reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki II połowa 2021

A jak zostala u ciebie zdiagnozowana ta endometrioza?
Byłam u specjalisty od endometriozy. Zobaczył ją już na usg. Jak wspomnialam w tamtym roku bylam u okolo 10 ginekologow a w swoim zyciu u jakis 15 i żaden nic nie widzial, dopiero ten ktory sie w tym specjalizuje ale u wielu osob widac dopiwro przy laparoskopii

reklama
Czasami skrzep bywa naprawdę duży, uwierz. Ja np prawie zawsze tak miałam. U koleżanek czy znajomych okres trwał średnio 5-7 dni. U mnie okres to max 3 dni, z tym że - no właśnie- wszystko ze mnie wycieka jak maksymalnie odkręconego hydrantu. Gdy ,,wypływał,, skrzep od razu o tym wiedziałam bo... 🤔 dosłownie to czułam. hmm określenie wątróbki jest tu naprawdę trafnym określeniem 😅
Dokładnie tak. Ja tez czuje jak skrzep ze mnie wylatuje jak z kranu nie raz jeden po drugim. I tez co okres to jestem zaskoczona jego wielkością i konsystencja 😂

Od nośnie progesteronu.
Także dziewczyny jak macie na dolnej granicy normy w ciąży to lepiej upewnijcie się u innego lekarza czy to ok bo tak jak mówię, lepiej dmuchać na zimne. Tak słabt progesteron sprawia, że macica nie jest odpowiednio ukrwiona i przygotowana do ciąży. Jak rośnie ok ale progesteron się waha wiec to ze jednego dnia ma 11 a drugiego 15 nie znaczy ze jest ok bo zaraz moze miec ponizej 10. I serio dziwie sie że lekarz nic nie dal przy tak slabym wyniku.
Nie straszę tylko z doświadczenia wiem, że większość lekarzy jest nastawiona "niech się dzieje wola nieba" i dopiwro jak ktos poroni czy plami kilka razy stwierdzają że no w sumie można by włączyć jakieś leki a mozna bylo przeciez zapobiec temu. Serio dolna granica normy to bardzo słaby wynik jesli chodzi o ciąże jak i nie ciąże. Świadczy on o tym czy owulacja była dobra i jak jest wyściółka macicy przygotowana.
A ja uważam ze przez większość dziewczyn duphaston stosowany jest jak cukierki. To nie jest lek, który powinno się brać ot tak, bez wskazań. Przy problemach z fazą lutealną, utrzymaniem ciąży owszem ale nie po prostu bo progesteron (często przed terminem miesiączki) jest jeszcze niski.

Byłam u specjalisty od endometriozy. Zobaczył ją już na usg. Jak wspomnialam w tamtym roku bylam u okolo 10 ginekologow a w swoim zyciu u jakis 15 i żaden nic nie widzial, dopiero ten ktory sie w tym specjalizuje ale u wielu osob widac dopiwro przy laparoskopii
A mozesz opisać swoje objawy? Co sie takiego działo

A mozesz opisać swoje objawy? Co sie takiego działo
Od zawsze mam bardzo bolsene miesiaczki. Do tego stopnia ze były omdlenia, biegunki, wymoty, utrata widzenia i słuchu a także sporo skrzepów. Uczucie jakbym się paliła wewnąrz. Nie do opisania, żadne przeciwbólowe nie działały! Poród przy miesiączkach to był pikuś. Od prawie 6 msc jestem na diecie przeciwzapalnej i suplementach. Poprawa rewelacyjna. Ale to moje objawy, sporo dziewczyn nie ma żadnych i nawet nie wiedzą o endometriozie także nie ma co też od razu myśleć o najgorszym 😊🥰

A ja uważam ze przez większość dziewczyn duphaston stosowany jest jak cukierki. To nie jest lek, który powinno się brać ot tak, bez wskazań. Przy problemach z fazą lutealną, utrzymaniem ciąży owszem ale nie po prostu bo progesteron (często przed terminem miesiączki) jest jeszcze niski.
Nikt tu nie mówi o braniu jak cukierki ale nie zaniepokoił by cię fakt ciąży przy progesteronie 11 gdzie norma jest od 11 do bodajże ponad 40? Raczej jest to słaby wynik...
U kobiet, które mają ogólnie niski wynik progesteronu po owulacji jest to właśnie niedomoga lutealna. Nie mówię tu o braniu go jak masz po owulacji np 20 ng czy w ciąży kiedy wzrasta. Ale zatrzymanie się na dolnej granicy normy jest niepokojące w ciąży. Co do kobiet nie ciężarnych zawsze przed okresem spada dlatego bada się około 8 dni po potwierdzonej owulacji. Kiedy jest za niski oznacza, że najczęściej macica nie jest wystarczająco gotowa na przyjęcie zarodka co równa się temu że nawet jeśli doszlo by do zaplodnienia to do zagniezdzenia juz nie. Zdarza sie ze bedzie ok ale zdarza sie że i nie...
Sam przyklad mojej kolezanki ktora ma coreczke z kwietnia. Dlugo sie starali ale nie wychodzilo. Miala krotka faze lutealna i progesteron niski. Dostala po owulacji duphaston i od razu zaszła 🤷‍♀️ dlaczego? Bo organizm dostal to wsparcie, ktorego sam nie mógł dać.
Wiadomo jak u kogos wszystko ok to po co brac cokolwiek? To raczej logiczne. Mówię tu o konkretnych przykładach a nie w sensie abyśmy dali każdej leki z progesteronem i niech dzieje się magia. Ciąża ktora jest skazana na straty to nawet jej zaden duphaston nie pomoze tak na prawde. Sama mam brac od pozytywu od razu duphaston lub luteinę ze wzgledu na przeszlosc moich ciąż. Nawet tej donoszonej z synkiem. Ciąża ciąży nie równa ale mam się narażać na to samo i nie zdążyć jej wprowadzić na czas? Ciąża to jest taki stan,że w ciągu godziny może zmienić się nagle wszystko. Może być dobrze a za godzine rodzisz czy ronisz 🤷‍♀️

To jeszcze nie pik ale juz prawie
Na testach horien mediacal taka kreseczka to już może być pik ( u mnie potwierdzone testami testeo i domowe laboratorium na których testowa jest dużo grubsza i wyraźniejsza od testowej). Piszę to dlatego żeby dziewczyny testujące testami horien nie spodziewały się dużo mocniejszych kresek testowych ponieważ te testy są dużo mniej czule od innych wykrywających lh. Nie znaczy to że są źle bo pik widać wyraźnie po tym że kreska wybarwia się już po kilku sekundach na równi z kontrolną Dzisiaj szyjka miękka i otwarta, więc najwyraźniej owu. Działaliśmy...zobaczymy co z tego wyjdzie.

reklama
Na testach horien mediacal taka kreseczka to już może być pik ( u mnie potwierdzone testami testeo i domowe laboratorium na których testowa jest dużo grubsza i wyraźniejsza od testowej). Piszę to dlatego żeby dziewczyny testujące testami horien nie spodziewały się dużo mocniejszych kresek testowych ponieważ te testy są dużo mniej czule od innych wykrywających lh. Nie znaczy to że są źle bo pik widać wyraźnie po tym że kreska wybarwia się już po kilku sekundach na równi z kontrolną Dzisiaj szyjka miękka i otwarta, więc najwyraźniej owu. Działaliśmy...zobaczymy co z tego wyjdzie.
U mnie na tych testach pik był gdy kreska była aż bordowa tak jak zawsze na testach innej firmy 🙂 wiadomo,nie każdy ma tak samo, zrwszta testy nie sa w 100% miarodajne co i sama się na sobie przekonałam bo miałam owulację dzień przed pozytywem 😀

Do góry