Wszystkiego NAJ w Dniu Kobiet dla wszystkich! No ale w sumie wiecie, czego Wam życzę ;-)
Ja na Dzień Kobiet dostałam potwierdzenie wizyty w sprawie in vitro. 14/03... teleporada, żeby było ciekawiej. Przed całą rozmową polecono nam poczytać różne rzeczy i tam... znów trafiłam na ciekawe rady, podobne do tych, które już wcześniej widziałam (typu: nie możesz mieć dzieci? Trzeba było zajść w wieku 25 lat).
No i jestem ciekawa, czy każda z nas/Was wyeliminowała wszystkie potencjalne przyczyny niepłodności? Oto jak to sprawdzić! Możecie sobie przyznać 1 punkt za każdą rzecz, którą robicie.. ;-)
- nie pić wody z butelek plastikowych
- pić jedynie ekologiczny alkohol ;-)
- żadnych słodkich napojów gazowanych
- szorować każdy owoc i warzywo przed spożyciem przez 30 sekund; a najlepiej gotować
- jeść maksymalnie 2 porcje ryby tygodniowo, a ryby słodkowodne 1 raz na 2 miesiące; unikać tuńczyka, dorady i innych drapieżników...; ograniczać owoce morza
- mięso wyłącznie BIO
- jajka "0" lub jedynki
- gotować w domu
- nie jeść produktów sojowych
- gotować w niskiej temperaturze
- wietrzyć mieszkanie co najmniej 2 razy dziennie
- nie palić
- nie używać w mieszkaniu zapachowych świec i odświeżaczy powietrza (cytat: "Zdrowy dom NICZYM nie pachnie"...)
- zero aerozolów, dezodorantów w sprayu, lakierów do włosów
- nie używać sztucznych środków czystości
- używać tylko naczyń ze stali nierdzewnej i żeliwnych, unikać aluminium, nie używać plastikowego czajnika
- ograniczać żywność i napoje w puszkach i konserwach
- unikać farbowania włosów i oczywiście uważać na większość kosmetyków...