reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

To ja jeszcze dodam do tego co napisała Zazuu.

U mnie był cały czas wzrost - ale ja już cały czas badałam betę w szpitalu i usg bo się po prostu bałam plus jednak NFZ można zaoszczędzić ciut. Tyle że to też nie był super wzrost. Raz 60, innym razem 7, innym 100 - zero jakiejś zależności. Spadła mi przy przyjęciu do szpitala tzn. w dniu przyjęcia miałam 536, dzień później niby 531 - ale i tak podano mi metotreksat. Może i by spadła sama po kolejnym miesiącu, dwóch - ale ja nie chciałam tyle czekać, strasznie chciałam żeby to się już skończyło. U mnie był ogromny problem z uwidocznieniem tej ciąży w jajowodzie - bo raz niby tam coś znajdowano, a raz nie
Czyli w zasadzie nie można być niczego pewnym.... Ja miałam jak narazie najwięcej 205 to chyba też niemożliwe będzie uwidocznienie czegokolwiek w usg. Nurtuje mnie, że gdyby jednak była to cp, a te wzrosty i spadki nie są duże to znaczy, że ona i tak już nie rośnie? Czytałam, że może się wchłonąć. No nic, muszę polegać na mojej dr, liczę, że wie co robić w takiej akurat sytuacji.

reklama
Czyli w zasadzie nie można być niczego pewnym.... Ja miałam jak narazie najwięcej 205 to chyba też niemożliwe będzie uwidocznienie czegokolwiek w usg. Nurtuje mnie, że gdyby jednak była to cp, a te wzrosty i spadki nie są duże to znaczy, że ona i tak już nie rośnie? Czytałam, że może się wchłonąć. No nic, muszę polegać na mojej dr, liczę, że wie co robić w takiej akurat sytuacji.

Ja nie wiem czy dobrze zrozumiałam lekarzy, ale ta "struktura" u mnie w USG raczej też nie rosła. Skakała tylko beta. No i ja miałam bóle brzucha z lewej strony - radziłam sobie bez leków, ale jednak miałam ogromny stres, że jednak w końcu ten jajowód pęknie. Leżałam z dziewczyną, która miała tak samo - niby ciąża w macicy, potem poronienie gdzie ledwo żyła z bólu, na USG niby wszystko oczyszczone. A po tygodniu już pęknięcie jajowodu w dwóch miejscach i operacja (jajowodu nie dało się już uratować). Ja się właśnie tego bałam więc wolałam jednak leki, choć wiadomo - serce boli że trzeba teraz czekać ze staraniami do właściwie sierpnia

Wy takie obeznane jesteście, ja to czuje się zagubiona jak dziecko 😟

Ja wiem wszystko z tego forum. Gdyby nie dziewczyny stąd i z ciąży po poronieniu to nie wiem jakby to się to skończyło

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, robiłam bete w diagnostyce, raz w jednym punkcie pobrań a drugi raz w innym punkcie. I teraz czytam na wynikach że jeden robili "testem firmy Roche metodą elektrochemiluninescencji na aparacie Cobas" a drugi też "metodą elektrochemiluninescencji (cmia), zestaw odczynników abbott i aparat Alinity". Są też podane trochę inne zakresy. Czy jest możliwe, żeby wyszła inna beta przez to że w innym miejscu ale tego samego laboratorium badana była próbka? Ktoś wie?
Pracuje w laboratorium i jest możliwe, że wyjdzie inny wynik, ale w granicy błędu wyliczonego dla danej normy. Nawet czasem dwóch analityków analizuje tę samą próbkę w tym samym czasie i mają nieco inny wynik. Ale nie aż tak inny jak w Twoim przypadku, zwłaszcza, że metody elektrochemiczne należą do najbardziej czułych i dokładnych

Dziękuję za odpowiedzi.
Mam cichutką nadzieję, że u mnie ta beta już tylko będzie spadać.
Chemik97 dziękuję za głos eksperta 🙂

Od 3 do 5 dc aromek plus acc.
Tylko trzy dni Aromek? 🤔 Myślałam że to standardowo dają na 5 dni a różnica jest tylko w tym czy lekarz każe brać od 3, 4 czy 5 dnia cyklu.
Nie ma ponoć naukowego potwierdzenia skuteczności leżenia z nogami w górze, ale nienaukowa jest taka, że się na pościel nie wylewa😂
Ja właśnie w celu ochrony pościeli tak czynię ;). Mniej prania :p.

Oczywiście, że 5 dni[emoji85] od 3 do 7 [emoji23] pomyślałam sobie 5 dni i napisałam 5[emoji2272] cymbał [emoji23]
Tylko trzy dni Aromek? [emoji848] Myślałam że to standardowo dają na 5 dni a różnica jest tylko w tym czy lekarz każe brać od 3, 4 czy 5 dnia cyklu.

Ja właśnie w celu ochrony pościeli tak czynię ;). Mniej prania :p.

reklama
Do góry