Ceonis
Fanka BB :)
Ja wiem tyle, że jakbym wiedziała, że moje dziecko urodzi się niepełnosprawne to zdecydowałabym się na przerwanie ciąży. To tylko moje zdanie, ale ja wiem ile jest roboty przy zdrowym dziecku. Najpierw człowiek się martwi, żeby się urodzilo zdrowe, potem szczepionki, choroby, ząbki - człowiek się martwi. Problemy w przedszkolu, z przyjaciółmi, człowiek się martwi. W szkole też się martwi, żeby klasówki dobrze szły, opieka w wakacje czy ferie. Jak jest nastolatkiem to też się martwi, czy ma dobre towarzystwo, czy się nic nie stanie jak pójdzie na imprezę, w dorosłym życiu tez by się chciało, żeby dziecku się powiodlo i było szczęśliwe. Tak naprawdę cale życie się człowiek martwi o dziecko. I to zdrowe. A jakby było chore to już sobie tego nie wyobrażam, musisz zrezygnować z całego swojego życia, a jak umrzesz to kto się nim zajmie? A już poyebane dla mnie jest to, że niektórzy mają chore dzieci i robią dla nich rodzeństwo tylko po to, żeby się nimi zajęło jak rodziców zabraknie. Niby czemu ono ma rezignowac ze wszystkiego, żeby męczyć się z chora siostra czy bratem. To jest chore, żeby skazywać dzieci na takie mękiWiem, rozważałam rozwód, ale za bardzo tego człowieka lubię stąd poświęcenie
Wiem, ja też się nie wychowałam w takim modelu, ale prawda jest taka, że każdy będzie krzywdził swoje dziecko niezależnie od tego czy je chce czy nie i ile książek na temat wychowania przeczytał. Samo życie na tej planecie i w tych czasach jest dla niektórych jednostek wystarczająco traumatyczne by być nieszczęśliwym. Sama wolałabym nie żyć niż żyć, ale już się urodziłam więc nie mam wyjścia. Co jeśli moje dzieci też takie będą? Na to nie mamy wpływu. Będę starała się być dla niego najlepszą matką jak się da, bo co innego zrobię, ale na niektóre rzeczy nie ma rady
Może akurat zdążę je do tego czasu pokochać, a jeśli nie, to zostanie z dziadkami, którzy trują o dziecko jeszcze bardziej niż mąż tak na serio to nie wiem. Tak samo nie wiem co jak będzie niepełnosprawne, nikt nie jest w stanie przewidzieć