reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki- bez doświadczenia

Miałam cykle bezowulacyjne z półtora roku temu a teraz nic ani nic nie zgadza się w wyliczeniach w kalendarzu ani kalendarzyku w telefonie.
Też miałam bezowulacyjne dość długo, ale odpoczęłam, wyluzowałam z nadprogramową pracą i wróciły. Teraz mam Aromek brać dla pewności, więc się pojawiają, choć dopiero w okolicy 19 dnia cyklu. Robiłaś hormony z krwi? Może tam coś nie do końca gra... Lekarz Ci powie, kiedy zrobić jakie.

reklama
Mi trochę ciężko wyluzować, jestem dosyć nerwową osobą a sytuację jakie mam mnie jeszcze bardziej spinają. Lekarz nie dał mi skierowania na badania hormonów tylko endokrynolog ( ale ona dała mi taki zestaw badań, że wyniosłoby mnie to ponad 1000 zł, gdzie niestety nie pracuje). Trochę patowa sytuacja. Już sama nie wiem co z sobą zrobić.

Mi trochę ciężko wyluzować, jestem dosyć nerwową osobą a sytuację jakie mam mnie jeszcze bardziej spinają. Lekarz nie dał mi skierowania na badania hormonów tylko endokrynolog ( ale ona dała mi taki zestaw badań, że wyniosłoby mnie to ponad 1000 zł, gdzie niestety nie pracuje). Trochę patowa sytuacja. Już sama nie wiem co z sobą zrobić.
Prywatnie? 😉 lekarz ginekolog nawet na NFZ sporo badań może wypisać (te podstawowe hormony) i będzie za friko. Wiesz, jeśli jest coś nie tak z hormonami i tego nie leczysz to może być ciężko zajść w ciąże.

A powiedz jak wyliczasz? Co Ci wychodzi?
Screenshot_2022-08-08-14-54-06-880_com.android.chrome.jpg

Na tej podstawie wyliczam dni płodne oraz mam kalendarzyk na telefonie. Mój okres jest dosyć regularny średnio 30 dni. Tak chodzę prywatnie, bo do ginekologa na NFZ dosyć się zraziłam, byłam u trzech a oni potraktowali mnie niezbyt miło.

reklama
Mam do was pytanie, podczas starań ile razy i kiedy najlepiej starać się o dziecko, jak mam na teście pozytywny wynik owulacji to starać się tego samego dnia czy następnego?? No wiecie o czym mówię😂
Nie jestem "staraczką" bez doświadczenia, ale może komuś to pomoże.

Według mojego ginekologa trzy dni przed owulacją i w samą owulację. Nie czekać do pozytywnego testu bo może być za późno. To plemniki mają czekać na komórką jajową, a nie odwrotnie (plemniki dłużej żyją ;)

My pierwsza ciąża pierwszy cykl (niestety stracona :( , druga ciąża w drugim cyklu.
Teraz robię testy owulacyjne i rzeczywiście czekałam do owulacji i działaliśmy. Staramy się trzy cykle i to się nie sprawdziło.
W tym cyklu stosujemy się do metody powyżej i zobaczymy. Idę też jutro na monitoring. Aaaa i starania raz na dobę, nie częściej (chodzi o jakość nasienia).
Z tym, że ja jestem po 40-tce ;)

Do góry