reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

Zafasolkuje: Gratulacje!!! a tak mówiłaś, że cyce jak u karmiącej i wg;P GRATULUJE jeszcze raz i zycze spokojnych 9 miesiecy;)

A jak testowanie Martooochy? Dziś miał być wielki dzień;> Mi może we wrześniu się uda..

reklama
fifka: zeby tak jeszcze sie dobrze czuć, to byłby to prawdzie=wie błogosławiony stan :-).
odpoczywaj, to moze ci sie polepszy.
A co z sikaniem czy tak przez całą ciążę ???
A i mam zamkniete sutki - tak mi powiedział gin, czy to odsysanie poxniej boli, bo mowil ze cos tam sie z tym zrobi

Zafasoluję, powiem ci ż dobrze jest iść na bete i po 48h ją powtórzyć. Masz wtedy taką podstawę że wszystko jest dobrze i się rozwija. Ja robiłam tylko jedną i tego samego dnia byłam u gina i nic nie było widać. Umówiła mnie za dwa tygodnie a ja bety nie zrobiłam i długo się stresowałam czy wszystko jest w porządku. :zawstydzona/y:
co to jest ta beta? tzn wiem co to jest, tylko po co dwa razy robić?
juz sie obrobiłam, częstujcie się :))Zobacz załącznik 385420
ślinka mi na kolana pociekła ;-)
dawaj przepis:biggrin2:
pencil.png

Ostatnia edycja:
Zafasoluję bo ten hormon wzrasta z każdą dobą! I po wzroście można określić czy ciąża się dobrze rozwija:

Badanie kontrolne powinno powtórzyć się po 48-72 godzinach w celu sprawdzenia jak zmienia się poziom hCG. Ciąże bliźniacze wykazują zwykle wyższe stężenia gonadotropiny kosmówkowej, ale z racji dużej rozpiętości poziomu hormonu u różnych kobiet wysokie czy przekraczające normy wartości nie zawsze oznaczają bliźnięta.

Wartości hCG poniżej normy obserwuje się w ciąży pozamacicznej, niewydolności łożyska, poronieniu niepełnym, pustym jaju płodowym, śmierci płodu. Trzeba również brać pod uwagę możliwość nieprawidłowego obliczenia czasu trwania ciąży. Badanie kontrolne powinno powtórzyć się po 48-72 godzinach w celu sprawdzenia jak zmienia się poziom hCG. Uwaga ? ciąże pozamaciczne lub takie, które ulegną poronieniu wykazują w końcowym etapie niskie stężenia gonadotropiny kosmówkowej, ale początkowo mogą dawać zupełnie prawidłowe. Zdarzają się poza tym ciąże z dość niskimi stężeniami hCG, a które ostatecznie kończą się porodami zdrowych dzieci.

Wysokość stężenia hCG w surowicy krwi powinna podwajać się każdego drugiego lub trzeciego dnia (w początkowych tygodniach ciąży).
Wartości winny wzrastać nie mniej niż o 66% w ciągu 48 godzin, o 114% w ciągu 72 godzin i o 175% w ciągu 96 godzin.
Osiągając poziom 1.200-6.000 mIU/ml wzrost spowalnia ? podwojenie następuje co każde 72-96 godzin.
Uwaga - maksymalne stężenie hCG obserwuje się pod koniec pierwszego trymestru (8-11 tydzień). Nieprawidłowy wzrost poziomu hCG obserwuje się w przypadku ciąży pozamacicznej, tej która uległa poronieniu lub która nie rozwija się prawidłowo i nie rodzi szans na powodzenie.

Zafasoluję bo ten hormon wzrasta z każdą dobą! I po wzroście można określić czy ciąża się dobrze rozwija:
A dzięki to pójdę we wtorek i w czwartek, a może jeszcze w sobotę, a poniedziałek to ostatni termin na lekarza
Idę się ubierać bo zaraz idę na obiadek do babci. Udanego dnia Wam życzę.

Ostatnia edycja:
Lamia a ja ugotowałam zupkę ogórkową bo mam tyle kiszonych ogórków, że coś muszę z nich robić więc teraz zjem zupkę a potem idę jeszcze do dziadka na rosołek, kluski z pieczenią i kapustką :p:p

przepis na oponki , wychodzi około 50 sztuk:
0,5 kg białego sera (ja daję pół tłusty)
0,5 kg maki (jak dla mnie to za mało więc jeszcze dosypuje około szlkanki do tego, i do podsypania, ale to zależy jak mokry będzie ser, wiec dosypywać na oko)
o,5 szkl. cukru
4 żółtka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka spirytusu
1/4 litra śmietany
cukier wanilowy
olej do smażenia
Ser, żółtka, cukier, cukier wanil,soda, smietana, łyżką dobrze mieszam, dodaje mąkę i spiryt. wyrobić. Troche sie bedzie do rąk kleiło wiec sie nie przejmujcie. Biorę część wałkuję taki grubszy placek, i wykrawam szklanka koła, a w środku kieliszkiem , mozna te z robić takie kartofelki, to wtedy z tych kółeczek z kielisza łącze po 2 i robie kulki i mam troche oponek i kartofelków. Smaże na oleju i gotowe

m_gdalena: umm jak bym te twoje kluski zjadła z pieczenią, i ogórki też , moje jeszcze sie nie ukisiły i pierwszy raz w tym toku w butelce 5 l po widzie robiłam, mam nadzieje ze wyjda ,

Lamia tak to ja nigdy nie robiłam, ja narobiłam do słoików ale to na zimę a te na teraz to robię w takim garnku glinianym, kamiennym - jak zwał tak zwał :p

reklama
Cześć kobietki :)

Ja dziś chyba lewą nogą wstałam :( jakoś tak mi dziś ni smutno ni wesoło tak nijak.

My na obiad dziś sphagetti to co mi się go tak wczoraj chciało.

Do góry