Na nfz w ciąży wszystko jest za darmo jeżeli chodzi o zęby. Nie musisz mieć rtg. Rtg można zrobić po porodzie, aby sprawdzić czy wszystko jest w porządku, przez 3 miesiące też masz wszystko za darmo.
CzarnaMadzia, a ja się boję głupich mamusiek i ich dzieci. Mam nadzieję, że moje dzieci będą na tyle mądre, że nie będą słuchać głupot i będą potrafiły być asertywne.
Niestety prawda jest taka, że dzieciom się w głowach przewraca. Nie potrafią się już cieszyć z prezentów, z małych rzeczy. Ciągle coś nie tak, ciągle za mało... Uważają, że wszystko się im należy. Niestety, ale po ostatnich Świętach u mojego Męża rodziny jestem zniesmaczona. Każde dziecko miało jakieś ale. Aż mi było przykro, bo to zupełnie co innego niż kilkanaście lat temu. Przykro mi też było ze względu na Pawła. Widziałam, że się stara, że szuka prezentu, a tu wielkie niezadowolenie. I jeszcze np. potrafią wysłać link do Chrzestnej co chcą, aby im kupiła. Naprawdę czasem ma się ochotę nic nie kupować i to może by coś ich nauczyło. I to w większości wina rodziców. Znam takich, którzy potrafię przy dziecku powiedzieć, że dostał badziewny prezent czy niemarkowy, wyśmiewanie się z innych, bo mają mniej. Przykładem jest chociażby Komunia Święta. Ja byłam ubrana tak samo jak inne dziewczynki, skromnie. Teraz mamuśki się na to nie zgadzają. Ich córeczka musi być wystrojona, co tam, że inni mogą się gorzej poczuć. Nie wiem skąd się to bierze. Czy kasa i markowe rzeczy są takie ważne? Myślę, że wspólnie spędzony czas i miłość są ważniejsze.
Trochę się boję, aby moje dzieci tym nie przesiąkły. Chciałabym, aby szanowali każdego i każdą rzecz, nieważne ile kto ma kasy i ile co kosztowało. I wiem, że ciężka praca przede mną i Mężem, aby za bardzo nie rozpuścić dzieci, ale żeby czuły się kochane i wartościowe. To niestety łatwe nie jest.
No i też nie chciałabym, aby weszły nam na głowę.