LUX:
Może tak wzrosnąć, to bardzo ruchomy hormon, jednego dnia masz taki wynik drugiego trochę mniejszy, albo większy.
Mój endo mówił, że nie odpuści dopóki nie będę miała ok 1
Choć ginekolodzy twierdzą, że wystarczy 2,5, a przy in vitro to już mam potwierdzone przez wielu lekarzy wystarczy, że będzie w normie
Najlepiej zbadaj sobie ANTY-tpo i anty tg nawet przed endokrynologiem, bo to podstawa, wykazuje czy masz niedoczynność w przebiegu hashimoto. Endo i tak będzie Ci kazał zrobić w pierwszej kolejności te badania. Wspominałaś, że przytyłaś, nerwice, itd., poronienie też też to może być objawem niedoczynności. Poczytaj sobie objawy. Może tutaj jest pies pogrzebany? Warto sprawdzić! Leć do laboratorium ! Niedoczynność tarczycy -hashimoto pojawić się może też nagle, pod wpływem silnego stresu.
Choć wynik nie jest jakiś strasznie duży i możliwe, że wcale to nie będzie to, ale przeciwciała zrób, bo Twoje objawy pasują do tej choroby.
"W przypadku wyników TSH większych od 2 sprawdź, czy nie masz niektórych objawów niedoczynności: „Niedoczynności tarczycy towarzyszą często subtelnie wyrażone objawy podmiotowe powiązane ze spowolnionym tempem reakcji katabolicznych:
A tutaj masz chyba najlepszą stronę, z której najwięcej się dowiedziałam :
http://www.endokrynologia.net/
Może tak wzrosnąć, to bardzo ruchomy hormon, jednego dnia masz taki wynik drugiego trochę mniejszy, albo większy.
Mój endo mówił, że nie odpuści dopóki nie będę miała ok 1
Choć ginekolodzy twierdzą, że wystarczy 2,5, a przy in vitro to już mam potwierdzone przez wielu lekarzy wystarczy, że będzie w normie
Najlepiej zbadaj sobie ANTY-tpo i anty tg nawet przed endokrynologiem, bo to podstawa, wykazuje czy masz niedoczynność w przebiegu hashimoto. Endo i tak będzie Ci kazał zrobić w pierwszej kolejności te badania. Wspominałaś, że przytyłaś, nerwice, itd., poronienie też też to może być objawem niedoczynności. Poczytaj sobie objawy. Może tutaj jest pies pogrzebany? Warto sprawdzić! Leć do laboratorium ! Niedoczynność tarczycy -hashimoto pojawić się może też nagle, pod wpływem silnego stresu.
Choć wynik nie jest jakiś strasznie duży i możliwe, że wcale to nie będzie to, ale przeciwciała zrób, bo Twoje objawy pasują do tej choroby.
"W przypadku wyników TSH większych od 2 sprawdź, czy nie masz niektórych objawów niedoczynności: „Niedoczynności tarczycy towarzyszą często subtelnie wyrażone objawy podmiotowe powiązane ze spowolnionym tempem reakcji katabolicznych:
- zwiększenie masy ciała
- uczucie zmęczenia, osłabienie, senność, trudności w koncentracji, zaburzenia pamięci, stany depresyjne
- łatwe marznięcie, uczucie chłodu
- przewlekłe zaparcia (spowolnienie perystaltyki)
- sucha, zimna, blada, nadmiernie rogowaciejąca skóra (objaw brudnych kolan i łokci) – jako wyraz zmniejszonego
- przepływu krwi i zahamowania czynności gruczołów łojowych i potowych
- obrzęki podskórne (tzw. obrzęk śluzowaty – skutek nagromadzenia glikozaminoglikanów (kwas hialuronowy) zatrzymujących wodę (dotyczą twarzy, zwłaszcza powiek), których syntezę hamuje T3)
- łamliwe włosy, czasem przerzedzenie brwi
- zmieniony głos (pogrubienie strun głosowych)
- bradykardia zatokowa
- ściszone tony i powiększona sylwetka serca (płyn w worku osierdziowym – obrzęk śródmiąższowy)"
A tutaj masz chyba najlepszą stronę, z której najwięcej się dowiedziałam :
http://www.endokrynologia.net/
Ostatnia edycja: