reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki Weteranki...

E2 (czli estradiol) to naturalny żeński hormon płciowy, najsilniejszy w grupie estrogenów. Wytwarzany jest w jajnikach w rozwijających się przed owulacją pęcherzykach Graafa, a w mniejszych ilościach przez łożysko i korę nadnerczy. Syntezą estradiolu kieruje głównie hormon folikulotropowy.

Estradiol pobudza gruczoły szyjki macicy do wydzielania charakterystycznego śluzu. Jego obecność pozwala na wędrówkę plemników przez szyjkę macicy i ich dotarcie do komórki jajowej. Ponadto estradiol pobudza rozrost błony śluzowej, wyściełającej jamę macicy.
Gdy plemniki nie docierają do komórki jajowej i nie dochodzi do zapłodnienia, wytwarzanie estradiolu i progesteronu zaczyna się obniżać w około 7 dni po owulacji. Pociąga to za sobą złuszczanie się błony śluzowej macicy, które ujawni się w postaci krwawienia miesiączkowego w 11-16 dni po owulacji.

Estradiol a owulacja
Oznaczanie poziomów estradiolu dostarcza istotnych informacji o przebiegu jajeczkowania.
Poziom estradiolu zmienia się znacznie w ciągu cyklu, dlatego badanie jego stężenia we krwi wykonuje się kilkakrotnie:
  • w 3 dniu cyklu (razem z FSH) w celu oszacowania rezerwy jajnikowej
  • w późnej fazie pęcherzykowej (na kilka dni przed spodziewaną owulacją) w celu oceny dynamiki dojrzewania pęcherzyków
  • po owulacji w celu oceny czynności ciałka żółtego
W monitorowaniu owulacji (szczególnie w cyklach stymulowanych gonadotropinami) powtarzanie badania estradiolu w połączeniu z USG umożliwia ocenę rozwoju pęcherzyków, a także określenie optymalnego momentu do podania leków zawierających gonadotropinę kosmówkową (hcg) w celu wywołania pęknięcia pęcherzyków.

Normy estradiolu

• 3 dzień cyklu: <75 pg/ml (poziomy niższe są lepsze do stymulacji, podwyższony poziom może oznaczać obecność torbieli lub obniżoną rezerwę jajnikową)
  • ok. 2 doby przed owulacją: >=200 pg/ml (norma na jeden dojrzały pęcherzyk)
  • 6-8 dzień po owulacji: >=100 pg/ml
Uwagi

• W przypadku gdy pęcherzyki nie produkują dostatecznej ilości estradiolu pomimo tego, że osiągnęły już odpowiednią wielkość (zazwyczaj przyjmuje się, że są to pęcherzyki o średnicy przynajmniej 17-18 mm), można opóźnić podanie leków wywołujących ich pęknięcie.
  • Bezpośrednio przed owulacją poziom estradiolu spada.
  • W cyklach stymulowanych gonadotropinami (najczęściej do zabiegów IVF) stężenie E2 > 2000 pg/ml sygnalizuje zagrożenie zespołem hiperstymulacji jajników.
  • Estradiol jest wytwarzany przez wszystkie pęcherzyki jajnikowe (również te mniejsze) i o ile samo jego stężenie daje informacje o cyklu, to bez badania USG nie można ustalić czy owulacja nastąpiła lub nastąpi.
Wynika z twoich badań jakbys była przed owulacją, ale to można stwierdzic jedynie jakbys poszła na usg. Ten estradiol wytwarzają pęcherzyki, ja mam zazwyczaj ok 150-200 przy jednym pęcherzyku.

LH to hormon który nagle wzrasta przed owulacją do ok 25-30 i wtedy jest tzw. pik owulacyjny (który wykrywają testy owulacyjne) i po 24-36h jest owulacja.

Mam nadzieję że pomogłam. Wybierasz się może na usg? wszystko by się wyjaniło bo albo jestes tuż przed owulacja i to kilka pęcherzyków dojrzałych i teraz tylko czekać na pik, albo się cos popitoliło i np. masz dużo drobnych pecherzyków...

reklama
Hejka babki!

Niecierpliwie czekam na wieści od Suzi. Tak mi jej żal biedaczki ale coś mi się zdaje, że to fałszywy alarm i wszystko będzie ok.

A mnie wczoraj wprowadził w osłupienie nasz kierowca z pracy, bo nagle wypalił, że ktoś z biura pytał się go, czy już urodziłam. Dodam, że biuro mamy na drugim końcu miasta. Szefowa pewnie poinformowała, że jestem w ciąży w zeszłym roku kogoś z dyrekcji. Kierowca nie wiedział i wypalił wczoraj, że im odpowiedział, że chyba mają zwidy, bo on żadnej ciąży u mnie nie widział. W naszym pokoju zapadła cisza. Nic nie odpowiedziałam a miałabym już dwoje dzieci. Strasznie smutno mi się zrobiło. Myślałam, ze tyle czasu upłynęło, że takie przykre niespodzianki mam już za sobą. Widać nie, co zrobić.

Pozdrówka dla wszystkich

tymonka -dzięki za pomoc! Ja byłam na usg tego dnia którego robiłam badania i miałam dwa dojrzał;e pecherzyki, a jeden już wcześniej pękł, także trochę mnie ten wynik zaskoczył...w piątek będe się widziała z ginką to dowiem się coś wiece

zjola - na pewno musialas się poczuć nieswojo...ale ten człowiek nie zrobił tego celowo! (takie mam wrażenie!)

Suzi - cały czas trzymam kciuki!!!

uffff no w końcu dobre wieci od Suzi.
Boże nie wyobrażam sobie jaką miala tą noc. Uciskaj ją smsowo od weteranek:)
Wikula no to 400 wiemy skąd a pozostałe to może inne pęcherzyki... no to oczekujemy na owulację u Ciebie:) robisz teraz iui? czy naturalsik?

reklama
mamitka co u ciebie?? Szkołę zaczynacie po wakacjach co? jak w pracy? Ja mam dzisiaj jeszcze urlop- siedzę i się uczę bo mam egzamin bardzo ważny już niedługo (boszeee jak mało czasu mi zostało). Robie fasolkę po bretonsku, wszystko nam się pokończyło w domu do jedzenia. wczoraj miałam małą załamkę i z rozmnażania nic nie wyszło a dzis brzuch strasznie boli czyli owulacja. Może zaraz przyjedzie m to się przytulimy troszeczkę:) Chyba zaczyna mi się jaka depresja, czuje sie jakby mi powietrze uszło, zero radosci z życia i wszystko bez sensu.

Do góry