reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki wiosna 2015 -!kolejne starcie

LUX:
Może tak wzrosnąć, to bardzo ruchomy hormon, jednego dnia masz taki wynik drugiego trochę mniejszy, albo większy.

Mój endo mówił, że nie odpuści dopóki nie będę miała ok 1 :)
Choć ginekolodzy twierdzą, że wystarczy 2,5, a przy in vitro to już mam potwierdzone przez wielu lekarzy wystarczy, że będzie w normie:)

Najlepiej zbadaj sobie ANTY-tpo i anty tg nawet przed endokrynologiem, bo to podstawa, wykazuje czy masz niedoczynność w przebiegu hashimoto. Endo i tak będzie Ci kazał zrobić w pierwszej kolejności te badania. Wspominałaś, że przytyłaś, nerwice, itd., poronienie też też to może być objawem niedoczynności. Poczytaj sobie objawy. Może tutaj jest pies pogrzebany? Warto sprawdzić! Leć do laboratorium !:) Niedoczynność tarczycy -hashimoto pojawić się może też nagle, pod wpływem silnego stresu.

Choć wynik nie jest jakiś strasznie duży i możliwe, że wcale to nie będzie to, ale przeciwciała zrób, bo Twoje objawy pasują do tej choroby.

"W przypadku wyników TSH większych od 2 sprawdź, czy nie masz niektórych objawów niedoczynności: „Niedoczynności tarczycy towarzyszą często subtelnie wyrażone objawy podmiotowe powiązane ze spowolnionym tempem reakcji katabolicznych:
  • zwiększenie masy ciała
  • uczucie zmęczenia, osłabienie, senność, trudności w koncentracji, zaburzenia pamięci, stany depresyjne
  • łatwe marznięcie, uczucie chłodu
  • przewlekłe zaparcia (spowolnienie perystaltyki)
  • sucha, zimna, blada, nadmiernie rogowaciejąca skóra (objaw brudnych kolan i łokci) – jako wyraz zmniejszonego
  • przepływu krwi i zahamowania czynności gruczołów łojowych i potowych
  • obrzęki podskórne (tzw. obrzęk śluzowaty – skutek nagromadzenia glikozaminoglikanów (kwas hialuronowy) zatrzymujących wodę (dotyczą twarzy, zwłaszcza powiek), których syntezę hamuje T3)
  • łamliwe włosy, czasem przerzedzenie brwi
  • zmieniony głos (pogrubienie strun głosowych)
  • bradykardia zatokowa
  • ściszone tony i powiększona sylwetka serca (płyn w worku osierdziowym – obrzęk śródmiąższowy)"

A tutaj masz chyba najlepszą stronę, z której najwięcej się dowiedziałam :) :
http://www.endokrynologia.net/

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć. Może i mnie pamiętacie, a może i nie, ale ja cały czas Was podczytuję. W końcu nam się udało i jestem w ciąży. Z @ jest 8 tydzień, a z wczorajszego badania USG pokazało 6 tydzień. Pani Doktor powiedziała, że mam się nie denerwować. Do zapłodnienia mogło dojść później, albo ciąża jeszcze urośnie do swojego wieku. Najważniejsze, że widziałam pięknie bijące serduszko. Dostałam Dupathon, który mam brać co 8h i skierowanie do Poradni Matczynno-Płodowej, bo jestem w 6 ciąży, a mam dwoje dzieci. Po 30-tym roku życia i jak w rodzinie jest zespół downa kobiety dostają takie skierowanie. Badania robi się około 14-tyg ciąży i dlatego mam przyjść do ginekologa za dwa tygodnie aby dokladnie sprawdzić tydzień ciąży i muszę zarejestrować się do tej poradni, bo długo się czeka. Ogólnie wyniki mam dobre. Bałam się o Tsh, które wynosi u mnie 3,04. Lekarz powiedział, że mam się nie martwi, bo jest w granicy do 4,20.

Lux, więc nie denerwuj się tsh.

Malus gratuluje kochana z calego serduszka.Ale aie ciesze.Oczywiscie ze Cie pamietamy :tak: :*

Ja tez mialam tsh 2.97 i kazali mi sie nie martwic bo jest dobre,pozniej juz nie sprawdzalam ale na szczescie jest ok.To zalezy od lekarza jedni mowia ze te 2 i cos jest w normie a inni probuja zbijac

Tak ja jeszcze w dwupaku i juz sie nie moge doczekac porodu bo praktycznie chodze tylko do WC i o scianach bo i miednica boli i skurcze coraz czestsze i co najgorsze tak samo jak przy corce krzyzowe :/ no ale coz zostaje czekac,byle tylko bylo ok.

reklama
Do góry