reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

Heloł! Jakie preparaty zawierające pałeczki kwasu mlekowego (utrzymanie pH w pochwie) bez recepty jesteście w stanie polecić? 🙏🙏🙏🙏
Bardzo, bardzo polecam Provag- emulsję do mycia i żel. Stosuję już ponad 3 lata.

Wspominałam, że pracuję „w chemii” i zwracam dużą wagę na skład.
Na Provag trafiłam przypadkiem przy okazji jakiejś infekcji, której nabawiłam się na basenie albo wyjałowieniem pochwy poprzez mycie standardowymi żelami.
I właśnie spodobało mi się, że te produkty w swoim składzie nie mają substancji, których ja używam na co dzień w pracy (to już duży plus), dwa na pierwszym miejscu w przypadku żelu jest woda i bakterie kwasu mlekowego, trzy- skład to nie tysiąc dwieście substancji chemicznych.
No i poza tym to produkt opracowany w instytucje biotechnologii w Krakowie- a ja wspieram ziomków po fachu😄.

reklama
Hej. Przyszlam po poradę;) w przyszłym tygodniu mamy 1 wizyte w poradni niepłodności- ma NFZ, przy szpitalu uniwersyteckim, także troche nie wiem czego siw spodziewać. Dlatego chcę Was dopytać, żeby pójść tam przygotowana- o co pytać najlepiej, na co nalegać?

Wg opisu:
Świadczenia udzielane w programie obejmują etap wstępny i etap poszerzonej diagnostyki (wymienione poniżej), które umożliwią ustalenie przyczyn niepłodności lub wyznaczenie dalszego postępowania terapeutycznego.
Program obejmuje:
1) badania laboratoryjne:

– badania hormonalne – Progesteron, Androgeny, Prolaktyna, Estradiol, TSH, LH, FSH, AMH

– badania andrologiczne – badanie nasienia wspomagane komputerowo (obecnie oczekujemy na potwierdzenie możliwości wykonania w ramach Programu bardziej zawansowanej diagnostyki niepłodności męskiej, między innymi – badanie chromatyny plemników, test HBA, testy MAR, badania biochemiczne i inne)

2) badania nieinwazyjne:

– USG ginekologiczne (kobiety)

– USG TRUS (mężczyźni)

3) badania inwazyjne:

– histerosalpinografia

– ultrasonograficzna histerosalpingosonografia kontrastowa

– laparoskopia diagnostyczna

Zakres realizowanych procedur w konkretnej sytuacji zależy od indywidualnych potrzeb uczestników i zaleceń lekarza prowadzącego (koordynatora).

Hej. Przyszlam po poradę;) w przyszłym tygodniu mamy 1 wizyte w poradni niepłodności- ma NFZ, przy szpitalu uniwersyteckim, także troche nie wiem czego siw spodziewać. Dlatego chcę Was dopytać, żeby pójść tam przygotowana- o co pytać najlepiej, na co nalegać?

Wg opisu:
Świadczenia udzielane w programie obejmują etap wstępny i etap poszerzonej diagnostyki (wymienione poniżej), które umożliwią ustalenie przyczyn niepłodności lub wyznaczenie dalszego postępowania terapeutycznego.
Program obejmuje:

– badania hormonalne – Progesteron, Androgeny, Prolaktyna, Estradiol, TSH, LH, FSH, AMH

– badania andrologiczne – badanie nasienia wspomagane komputerowo (obecnie oczekujemy na potwierdzenie możliwości wykonania w ramach Programu bardziej zawansowanej diagnostyki niepłodności męskiej, między innymi – badanie chromatyny plemników, test HBA, testy MAR, badania biochemiczne i inne)

2) badania nieinwazyjne:

– USG TRUS (mężczyźni)

3) badania inwazyjne:

– histerosalpinografia

Zakres realizowanych procedur w konkretnej sytuacji zależy od indywidualnych potrzeb uczestników i zaleceń lekarza prowadzącego (koordynatora).

@coca Ty korzystasz z czegoś podobnego chyba 😂😅

Wg opisu:
Program obejmuje:

2) badania nieinwazyjne:

– USG TRUS (mężczyźni)

3) badania inwazyjne:

– histerosalpinografia

Ja poszłam na pierwsza wizyta z kompletem świeżych badań hormonalnych i lekarz się ucieszył, bo nie trzeba było ich zlecać. Oni chyba maja taka procedurę. Chłop dostał skierowanie na badanie nasienia i następna wizyta w połowie cyklu.

Na pierwszej wizycie to oni będą Ciebie pytać, zbierać wywiad, uzupełniać badania a później zaproponują Ci jakąś drogę.

Na pierwszej wizycie trzeba być z partnerem - masa papierów do podpisania przez obojga.

Edit: No i oczywiście miałam ze sobą cała teczkę dotychczasowych działań która lekarz sobie skrupulatnie przejrzał i skomentował 😅

Ja poszłam na pierwsza wizyta z kompletem świeżych badań hormonalnych i lekarz się ucieszył, bo nie trzeba było ich zlecać. Oni chyba maja taka procedurę. Chłop dostał skierowanie na badanie nasienia i następna wizyta w połowie cyklu.

Na pierwszej wizycie to oni będą Ciebie pytać, zbierać wywiad, uzupełniać badania a później zaproponują Ci jakąś drogę.

Na pierwszej wizycie trzeba być z partnerem - masa papierów do podpisania przez obojga.
Tak,wybieramy się we 2 to ustalone. Badan hormonalnych nie mam,w sumie tylko podstawy podstaw robiłam. I może zrpbke proga w tym tygodniu,będzie 7dpo i akurat fajnie sprawdzić.
Tak się złożyło że mam wizyte na samym początku cyklu jeśli ofc przypadkiem nie zajse twrwz w ciążę;) wiec wystaruje z dobrego miejsca.
Ja się właśnie zastanawiam jak to ma NFZ bedzie wyglądać. A ty jak oceniasz?

Tak,wybieramy się we 2 to ustalone. Badan hormonalnych nie mam,w sumie tylko podstawy podstaw robiłam. I może zrpbke proga w tym tygodniu,będzie 7dpo i akurat fajnie sprawdzić.
Tak się złożyło że mam wizyte na samym początku cyklu jeśli ofc przypadkiem nie zajse twrwz w ciążę;) wiec wystaruje z dobrego miejsca.
Ja się właśnie zastanawiam jak to ma NFZ bedzie wyglądać. A ty jak oceniasz?
Nie oceniam, bo mam za sobą narazie pierwsza wizytę, dziś robiliśmy badanie nasienia i czekam na okres, żeby przyjść na następna wizytę 😁 ale nie spodziewam się cudów, wiec jakkolwiek nie będzie, to przynajmniej pare złotych zostaje na ewentualne dalsze plany prywatnie. Zaszkodzić nie zaszkodzi, na nic innego narazie nie mam siły 😄

Wiem, ze cześć tych klinik (albo i wszystkie?) robi iui i nas na dzień dobry zapytali w wywiadzie czy dopuszczamy wspomaganie.

Jesli nie masz tych badań, które oni potrzebują na dzień dobry, to prawdopodobnie dostaniesz skierowanie na ich wykonanie, przynajmniej u mnie są takie procedury.

Powodzenia ♥️

Nie oceniam, bo mam za sobą narazie pierwsza wizytę, dziś robiliśmy badanie nasienia i czekam na okres, żeby przyjść na następna wizytę 😁 ale nie spodziewam się cudów, wiec jakkolwiek nie będzie, to przynajmniej pare złotych zostaje na ewentualne dalsze plany prywatnie. Zaszkodzić nie zaszkodzi, na nic innego narazie nie mam siły 😄

Wiem, ze cześć tych klinik (albo i wszystkie?) robi iui i nas na dzień dobry zapytali w wywiadzie czy dopuszczamy wspomaganie.

Jesli nie masz tych badań, które oni potrzebują na dzień dobry, to prawdopodobnie dostaniesz skierowanie na ich wykonanie, przynajmniej u mnie są takie procedury.

Powodzenia ♥️
Chyba jest tylko 6 miejsc w Polsce które robi IUI na NFZ więc to się trzeba dowiedzieć które konkretnie.

reklama
Do góry