Składniki:
mąka pszenna [0.5 szklanki]mąka ziemniaczana [0.5 szklanki]majonez [0.5 szklanki]jajka [4 szt.]proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (niecałe,może być 1,5 łyżeczki)cukier [0.75 szklanki]tłuszcz (do smarowania formy)bułka tarta (do wysypania formy)aromat cytrynowy do ciast(3 krople)skórka z cytryny (starta z 1/2 cytryny)sok z cytryny (kilka kropel)cukier puder (do lukru)
Przygotowanie:
Generalnie to można wszystkie składniki wrzucić razem do miski mi miksować do dałkowitego połączenia się i gotowe, ale ja lubię się pobawiać i robię tak:
Jajka w całości miksuję w misce. Dodaję do tego cukier i miksuję wszystko razem.
Dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję. Mąkę pszenną łączę z proszkiem do pieczenia i wtedy wrzucam co miski. Można oczywiście mąkę z proszkiem przesiać przez sitko jak ktoś chce.
Dodaję majonez i miksuję wszystko razem.
Na sam koniec ścieram z połowy cytryny skórkę, dodaję ciutkę olejku cytrynowego i odrobinkę soku cytrynowego. Mieszam i wlewam wszystko do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą foremki keksówki.
Ciasto wkładam do nagrzanego do 175C piekarnika i piekę 60 min.
Jak upłynie 50 min to sprawdzam patyczkiem czy cisto się upiekło. Jeżeli patyczek jest suchy po włorzeniu go w najwyższe miejsce tzn, że można wyciąkać. A jak nie to piekę jeszcze chwilkę i sprawdzm.
Jak ciasto ostygnie robię lukier z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny i wody. Tak aby nie było za kwaśne.
Być może przepis z majonezem wyda się dziwny, ale zapewniam,że ciasto jest smaczne, wilgotne i znika równie szybko jak się je robi.
I nie ma się co bać majonezu w cieście tylko spróbować !!
O tu przepis masz karola