reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki Weteranki...

reklama
Ja leżę na kanapie,pod kocem,oglądamy jakiś film familijny na Polsacie.
Mąż o 6rano pojechał na egzaminy,za godzinę będzie w domu...mam jeszcze Oliwki przyjaciółkę na głowie i po obiedzie trzeba by ją do domu odwieźć...
Biedne dziecko...przyjechała w legginsach,adidasach i cienkiej kurtce....niektórzy rodzice są obłędni,wiem,że ich nie stać ale żeby dziecko nie miało kurtki???? Butów???
Oliwka dała jej jedne swoje kozaki...

Carolla tarczyca przede wszystkim. MUSISZ się na tym skupić. Ja jestem także na forum chorujących na tarczycę. Ile tam jest tragedii z powodu ignorancji lekarzy. Tarczyca to jest takie cholerestwo, które pieprzy całą równowagę hormonalną. Po pierwsze jeśli nie jest ustabilizowana nie pozwala zajść w ciążę, po drugie powoduje poronienia, po trzecie wady płodu, po czwarte dziecko dziedziczy choroby tarczycy po mamie. Szczególnie dziewczynka. Dużo przytyłaś w pierwszej ciąży? Ninka ma problemy z wagą lub chrypę, lub problemy skórne?

Napisz więcej, jaka dawkę euthyroxu bierzesz, jakie masz wyniki...

Ja w ciąży z Niną schudłam 12kg przez pierwsze 2 miesiące a potem przytyłam do swojej wagi 12 kg + 10kg ciążowych.
Po porodzie prawie nic nie zostało...zaznaczam,że byłam bardzo szczupła przed ciążą.
Przytyłam dużo po rzuceniu palenia...10kg i wyglądałam ok ale teraz przytyłam znowu 10kg i już mam nadwagę,nawet przy moim wzroście...i nie mogłam zrzucić,dlatego lekarz kazał zbadać tarczycę...
Tabletkę 1 biorę rano na czczo.
Wyniki mam gdzieś zakopane...nie było jakiejś wielkiej różnicy od normy ale jednak była,jak znajdę to napiszę.
Ninka nie ma chrypki i miewa atopowe zapalenie skóry ale panujemy nad tym i pojawia się sporadycznie.

Czasami choroba tarczycy zaczyna się z wiekiem, tzn im człowiek starszy tym bardziej niedomaga tarczyca. Nie zrozum mnie źle nie chodzi o jakiś zaawansowany wiek ;-) Chodzi mi o to że u 20 latki tarczyca jeszcze daje radę a za 10 lat już za mało hormonów produkuje. Jeśli mogę coś doradzić - zbadaj Ninkę pod tym kątem. To takie proste badanie. Pewnie wszystko ok ale jak się okaże że wyniki np TSH są w górnej granicy normy to warto się temu przyglądać zanim zaczną się problemy. Moja szwagierka chuda jak szczapa, nikt by nie powiedział że może mieć niedoczynność tarczycy. Zaszła w drugą ciążę i zbadała sobie TSH tak sama z siebie. Wyszło jej za wysoko więc pędem do endo po leki. Wdrożyła leczenie euthyroxem ale niestety za późno. Straciła ciążę. I zaczęła się dokładnie badać. Okazało się, że sama ma świetne wyniki tarczycy. Ale jak zachodzi w ciążę to już hormonów brakuje i musi mimo wszystko brać leki. Zbadała też swoją córkę 6 letnią. Mała nie ma żadnych objawów poza chrypką (miała od zawsze) i właśnie AZS. Też epizody. Leczyli różnymi maściami. Okazało się że ma wyniki lekko przekroczone. Na razie nie wdrożyli leczenia ale musi ją kontrolować co pół roku żeby nie przegapić rzutu choroby.

Ok,dziękuję z informację,porozmawiam z pediatrą o tym i z ginkiem.
Ja na AZS mam jeden konkrtny sposób...przy pierwszych objawach najzwyklejsze krem Linoderm Omega,jest niezastąpiony!
Ja mam nadzieję,że uda się mi szybko zafasolkować bo zostały mi 4 miesiące staranek...

Oj. Rozumiem.
Mi by było ciężko, jeśli mi się powiedzie to urodzę pierwsze dziecko tuż po 28. urodzinach, a chciałam mieć co najmniej dwoje, może troje... Kiedy ja się wyrobię? ;-)
Oczywiście Twoje decyzja, Twoje postanowienie ale ja myślę że tak z pięć lat mogłabyś przesunąć ten termin;-)

reklama
Pewnie,że mogłabym ale nie chcę...chociaż kto wie co będzie za pół roku,rok czy za pięć lat?
Ja urodziłam mając 24lata.
Ty masz czas,spokojnie,28 pierwsze,30 drugie i 31/32 trzecie:))) Albo do 30-stki już 3 będziesz miała:)

Do góry