reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

To jest badanie krwi na obecność (poprawcie mniej jak coś przekręcam) gonadotropiny (?), hormonu wydzielającego się w początkach ciąży. Koszt tego to plus minus 20 zł, zależy od ośrodka, laboratorium

reklama
Hej dziewczyny!
Również staram sie o pierwsze dziecko jak narazie 5 miesiecy bez efektów pozytywnych. Jestem kilka dni po owulacji i teraz czekam zeby @ nieprzyszla ale martwie sie poniewaz biore furagin na problemy z pecherzem bo niema innyj rady a niewolno go stosowac w pierwszym trymestrze i niewiem jaki to moze miec wplyw jesli doszlo do zaplodnienia. I bije sie z myslami bo z jednej strony tak bardzo chce zeby sie udalo a zdrugie mysle ze moze lepiej nie jesli furagin moze zaszkodzic. Wizyte ulekarza mam dopiero na 17 październik (tak u nas kolejka masakra) a do tego czasu to juz kolejny cykl bedzie (albo moze i niebedzie). Pozdrawiam

to poojde do laboratorium i powiem ze chcialam zrobic badanie na wykrycie gonadotropiny , ale poczekam z tym do poniedzialku , ale tak mam powiedziec tak?

a teraz znikam do pracy bede jutro milego popołudnia :)

Nicola zrob test jakis czuły np bobo test niebieski albo bete HSG u mnie w jednym labo 15zł a w drugim 25zł
witam nowa kolezanke ja tez czesto sie zmagam z pecherzem ale zapobiegawczo zawsze zurawinke łykam

Cześć dziewczyny. Wróciłam właśnie z usg- dwa wyraźnie większe pecherzyki, po jednym na każdy jajnik. Obydwa po 12 mm, 7 dc. W sobotę wybieram się żeby zobaczyć co się będzie działo. A tymczasem Pani dr kazała brać się do roboty:) fsh, LH i prolaktyna w 5 dc w normie.
Izabela2 1, nawet gdybyś była w ciąży to nie powinno się nic wydarzyć, bo jest jeszcze bardzo wcześnie. Ale tak jak pisze kwiatuszeq, preparaty z zurawina zażywanie profilaktycznie powinny pomoc na dłuższa metę. Sama sobie czasami serwuje kurację z zuraseptu.

na szczęście to moje pierwsze w życiu problemy z pęcherzem nigdy wszczeżniej nie miałam z tym problemu mam nadzieje ze to nie będzie początek nawracających infekcji a ze żurawina jest smaczna nigdy nie zaszkodzi włączyć ja do menu szczególnie w okresie jesienno zimowym. Za 6 dni mam termin @ więc rozpoczęłam odliczanie jednocześnie starając się nie nakręcać za bardzo.

Sun to miąlas mega niespodzianke , postaram sie nie poddac ale wiesz dobrze ze jest ciezko jak cholera
:/

Wiem nicola, że nie jest to łatwe... ale możliwe... i tego się właśnie trzymaj... sama wielokrotnie już tu pisałam, że jestem przykładem na to, że cuda się zdarzają i to w najmniej oczekiwanym momencie ;-) Tak wiec głowa do góry :-)

Fifka sama uwielbiam patrzeć na mój suwaczek... nadal w to nie wierzę, że się udało... mimo, że słyszałam serduszko... mam zdjęcia z usg... ale jakoś to do mnie jeszcze nie dociera... Jako tako nie mam objawów ciążowych takich jak np. Aga...

Aga współczuję Ci tych mdłości... póki co one mnie omijają... ;-)

Nie zaglądałam wczoraj do Was, bo miałam III rocznicę ślubu... Mieliśmy iść do kina i na kolację, ale jakoś z mężem ustaliliśmy, że w domu zrobimy sobie sami kolacje, obejrzymy film
biggrin.gif
W większej mierzę wszystko się spełniło... oprócz tego, że zrobiliśmy wieczorem 43 słoiki przecieru pomidorowego...
laugh.gif
Ale i tak było super
wink2.gif

Dziewczyny powiedzcie mi jeszcze kiedy jestem chroniona w pracy.... bo umowę mam do 31.07.13 roku i jest to moja już 3 umowa... czy mogą mnie teraz zwolnić, czy jestem w okresie chronionym... czy muszę powiedzieć dopiero po 3 m-c ciąży... jak to jest?????

Ostatnia edycja:
dziewczyny to jest badanie beta HCG jak powiesz nawet, że chcesz zrobić badania czy jesteś w ciąży to wystarczy, ale przeważnie się mówi beta HCG

sun to masz umowę na czas określony tak? to musisz być po 3 miesiącu ciąży, a jeżeli masz pewność, że Cie nie zwolnią to powiedz wcześniej, zresztą jak pójdziesz na L4 to nie mogą Cie zwolnić na chorobowym

Ostatnia edycja:
reklama
sun chroniona jesteś od momentu kiedy poinformujesz że jesteś w ciąży a tutaj masz a propo rozwiązania umowy :-) widziałam wczoraj właśnie więc wszystkiego naj naj z okazji rocznicy ślubu :* ja też poszalałam ze słoikami

Art. 177.

§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.

§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

§ 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

§ 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego.

Do góry