reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po antykoncepcji

Nath096

Fanka BB :)
Hej dziewczyny .
Czy któraś z was starała się o dziecko po długim przyjmowaniu antykoncepcji? Ja brałam jakieś 8lat . Ostatnie tabletki wzięłam w sierpniu. W wrześniu cykl 29 dniowy i była owulacja ,w październiku chyba wszystko rozregulowalam,bo zaczęłam ćwiczyć. Dodam,że mojego męża nie ma codziennie i chyba przez to będzie jeszcze trudniej. Ile wam zajęło zobaczenie dwóch kresek ? ☺️ Pozdrawiam

reklama
Brzmi długo...jak to znioslas nie martwilas się ?
Robiłam w tym czasie różne badania, wyniki wychodziły raz lepsze, raz gorsze. Miałam cały czas nieregularne cykle, kilka razy musiałam wywoływać okres duphastonem. Jak już zrobiłam szereg badań, a kolejne zaczęły wykraczać poza moje możliwości finansowe, pogodziłam się z myślą, że nie będzie ciąży. Oczywiście cały czas dbałam o siebie, brałam witaminy dla kobiet w ciąży, robiłam testy owulacyjne oraz ciążowe, gdy miałam iść na jakąś imprezę czy brać leki. Nie było to tak zwane magiczne odpuszczenie.
Z mojego doświadczenia to radziłabym Tobie znaleźć dobrego lekarza, który skieruje Ciebie na podstawowe badania, ewentualnie potem badanie powinien zrobić mąż. U mnie przy pierwszych staraniach prawdopodobnie winna była tarczyca + może coś z cukrami. Teraz mam i jedno i drugie ogarnięte, a już 9 miesiąc leci jak nie mogę zajść w ciążę.

@Nath096 ja stosowałam krążki przez prawie 5 lat. W ciążę zaszłam w pierwszym cyklu, niestety ciąża chora, poroniłam. W następną ciążę zaszłam w pierwszym cyklu po poronieniu (po pierwszej miesiączce od poronienia)
Nie ma niestety reguły ile czasu zajmą starania. Moja Pani doktor mówiła że po antykoncepcji mozna się starać od razu, nie wiadomo kiedy płodność powroci. Powodzenia 🤞🙂

Robiłam w tym czasie różne badania, wyniki wychodziły raz lepsze, raz gorsze. Miałam cały czas nieregularne cykle, kilka razy musiałam wywoływać okres duphastonem. Jak już zrobiłam szereg badań, a kolejne zaczęły wykraczać poza moje możliwości finansowe, pogodziłam się z myślą, że nie będzie ciąży. Oczywiście cały czas dbałam o siebie, brałam witaminy dla kobiet w ciąży, robiłam testy owulacyjne oraz ciążowe, gdy miałam iść na jakąś imprezę czy brać leki. Nie było to tak zwane magiczne odpuszczenie.
Z mojego doświadczenia to radziłabym Tobie znaleźć dobrego lekarza, który skieruje Ciebie na podstawowe badania, ewentualnie potem badanie powinien zrobić mąż. U mnie przy pierwszych staraniach prawdopodobnie winna była tarczyca + może coś z cukrami. Teraz mam i jedno i drugie ogarnięte, a już 9 miesiąc leci jak nie mogę zajść w ciążę.
Ja tarczycę leczę też już jakiś 8 rok ,Endo powiedział,że wyniki w normie i mogę się starać . Cukru trochę szwankują ,byłam jakiś czas na metformine ,lekarz stwierdził,że już nie ma zagrożenia cukrzyca i kazał utrzymywać dietę,bo skoro chce starać się o dziecko to rezygnujemy z metforminy. Byłam też u gina ,badanie wszystko ok,stąd też wiem,że była owulacja w pierwszym cyklu po odstawieniu. Biorę leki na tarczycę ,kwas foliowy,D3 takie podstawy. Dopiero drugi miesiąc jak się staramy,ale mąż pracuje na delegacji ,ciężko ucelowac .

@Nath096 ja stosowałam krążki przez prawie 5 lat. W ciążę zaszłam w pierwszym cyklu, niestety ciąża chora, poroniłam. W następną ciążę zaszłam w pierwszym cyklu po poronieniu (po pierwszej miesiączce od poronienia)
Nie ma niestety reguły ile czasu zajmą starania. Moja Pani doktor mówiła że po antykoncepcji mozna się starać od razu, nie wiadomo kiedy płodność powroci. Powodzenia 🤞🙂
Moja mówiła ,że mogę odczekać 3 miesiące ,bo na początku jest większe prawdopodobieństwo bliźniaków 😛 ale nie ma nakazu więc starałam się odrazu 🤣 narazie bez skutku

No ja słyszałam, że te bliźniaki to już dawno obalony mit 😂 ale ja w ciążę bliźniacza nie zaszłam.
Najlepiej udać się na monitoring czy owulacja wróciła, niestety po antykoncepcji różnie to bywa

No ja słyszałam, że te bliźniaki to już dawno obalony mit 😂 ale ja w ciążę bliźniacza nie zaszłam.
Najlepiej udać się na monitoring czy owulacja wróciła, niestety po antykoncepcji różnie to bywa
Ja na temat bliźniaków słyszałam przeróżne koncepcje i jakoś się nie zagłębiam w żadną 🤣 akurat w pierwszym cyklu byłam u gina i bolał mnie jajnik podczas badania pani powiedziała że odczuwa dyskomfort bo będzie owulacja i że to dobry znak odrazu po odstawieniu 🫶

reklama
Ja tarczycę leczę też już jakiś 8 rok ,Endo powiedział,że wyniki w normie i mogę się starać . Cukru trochę szwankują ,byłam jakiś czas na metformine ,lekarz stwierdził,że już nie ma zagrożenia cukrzyca i kazał utrzymywać dietę,bo skoro chce starać się o dziecko to rezygnujemy z metforminy. Byłam też u gina ,badanie wszystko ok,stąd też wiem,że była owulacja w pierwszym cyklu po odstawieniu. Biorę leki na tarczycę ,kwas foliowy,D3 takie podstawy. Dopiero drugi miesiąc jak się staramy,ale mąż pracuje na delegacji ,ciężko ucelowac .
To spróbuj monitoringu owulacji :)