reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

reklama
Dziękuje. W takim razie zrobię jeszcze jedno badanie i pójdę z wynikami do lekarza. Bo poprzedni ginekolog powiedział ze wyniki w normie ale był to lekarz z pakietu wiec raczej nie przywiązywał się do leczenia i diagnozy...

Jak będziesz badać zrób ft3 i ft4. to są hormony tarczycy mające faktyczny wpływ na płodność. TSH jest tylko "wskaźnikiem" jak te hormony mogą wyglądać, bo reguluje ich wydzielanie przez tarczycę samemu będąc hormonem przysadkowym.
Są sytuacje kiedy TSH jest wysokie a tarczyca zupełnie zdrowa (i hormony tarczycy będą wręcz za wysokie!) sle najczęściej wysokie TSH oznacza, że przysadka musi bardzo mocno stymulować tarczycę bo ta jest niewydolna. Przy TSH ok 2 hormony tarczycy powinny być jak najbardziej ok ale trzeba to monitorować :)

@ForgetMeeNot dołączyłam niedawno, stąd prośba. znalazłabyś chwilkę żeby opisać swoją historię dla takich jak ja ? Jak długo się starałaś, na co zwrócić uwagę ,co poprawić.... Jeśli nie chcesz tutaj może być też priv. Bardzo Ci gratuluję i podobnie jaka @Galadriela życzę nudnej ciąży :-)

Jak będziesz badać zrób ft3 i ft4. to są hormony tarczycy mające faktyczny wpływ na płodność. TSH jest tylko "wskaźnikiem" jak te hormony mogą wyglądać, bo reguluje ich wydzielanie przez tarczycę samemu będąc hormonem przysadkowym.
Są sytuacje kiedy TSH jest wysokie a tarczyca zupełnie zdrowa (i hormony tarczycy będą wręcz za wysokie!) sle najczęściej wysokie TSH oznacza, że przysadka musi bardzo mocno stymulować tarczycę bo ta jest niewydolna. Przy TSH ok 2 hormony tarczycy powinny być jak najbardziej ok ale trzeba to monitorować :)

Ok tak zrobię! Dziękuje za wytłumaczenie. A powiedz mi jeszcze proszę, czy dobrze rozumiem, ze przy badaniu tarczycy nie ma znaczenia dzień cyklu?

Dopiero 3 wiec wiem ze to nie duzo, ale od kiedy zaczęliśmy się starać żyje od dnia do dnia i to mi zaczyna odbierać cała radość z życia...

Czy myślicie ze Tsh na poziomie 2,54 może być za wysokie przy staraniach? Takie mi ostatnio wyszło na badaniach.

Bezpieczna wartość TSH przy staraniach to max. 2,0. W ciąży max. 2,5.
Choć spotkałam się tu z opiniami, ze niektórzy endokrynolodzy zalecają się starać przy poziomie max. 1,0. Wiec ile endokrynologów, tyle opinii. Ja zawierzyłam mojemu i trzymam tarczyce na poziomie nie przekraczającej 2,0.

Dziewczyny ale mam ostatnio fazę na erotyczne sny!! 😱😲 Parę dni temu śnił mi się romans z kolega z pracy a dziś z dyrektorem 🙈😱 nie chce wiedzieć kto będzie bohaterem moich snów za kilka dni 🙉🙊

No no, wysoko mierzysz jak już dyrektor Ci się śni :D

Hej dziewczyny. W pon beta 74, robiona wczoraj (48h po) wynosi niecałe 81... do tego dzisiaj mam lekko różowy śluz... Także opuszczam was... muszę odpocząć....

Bardzo mi przykro, trzymaj się :*

Tak to wysokie TSH
Norma jest niby do 4 lub 5, ale pamiętaj, że norma obejmuje wszystkich od dzieci po osoby stare - przy młodej około 30 letniej osobie wynik powyżej 2 świadczy o tym, że z tarczycą coś niedobrego się już dzieje.

Zgadzam się, trzeba by się już zainteresować tym TSH, a tak swoją drogą to te normy są totalnie z d*py...

Dla mnie tak

Witam nowa koleżankę, przykro mi z powodu Waszej Zosi. Mam nadzieję że niedługo będziecie tulic w ramionach wymarzone dziecko.

Dziękuję, Tobie również tego życzę 😗

Choć spotkałam się tu z opiniami, ze niektórzy endokrynolodzy zalecają się starać przy poziomie max. 1,0. Wiec ile endokrynologów, tyle opinii. Ja zawierzyłam mojemu i trzymam tarczyce na poziomie nie przekraczającej 2,0.

Ja mam właśnie endo, który mi tak mówił, że przy staraniach najlepiej poniżej 1,0 i ja teraz po lekkich zawirowaniach poporodowych jak mam 1,15 to już się martwię czy jest ok. Jak zaszłam w pierwszą ciążę miałam 0,450.

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Zrobię jak najszybciej wszystkie badania na tarczyce i pójdę do lekarza. Nigdy nie miałam problemów z tarczyca, kiedyś była w granicach 0,8-1 z kawałkiem a od kiedy zaczęliśmy się starać 2,55 :o

reklama
Do góry