reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

Madziu ja tylko piszę że tak słyszałam a jak jest... :confused:

Konrad śpi ładnie ale te bóle brzuszka go wybudzają ostatnio... dzisiaj toteż jestem jak zombie bo od po 3 praktycznie nie śpie tylko bujam go przez te kolki... Boże gdybym ja wiedziała od czego one są... :no:

reklama
dzień dobry :)

No z tym karmieniem to tak niestety jest... początki są trudno zarówno przy butli jak i karmieniu piersią... przy butli maluszek się wydaje cały czas głodny i chce ssać, a mama mu może zaoferować tylko szybką butlę... a przy karmieniu piersią maluszek w pierwszych tygodniach jest wrecz przyklejony do cycka mamusi przez większość czasu ;) ale to wszytsko moja po indywidualnej ilości tygodni i dziecko butelkowe przyzwyczaja siędo tych odstępów między karmieniami a cyckowe coraz szybciej zaspakaja głód przy piersi i nie ciumka już tak długo i często :)
Fifka ten film to na prawdę była okropność :( nie mogłam przez to zasnąć bo cały czas myślałam co ja bym tej babie zrobiła :(
No i współczuję bóli brzuszka... :( nawet nie wiem co poradzić, ale z tego co wiem, takie bóle z reguły ustępują do 3 miesiąca, a wątpię, żebyś aż tak nie uważała na dietę... więc może jednak warto odwiedzić lekarza, a nóż widelec dowiecie się czegoś ciekawego i będziecie w stanie bardziej mu pomóc :)
Ael moja Julia to też mały głodomorek, ona w ciągu dnia praktycznie nigdy nie wytrzymuje aż 5 godzin! ale nawet nie wiedziałam, że tak trzeba :szok: dzieci w wieku naszych już potrzebują takich przerw? Julia pije 150ml mleka 2-3 razy dziennie, plus jeden posiłek to obiadek kolo poludnia, deserek owocowy po poludniu i kaszka do picia z butelki na dobranoc. W nocy nie je bo przesypia mi 10-11 godzin pod rząd. więc to jest jakieś 5-6 posiłków w ciągu dnia.... a jak jest Kochana u Ciebie?

Olcia!!! ojej, a ja Ci nie pogratulowałam!!!! GRATULUJĘ PIĘKNYCH DWÓCH KRESECZEK!!! no i pięknych i szczęśliwych 9 miesięcy ciąży Ci życzę :)

Magdalena może to jakiś skok rozwojowy? moja Julia też tak miała jakoś koło 4 miesiąca, przestała przesypiać noce i przez jakieś 2-3 tygodnie znowu zaczęła budzić się na jedzonko, ale jakoś szybko samo przeszło :)

Lilly mam nadzieję!! chociaż nawet w dzień znów częściej woła do cyca. ja i tak ostatnio coraz częściej myślę o przejściu na butlę. Nie chodzi już o noce ale ogólnie! może to egostyczni8e zabrzmi ale męczy mnie to! tzn. jak jestesmy w domku to jest super! w nocy tez bo wyciagam cyca i jest spokój!! ale jak juz mamy gdzies wyjsc to mi sie odechciewa :nerd:
No i w ogóle ostatnio się zastanawiałam jak to jest z ewentualnym wprowadzaniem nowych smaków do diety malucha jeśli teraz przejdę na MM....

Pok: lilly już tu wszystko powiedziała w temacie. Zgadzam się i dodam tylko, że karmi się regularnie co te 3h mniej więcej, żeby nie spadł poziom cukru maleństwu (teoria jednej z moich ulubienic- położnej).

Lilly: do takich samych doszłam wniosków i tak karmię. Tylko jedno pytanie zostało.. Ile tego mleka w końcu.

Dziś coś małemu jest.. Biedny zwymiotował z rana- godzinę po karmieniu.. Zastanawiam sie też czy nie dorobił się pleśniawek..
języczek biały i na usteczkach takie dziwne coś.. z jezyczka trochę schodzi po karmieniu, ale w tyle zostaje zupełnie biały. Kurczę.. Tak się człowiek stara żeby było wszystko jak najlepiej..:( Już się nie mogę doczekać wizyty u lekarza. Będę typową przewrażliwioną młodą matką;)

z tym filmem..wy jesteście pewne że to matka? Ona taka młoda, wygląda jak siostra czy opiekunka.. Nie oglądałam całości, ale tragedia..

miq: kobieca intuicja.. całe szczęście, że nikomu nic się nie stało. A zwierzaka fakt, szkoda:/

Dziewczyny dopadło mnie zapalenie ucha ! W ogóle nie umiem buzi otworzyć i strasznie mnie boli :( Macie jakieś sposoby?? Czy od razu mam lecieć do lekarza? Już sama nie wiem co mam robić..

Gochaa do lekarza już!

Dziewczyny o karmienie to mi chodziło tak jak pisała Lilly, zakręciłam trochę bo nie mogłam ubrać tego w słowa.

Lilly jak dzieciaki są starsze, powinno się trochę wydłużyć przerwy między karmieniami. U mnie młody dostaje z rana 240 ml, potem 210 ml, obiadek z kleikiem, potem znowu 210 mleka, w międzyczasie jakiś owoc, chrupka.biszkopta/chlebek, na wieczór daję kaszkę ale gęstszą. No i wypija też od 100-200 ml herbaty dziennie. Mój to worek bez dna. Ostatnie 2 dni po wstaniu dorabiałam mleko tak że Wiktor jadł 270 ml mleka.

Sleepy matka bo ta sprawa była w sądzie i kobita dostała 18 miesięcy więzienia.

Jak mam biała buźkę to mogą być pleśniawki... podobno okropna sprawa bo to boli maluszka i dlatego jest płaczliwy. :no:

Co do karmienia to ja chyba jestem dziwną matką... bo dla mnie właśnie poza domem jest wygodnie... jak dziecko się rozwrzeszczy na spacerze to wiąże chustę w kołyskę i karmię tam gdzie stoję zakryta tak ze nawet ludzie sie nie domyślają co robię... chwalę sobie karmienie piersią i bardzo bym chciała do roku czasu wytrzymać :tak: nie muszę o niczym pamiętać... jestem spokojna w razie jakiejś zmiany planu bo mały z zasikaną pieluchą może poczekać (albo w aptece kupi się małą paczuszkę) ale jak jest głodny to nie wyczaruję się butelki znikąd. A już raz tak miałam jak nam samochód padł jak myliśmy na mieście i czekaliśmy aż teść nas z holuję...

Lily
też mi się tak wydaję... le jednak poczekam do jutra. Ja jestem z tych matek które nie lubią panikować i latać po lekarzach. Dzisiaj ograniczam swoją dietę to lekkich rzeczy i zobaczymy jak będzie się czuł wieczorem i jutro rano. :sorry2:

Gocha leć do lekarza bo domowymi sposobami możesz sobie to tylko pogorszyć a jesteś w ciąży wiec lepiej nie ryzykować...

Konrad padł spać. Idę pranie wstawić i moze uda mi się szafe posprzątać!

Ostatnia edycja:
gocha nie mam pojęcia co zrobić z tym uchem, wiem, że moja mama wkładała do ucha wacik z czymś rozgrzewającym ale jak to jest w ciąży to nie wiem, może faktycznie skocz do lekarza

dziewczyny co myślicie i jasnej pościeli dla maluszka?pewnie zupełnie nie praktyczna, ale zakochałam się w tym zestawie, już sobie wyobrażam łóżeczko w przygotowanym kąciku dla malej ah

fifka powodzenia z szafą, ja przy okazji przestawiania szafy zrobiłam porządek, mała ma uszykowane 4 półki i kosz na skarpeteczki, czapeczki i takie tam
i powiem Wam, że muszę zakupić jeszcze z 2 takie kosze bo to bardzo pomaga wszystko uporządkować, w ogóle to mam dzisiaj wenę do sprzątanie, mam zamiar wyrzucić wszystko czego nie dotknęłam przez ost rok oooo tak!

Załączniki

• zjbo.jpg
    zjbo.jpg
    24,3 KB · Wyświetleń: 38
Ostatnia edycja:
Miq czemu jasna pościel niepraktyczna? Ja mam komplet biało-jasno niebieski. Jak dziecko będzie samo jeść to może jasne poszewki nie są wtedy przydatne :-)

Na ddTVN mówią o tym jak szybko można po porodzie zajść w ciążę i ewentualnie jak się chronić.

reklama
ooo takiego słowa potrzebowałam he he to chyba to będzie ta, napisze tylko do sprzedawcy czy z tego zestawu można wył ten przybornik nie podoba mi się on
też to oglądam

Do góry