reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania o drugie dziecko

Bedzie dobrze! Ja też po porodzie miałam oczyszczoną macicę, krwotok i założony balon, nawet kawałek lozyska został.. a jak mała miała 11 miesięcy to zobaczyłam dwie krechy na teście. Karmiłam piersią i miesiączki były nieregularne. Nie trać nadziei [emoji846] trzymam bardzo mocno kciuki za owocne starania [emoji4][emoji173]
Hej kochane ,

jestem tu nowa[emoji3526], witam wszystkich !
Postanowiłam napisać, ponieważ czuje ze potrzebuje rozmowy z innymi Kobietami które jak ja starają się o dziecko .
Jestem mama rocznej dziewczynki, zaszłam wtedy w ciąże już za 1 podejściem.
aktualnie marze o kolejnym dziecku , niestety staramy się już 6 niesiecy.
ciężko to znoszę , rozczarowania się okropne .
Niebawem idę do lekarza, ponieważ znowu mam nieregularne miesiączki.
Zbadałam tarczyce i tam jest okej. Byłam na kontroli po urodzeniu córki i tez było wszystko dobrze , jednak martwię się nieregularnym okresem i czasami pobolewaniem brzucha .
Z mężem kochamy się prawie co 2 dzień w okienku czasowym na owulacje .
Moj poród córki zakończył się łyżeczkowaniem łożyska i ciagle się martwię ze coś może być nie tak. Wiem ze czasami kobiety po tym zabiegu maja problem w zajściu w kolejna ciąże .
ciężki to dla mnie czas ,wiem ze powinnam się cieszyć już 1 dzieckiem ale wiecie same jak to jest gdy Kobieta marzy o byciu matka dzieci..
Mam 33 lata i czuje ze to już mojczas ..płakać mi się chce na sama myśl ze to wszystko tak długo trwa . 🥲

reklama
Cześć wszystkim, ja jestem niespełna dwa miesiące po stracie pierwszej ciąży 17 tyg w którą zaszłam po około 3 miesiącach. Lekarz powiedział, żeby z kolejną poczekać co najmniej pół roku ale nie chcemy tyle czekać. Nie wiadomo po jakim czasie teraz nam się uda. Dodam, że skończyłam już 34 lata i przez to dodatkowo się boję.

My z pierwszą ciążą 8 miesięcy się staraliśmy, o drugiej również dowiedziałam się 8 miesięcy po porodzie. Moim zdaniem za bardzo się nakręcasz tym że chcesz być już i teraz w ciąży. Może wyjedźcie gdzieś na kilka dni, odpocznij psychicznie przede wszystkim. Pewnie zrób badania idź do ginekologa i sprawdź czy wszystko jest z twoim organizmem dobrze. Ale przede wszystkim się aż tak nie nakręcaj.

Jeszcze nie wiem. Trzecie rodzę za 4 tygodnie 😅 w domu trzylatek i 19 miesięcznika 🙂
Wtracę się 😅 a ja przeczytałam, że masz troje dzieci rok po roku w sensie między pierwszym a drugim i drugim a trzecim jest 11 miesięcy różnicy. Daj znać jak ogarniasz trójkę maluchów, też bym chciała bardzo mała różnice wieku.

Autorko nie załamuj się, jesteś niedługo po porodzie w sumie, zbadaj prolaktynę szczególnie jak karmisz piersią. Powodzenia ☺️

Moje dziecko było starsze od twojego. Ja ok 8 miesiąca zaczynałam już lekko redukować karmienia, nie ze względu na potencjalną ciążę. Ale u mnie założeniem było karmić do ok roku. I tak w sumie karmiłam bo w obu ciążach ok 8-10 tyg nie miałam już mleka.

Nie dostałam strikte leków. Tylko mio izynol, dokładnie inofem. I tabletki z niepokalankiem. Z tym, że te drugie regulują poziom prolaktyny i można po nim mieć mało pokarmu. Ginekolog mnie o tym poinformował, ja się zgodziłam mając świadomość, że mleka może być mniej. Kuracja trwała u mnie 1,5 miesiąca. Do pozytywnego testu. Tak naprawdę to nie wiem czy leki pomogły czy samo się wyregulowało. Ważne, że cel osiągnięty 😁

Niestety, ale złotego środka w tym wypadku nie ma. Są kobiety, które mimo karmienia piersią mają owulację już 3 miesiące po porodzie i takie którym owulacja wraca dopiero kilka miesięcy po całkowitym odstawieniu.al a Czasami wystarczy wyeliminować jedno czy dwa karmienia w ciągu doby, żeby przerwa była dłuższa między jedynym "cycem", a drugim i hormony się regulują. Wszystko zależy od indywidualnej gospodarki hormonalnej.

Ja ci proponuje prowadzić obserwację. To sporo ułatwia. Przynajmniej mi pomagało
Dzięki. Do 4.5msc mała nie jadła w nocy. Miała jedna przerwę minimum 4h i jedna minimum 8h i @ nie było. Teraz więcej w nocy pije ale wydaje mi się że to przez upały bo jak jest chłodniej to przesypia dłużej.

Pójdę sprawdzić poziom prolaktyny ale on jest w sumie skokowy to nie wiem czy jest sens.

Obserwacje masz na myśli mierzenie temperatury? Ja mam wrażenie że non stop bolą mnie jajniki czyli teoretycznie owu a byłam wczoraj u gina i stwierdził że na @ się nie zapowiada.

U nas 6 lat staran i w koncu in vitro. Dla mnie 6 miesiecy to nic. Piszę szczerze z perspektywy czasu. Kobiety starajace sie o ciaze do roku nawet nie sa wysylane do klinik nieplodnosci. Ja musialam stawic sie ponownie jak skoncze rok staran. Dzialajcie ale bez nastawiania sie ze musi byc ciaza teraz w tym miesiacu. Macie czas i cieszcie sie sobą.. Nie ten miesiac, to nastepny. Powodzenia

Wtracę się 😅 a ja przeczytałam, że masz troje dzieci rok po roku w sensie między pierwszym a drugim i drugim a trzecim jest 11 miesięcy różnicy. Daj znać jak ogarniasz trójkę maluchów, też bym chciała bardzo mała różnice wieku.

Autorko nie załamuj się, jesteś niedługo po porodzie w sumie, zbadaj prolaktynę szczególnie jak karmisz piersią. Powodzenia ☺️
Jeszcze tej trójki fizycznie nie mam, bo trzeci poród przede mną 🙂

Albo się gdzieś źle wyraziłam, albo Ty cis źle zrozumiałaś. Różnice mam między pierwszym a drugim 20 miesięcy (syn miał 11 miesięcy jak zaszłam w ciążę) i między drugim a trzecim też będzie 20 miesięcy różnicy ( córka miała 11 miesięcy jak trzecia ciąża). 🙂 Na mniejszą różnicę bym się nie zdecydowała, po pierwsze dlatego, żeby organizm mój chociaż trochę się zregenerował, po drugie dlatego, że wbrew pozorom często w ciąży (na różnych etapach) zdarza się utrata pokarmu, a z takim radykalnym przejściem na mm różnie bywa. Niektóre dzieci jak są tylko kp, to później nie chcą mieszanki.

Ale oczywiście dam znać jak jest z trójką 🙂
Dzięki. Do 4.5msc mała nie jadła w nocy. Miała jedna przerwę minimum 4h i jedna minimum 8h i @ nie było. Teraz więcej w nocy pije ale wydaje mi się że to przez upały bo jak jest chłodniej to przesypia dłużej.

Pójdę sprawdzić poziom prolaktyny ale on jest w sumie skokowy to nie wiem czy jest sens.

Obserwacje masz na myśli mierzenie temperatury? Ja mam wrażenie że non stop bolą mnie jajniki czyli teoretycznie owu a byłam wczoraj u gina i stwierdził że na @ się nie zapowiada.
Prolaktynę ciężko zbadać, bo ma na nią wpływ np. Ilość snu. Więc najlepiej gdybyś zapytała ginekologa czy jest sens badać skoro karmisz i jak się do badania przygotować.

Tak mam na myśli temperaturę i śluz.

Jajniki mogą cię boleć, bo może jednak się szykują do "pracy"? U mnie np. przed pierwszą owulacją co jakiś tydzień dwa pojawiał się śluz płodny.

Jeszcze tej trójki fizycznie nie mam, bo trzeci poród przede mną 🙂

Albo się gdzieś źle wyraziłam, albo Ty cis źle zrozumiałaś. Różnice mam między pierwszym a drugim 20 miesięcy (syn miał 11 miesięcy jak zaszłam w ciążę) i między drugim a trzecim też będzie 20 miesięcy różnicy ( córka miała 11 miesięcy jak trzecia ciąża). 🙂 Na mniejszą różnicę bym się nie zdecydowała, po pierwsze dlatego, żeby organizm mój chociaż trochę się zregenerował, po drugie dlatego, że wbrew pozorom często w ciąży (na różnych etapach) zdarza się utrata pokarmu, a z takim radykalnym przejściem na mm różnie bywa. Niektóre dzieci jak są tylko kp, to później nie chcą mieszanki.

Ale oczywiście dam znać jak jest z trójką 🙂

Prolaktynę ciężko zbadać, bo ma na nią wpływ np. Ilość snu. Więc najlepiej gdybyś zapytała ginekologa czy jest sens badać skoro karmisz i jak się do badania przygotować.

Tak mam na myśli temperaturę i śluz.

Jajniki mogą cię boleć, bo może jednak się szykują do "pracy"? U mnie np. przed pierwszą owulacją co jakiś tydzień dwa pojawiał się śluz płodny.
Tak, najpierw źle zrozumiałam, ale potem dotyczytalam co i jak☺️ u mnie jest 14 miesięcy różnicy no i już bym mogła mieć kolejne, ale mały ma dopiero 2,5 miesiąca, boje się, że znowu nie mogłabym kp, bo musiałam brać luteinę więc poczekam kilka miesięcy zanim postaramy się o trzecie 🙂

Tak, najpierw źle zrozumiałam, ale potem dotyczytalam co i jak☺️ u mnie jest 14 miesięcy różnicy no i już bym mogła mieć kolejne, ale mały ma dopiero 2,5 miesiąca, boje się, że znowu nie mogłabym kp, bo musiałam brać luteinę więc poczekam kilka miesięcy zanim postaramy się o trzecie 🙂
To malutka przerwa. Bardzo szybko ci owu wróciła 🙂

reklama
Pierwsze dziecko udało za się za trzecim cyklem, o drugie staraliśmy się 4 lata, Twój staż naprawdę nie napawa do zmartwień, zwłaszcza jak jesteś niedawno po porodzie i łyżeczkowaniu, lekarze każą robić badania dopiero po 2 latach nieudanych starań.

Do góry