reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

reklama
A mam pytanie jescze? Z tym wynikiem do ginekologa i odrazu da leki? Czy skieruje gdzieś dalej i będą dalej diagnozowac po czym podejmą decyzję co dalej ?
Mi ginekolog kazał umowic się do endokrynologa żeby dostac leki zeby zbic prolaktyne. Najlepiej umowic się do endokrynologa-ginekologa. Jesli ma sie chora tarczyce i chce sie zajść w ciaze to najlepiej udac się do takiego lekarza.

a wiesz dlaczego norma dla kobiet starajacych sie zajsc w ciaze to ponizej 2,5? bo niedoczynnosc tarczycy moze utrudnic zajscie w ciaze a gdy juz sie uda, moze doprowadzic do poronienia lub stanu przedrzucawkowego. kazdy ginekolog do ktorego pojdziesz i powiesz, ze starasz sie zajsc w ciaze najpierw zleci miedzy innymi badanie tsh, nie bez powodu je zleca a wlasnie przez swoja wiedze i doswiadczenie. nie bez powodu tez pierwszymi badaniami zlecanymi zaraz po poronieniu badz w pierwszym trymestrze ciazy jest miedzy innymi tsh.

Dokładnie tak.
Mój gin jest wręcz wyczulony na tarczyce i cała ciąże na każda wizytę musiałam robić tsh j FT4. Byłam tez na euthyroxie cała ciaze, teraz również jestem na 25

Też właśnie dlatego sama jestem w szoku, pod koniec października miałam 3.38

A co myślicie o progesteronie w 23 dc 13ng/ml?

Na Twoim miejscu powtórzyłbym wynik - bo bardzo prawdopodobne że albo ten albo poprzedni były błędne.
TSH ma pewne wachania - dobowe chociażby ale wacha się też w zależności od innych czynników (dieta - w przypadku diety bardzo ubogiej w jod i braku suplementacji TSH może być wyższe).
Są to jednak wachania w granicy 0,1-1 jednostki, nie tak duże jak u Ciebie.

aktualnie uważa się, że przed ciążą warto wysycić organizm jodem, szczególnie przy granicznym TSH (w okolicach 2). Zaleca się 50mg dziennie.

a z ciekawostek - ja mam TSH lepsze o 0,5 po każdej wycieczce nad morze 😂 zbadane z 5 razy :)

reklama
Do góry