robi.
1. Obrane ziemniaki (ja lubie malutkie) umyte osuszamy w papierowym ręczniku żeby pozbyć ię wody.
2. Do miski wlewamy trochę oleju, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę przyprawy do ziemniaków, łyżkę koperku suszonego, łyżeczkę curry. Mieszamy to.
3. Do zalewy wkładamy ziemniaki i łapami mieszamy aż wszystkie ziemniaki zostaną oblepione zalewą.
4. Brytwanka - wsadzamy ziemniaki. Podlewamy wodą albo lepiej rosołkiem (może być kostka). Do tego wsadzamy 4 żabki czosnku, nieobrane razem ze skórką rozgniatam. Ja zawsze trzonkiem noża, jedno walnięcie i żabek rozpłaszczony. Można też dać pomidorka, pokroić na 4 cząstki.
5. Jak ziemniak mały to wystarczy koło nie całej godzinki w piekarniku do 150 stopni, jak większy ziemniak to radzę pokroić na 4 części bo będą się piec ze 3 godziny.
6. Sprawdzać ziemniaki co jakiś czas i podlewać płynem żeby się nie przyjarały.
Jak karczek w piekarniku. W piekarniku karczek trzymam przynajmniej 3 godziny. Mimo że karczek szybciutko się robi to jak się go potrzyma dłużej to znikają wszystkie żyłki, tłuszczyk i jest miękki jak kaczuszka aż się rozwala. Poza tym siedzi długo w zalewie a z zalewy robi się niebiański sos.
1. Wszystko to samo jak wcześniej tylko tym razem wyjmuję karczek i odlewam troszkę sosu i dodaje do ziemniaków. Oczywiście to rozrabia się z płynem jak wyżej bo sos sam jest za gęsty i będzie się przypalał.
No to koniec rozpusty.
SMACZNEGO