reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania o drugie dziecko

Bedzie dobrze! Ja też po porodzie miałam oczyszczoną macicę, krwotok i założony balon, nawet kawałek lozyska został.. a jak mała miała 11 miesięcy to zobaczyłam dwie krechy na teście. Karmiłam piersią i miesiączki były nieregularne. Nie trać nadziei [emoji846] trzymam bardzo mocno kciuki za owocne starania [emoji4][emoji173]
Hej kochane ,

jestem tu nowa[emoji3526], witam wszystkich !
Postanowiłam napisać, ponieważ czuje ze potrzebuje rozmowy z innymi Kobietami które jak ja starają się o dziecko .
Jestem mama rocznej dziewczynki, zaszłam wtedy w ciąże już za 1 podejściem.
aktualnie marze o kolejnym dziecku , niestety staramy się już 6 niesiecy.
ciężko to znoszę , rozczarowania się okropne .
Niebawem idę do lekarza, ponieważ znowu mam nieregularne miesiączki.
Zbadałam tarczyce i tam jest okej. Byłam na kontroli po urodzeniu córki i tez było wszystko dobrze , jednak martwię się nieregularnym okresem i czasami pobolewaniem brzucha .
Z mężem kochamy się prawie co 2 dzień w okienku czasowym na owulacje .
Moj poród córki zakończył się łyżeczkowaniem łożyska i ciagle się martwię ze coś może być nie tak. Wiem ze czasami kobiety po tym zabiegu maja problem w zajściu w kolejna ciąże .
ciężki to dla mnie czas ,wiem ze powinnam się cieszyć już 1 dzieckiem ale wiecie same jak to jest gdy Kobieta marzy o byciu matka dzieci..
Mam 33 lata i czuje ze to już mojczas ..płakać mi się chce na sama myśl ze to wszystko tak długo trwa . 🥲

reklama
Cześć wszystkim, ja jestem niespełna dwa miesiące po stracie pierwszej ciąży 17 tyg w którą zaszłam po około 3 miesiącach. Lekarz powiedział, żeby z kolejną poczekać co najmniej pół roku ale nie chcemy tyle czekać. Nie wiadomo po jakim czasie teraz nam się uda. Dodam, że skończyłam już 34 lata i przez to dodatkowo się boję.

My z pierwszą ciążą 8 miesięcy się staraliśmy, o drugiej również dowiedziałam się 8 miesięcy po porodzie. Moim zdaniem za bardzo się nakręcasz tym że chcesz być już i teraz w ciąży. Może wyjedźcie gdzieś na kilka dni, odpocznij psychicznie przede wszystkim. Pewnie zrób badania idź do ginekologa i sprawdź czy wszystko jest z twoim organizmem dobrze. Ale przede wszystkim się aż tak nie nakręcaj.

Jeszcze nie wiem. Trzecie rodzę za 4 tygodnie 😅 w domu trzylatek i 19 miesięcznika 🙂
Wtracę się 😅 a ja przeczytałam, że masz troje dzieci rok po roku w sensie między pierwszym a drugim i drugim a trzecim jest 11 miesięcy różnicy. Daj znać jak ogarniasz trójkę maluchów, też bym chciała bardzo mała różnice wieku.

Autorko nie załamuj się, jesteś niedługo po porodzie w sumie, zbadaj prolaktynę szczególnie jak karmisz piersią. Powodzenia ☺️

Moje dziecko było starsze od twojego. Ja ok 8 miesiąca zaczynałam już lekko redukować karmienia, nie ze względu na potencjalną ciążę. Ale u mnie założeniem było karmić do ok roku. I tak w sumie karmiłam bo w obu ciążach ok 8-10 tyg nie miałam już mleka.

Nie dostałam strikte leków. Tylko mio izynol, dokładnie inofem. I tabletki z niepokalankiem. Z tym, że te drugie regulują poziom prolaktyny i można po nim mieć mało pokarmu. Ginekolog mnie o tym poinformował, ja się zgodziłam mając świadomość, że mleka może być mniej. Kuracja trwała u mnie 1,5 miesiąca. Do pozytywnego testu. Tak naprawdę to nie wiem czy leki pomogły czy samo się wyregulowało. Ważne, że cel osiągnięty 😁

Niestety, ale złotego środka w tym wypadku nie ma. Są kobiety, które mimo karmienia piersią mają owulację już 3 miesiące po porodzie i takie którym owulacja wraca dopiero kilka miesięcy po całkowitym odstawieniu.al a Czasami wystarczy wyeliminować jedno czy dwa karmienia w ciągu doby, żeby przerwa była dłuższa między jedynym "cycem", a drugim i hormony się regulują. Wszystko zależy od indywidualnej gospodarki hormonalnej.

Ja ci proponuje prowadzić obserwację. To sporo ułatwia. Przynajmniej mi pomagało
Dzięki. Do 4.5msc mała nie jadła w nocy. Miała jedna przerwę minimum 4h i jedna minimum 8h i @ nie było. Teraz więcej w nocy pije ale wydaje mi się że to przez upały bo jak jest chłodniej to przesypia dłużej.

Pójdę sprawdzić poziom prolaktyny ale on jest w sumie skokowy to nie wiem czy jest sens.

Obserwacje masz na myśli mierzenie temperatury? Ja mam wrażenie że non stop bolą mnie jajniki czyli teoretycznie owu a byłam wczoraj u gina i stwierdził że na @ się nie zapowiada.

U nas 6 lat staran i w koncu in vitro. Dla mnie 6 miesiecy to nic. Piszę szczerze z perspektywy czasu. Kobiety starajace sie o ciaze do roku nawet nie sa wysylane do klinik nieplodnosci. Ja musialam stawic sie ponownie jak skoncze rok staran. Dzialajcie ale bez nastawiania sie ze musi byc ciaza teraz w tym miesiacu. Macie czas i cieszcie sie sobą.. Nie ten miesiac, to nastepny. Powodzenia

Wtracę się 😅 a ja przeczytałam, że masz troje dzieci rok po roku w sensie między pierwszym a drugim i drugim a trzecim jest 11 miesięcy różnicy. Daj znać jak ogarniasz trójkę maluchów, też bym chciała bardzo mała różnice wieku.

Autorko nie załamuj się, jesteś niedługo po porodzie w sumie, zbadaj prolaktynę szczególnie jak karmisz piersią. Powodzenia ☺️
Jeszcze tej trójki fizycznie nie mam, bo trzeci poród przede mną 🙂

Albo się gdzieś źle wyraziłam, albo Ty cis źle zrozumiałaś. Różnice mam między pierwszym a drugim 20 miesięcy (syn miał 11 miesięcy jak zaszłam w ciążę) i między drugim a trzecim też będzie 20 miesięcy różnicy ( córka miała 11 miesięcy jak trzecia ciąża). 🙂 Na mniejszą różnicę bym się nie zdecydowała, po pierwsze dlatego, żeby organizm mój chociaż trochę się zregenerował, po drugie dlatego, że wbrew pozorom często w ciąży (na różnych etapach) zdarza się utrata pokarmu, a z takim radykalnym przejściem na mm różnie bywa. Niektóre dzieci jak są tylko kp, to później nie chcą mieszanki.

Ale oczywiście dam znać jak jest z trójką 🙂
Dzięki. Do 4.5msc mała nie jadła w nocy. Miała jedna przerwę minimum 4h i jedna minimum 8h i @ nie było. Teraz więcej w nocy pije ale wydaje mi się że to przez upały bo jak jest chłodniej to przesypia dłużej.

Pójdę sprawdzić poziom prolaktyny ale on jest w sumie skokowy to nie wiem czy jest sens.

Obserwacje masz na myśli mierzenie temperatury? Ja mam wrażenie że non stop bolą mnie jajniki czyli teoretycznie owu a byłam wczoraj u gina i stwierdził że na @ się nie zapowiada.
Prolaktynę ciężko zbadać, bo ma na nią wpływ np. Ilość snu. Więc najlepiej gdybyś zapytała ginekologa czy jest sens badać skoro karmisz i jak się do badania przygotować.

Tak mam na myśli temperaturę i śluz.

Jajniki mogą cię boleć, bo może jednak się szykują do "pracy"? U mnie np. przed pierwszą owulacją co jakiś tydzień dwa pojawiał się śluz płodny.

Jeszcze tej trójki fizycznie nie mam, bo trzeci poród przede mną 🙂

Albo się gdzieś źle wyraziłam, albo Ty cis źle zrozumiałaś. Różnice mam między pierwszym a drugim 20 miesięcy (syn miał 11 miesięcy jak zaszłam w ciążę) i między drugim a trzecim też będzie 20 miesięcy różnicy ( córka miała 11 miesięcy jak trzecia ciąża). 🙂 Na mniejszą różnicę bym się nie zdecydowała, po pierwsze dlatego, żeby organizm mój chociaż trochę się zregenerował, po drugie dlatego, że wbrew pozorom często w ciąży (na różnych etapach) zdarza się utrata pokarmu, a z takim radykalnym przejściem na mm różnie bywa. Niektóre dzieci jak są tylko kp, to później nie chcą mieszanki.

Ale oczywiście dam znać jak jest z trójką 🙂

Prolaktynę ciężko zbadać, bo ma na nią wpływ np. Ilość snu. Więc najlepiej gdybyś zapytała ginekologa czy jest sens badać skoro karmisz i jak się do badania przygotować.

Tak mam na myśli temperaturę i śluz.

Jajniki mogą cię boleć, bo może jednak się szykują do "pracy"? U mnie np. przed pierwszą owulacją co jakiś tydzień dwa pojawiał się śluz płodny.
Tak, najpierw źle zrozumiałam, ale potem dotyczytalam co i jak☺️ u mnie jest 14 miesięcy różnicy no i już bym mogła mieć kolejne, ale mały ma dopiero 2,5 miesiąca, boje się, że znowu nie mogłabym kp, bo musiałam brać luteinę więc poczekam kilka miesięcy zanim postaramy się o trzecie 🙂

Tak, najpierw źle zrozumiałam, ale potem dotyczytalam co i jak☺️ u mnie jest 14 miesięcy różnicy no i już bym mogła mieć kolejne, ale mały ma dopiero 2,5 miesiąca, boje się, że znowu nie mogłabym kp, bo musiałam brać luteinę więc poczekam kilka miesięcy zanim postaramy się o trzecie 🙂
To malutka przerwa. Bardzo szybko ci owu wróciła 🙂

reklama
Pierwsze dziecko udało za się za trzecim cyklem, o drugie staraliśmy się 4 lata, Twój staż naprawdę nie napawa do zmartwień, zwłaszcza jak jesteś niedawno po porodzie i łyżeczkowaniu, lekarze każą robić badania dopiero po 2 latach nieudanych starań.

Do góry