reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki na 2016 rok :)

reklama
CzarnaMadzia wiem ze gluten to nie tylko pszenica i wiekszosc zboz go zawiera;)
Mnie przekonaly argumentu ktore przeczytalam odnosnie wplywu glutenu na zdrowie i uwazam ze nie jest on dobry.
Nie zgadzam sie z tym ze dieta bezglutenowa moze komus zaszkodzic.
Ja na bezgluta przeszlam sama, nigdy nic mi nie dolegalo, od jakis 7 lat jak wrocilam do Polski, zaczely sie u mnie jakies problemy, plecy mialam cale w jakis wypryskach, to byla tragedia. Lekarze mowili ze tradzik, ja wiedzialam ze nie bo to zachowywalo sie inaczej. W lipcu poprzedniego roku zrezygnowalam z glutenu. Plecy mam piekne, jak niemowlak. A co smieszniejsze lekarce jak zasugerowalam ze to moze gluten to mnie wysmiala. Teraz ja smieje sie z niej!
Odkad przeszlam na bezgluten to czuje sie swietnie.
Celiaki nie mam, testy na nietolerancje glutenu robilam ale wyszlo mi ze moge go jesc.
Najlepiej obserwowac swoj organizm i jak z czyms jest problem to warto na jakis czas wyeliminowac gluten bo to moze byc problemem.
Ja tez sie jeszcze niedawno smialam z tej diety i myslalam ze to moda, ale cos w tym jest. Duzo osob z moich znajomych tez zrezygnowalo z niego i tez mowia ze juz do niego nie wroca bo widza roznice.

Czarna madzia ja mam inne zdanie o glutenie...ale ile osob tyle opinii. Predzej czy pozniej kazdy bedzie ja odstawial bo sie zaczna rozne problemy zdrowotne.
Wszyscy np jedza pszenice, a cala pszenica jest gmo, ona nie ma nic wspolnego z ta pszenica co jadly nasze babcie. Wiadomo co robi gmo z naszym organizmem.
Co do nabialu i tak reklamowanego mleka w szkole tez mam swoje zdanie, wiecej robi nam zlego niz dobrego.
Jeszcze wracajac do glutenu, gluten skleja i niszczy nasze kosmki jelitowe, jelito robi sie jak sito i rozne szkodliwe czasteczki przedostaja sie do naszego krwioobiegu i stadco krok do roznych alergii i chorob autoimmunologicznych.
Takie jest moje zdanie, ale nie bede sie tutaj z nikim spierac, poprostu napisalam jak u mnie to wyglada, a kazdy ma prawo jesc jak chce i ja nie mam prawa wtracac sie w jego diete;)
Serio nabial to tez zle? to co jesc? Sama salate?

Serio nabial to tez zle? to co jesc? Sama salate?
Ja jem wszystkocoprocz glutenu i nabialu. Z nabialu tylko taki prawdziwy kefir i jak mam mam straszna chcice to ser kozi.
Warzywa i owoce mam od tesciowej, w zimie kupuje owoce ale nie te letnie. Jaja od tesciowej. Ryby staram sie kupowac niehodowlane, tylko tego lososia hodowlanego czasem kupie. Miesa bardzo malo, bo tez nie jestem jego zwolennikiem.
Wlasciwie to mam urozmaicona diete, jem duzo ziarenek, kasze bezglutenowe, pasztety warzywne, rozne pasty do chleba.

reklama
CzarnaMadzia Ty nie przekonasz mnie, ja nie przekonam Ciebie;)
Osoby która tak na co dzien je i sobie chwali taka diete chyba nie jestem w stanie przekonac:)
Co do glutenu co ciekawe... Dzieci chore na autyzm i tzw. ADHD (jeśli to w ogóle istnieje) nie powinny go spożywać. Może wraz z nabiałem tworzyć w mózgu tak zwane "opiaty" czy związki psychicznie czynne powodujące np. nie odczuwanie bólu, nadpobuliwosc psychoruchową, czy dezorientacje.
Kobiety z zespołem Hashimoto też powinny unikać glutenu, ponieważ nasila objawy choroby.

Do góry