reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Heloł! Jakie preparaty zawierające pałeczki kwasu mlekowego (utrzymanie pH w pochwie) bez recepty jesteście w stanie polecić? 🙏🙏🙏🙏
Bardzo, bardzo polecam Provag- emulsję do mycia i żel. Stosuję już ponad 3 lata.

Wspominałam, że pracuję „w chemii” i zwracam dużą wagę na skład.
Na Provag trafiłam przypadkiem przy okazji jakiejś infekcji, której nabawiłam się na basenie albo wyjałowieniem pochwy poprzez mycie standardowymi żelami.
I właśnie spodobało mi się, że te produkty w swoim składzie nie mają substancji, których ja używam na co dzień w pracy (to już duży plus), dwa na pierwszym miejscu w przypadku żelu jest woda i bakterie kwasu mlekowego, trzy- skład to nie tysiąc dwieście substancji chemicznych.
No i poza tym to produkt opracowany w instytucje biotechnologii w Krakowie- a ja wspieram ziomków po fachu😄.

reklama
Hej. Przyszlam po poradę;) w przyszłym tygodniu mamy 1 wizyte w poradni niepłodności- ma NFZ, przy szpitalu uniwersyteckim, także troche nie wiem czego siw spodziewać. Dlatego chcę Was dopytać, żeby pójść tam przygotowana- o co pytać najlepiej, na co nalegać?

Wg opisu:
Świadczenia udzielane w programie obejmują etap wstępny i etap poszerzonej diagnostyki (wymienione poniżej), które umożliwią ustalenie przyczyn niepłodności lub wyznaczenie dalszego postępowania terapeutycznego.
Program obejmuje:
1) badania laboratoryjne:

– badania hormonalne – Progesteron, Androgeny, Prolaktyna, Estradiol, TSH, LH, FSH, AMH

– badania andrologiczne – badanie nasienia wspomagane komputerowo (obecnie oczekujemy na potwierdzenie możliwości wykonania w ramach Programu bardziej zawansowanej diagnostyki niepłodności męskiej, między innymi – badanie chromatyny plemników, test HBA, testy MAR, badania biochemiczne i inne)

2) badania nieinwazyjne:

– USG ginekologiczne (kobiety)

– USG TRUS (mężczyźni)

3) badania inwazyjne:

– histerosalpinografia

– ultrasonograficzna histerosalpingosonografia kontrastowa

– laparoskopia diagnostyczna

Zakres realizowanych procedur w konkretnej sytuacji zależy od indywidualnych potrzeb uczestników i zaleceń lekarza prowadzącego (koordynatora).

Hej. Przyszlam po poradę;) w przyszłym tygodniu mamy 1 wizyte w poradni niepłodności- ma NFZ, przy szpitalu uniwersyteckim, także troche nie wiem czego siw spodziewać. Dlatego chcę Was dopytać, żeby pójść tam przygotowana- o co pytać najlepiej, na co nalegać?

Wg opisu:
Świadczenia udzielane w programie obejmują etap wstępny i etap poszerzonej diagnostyki (wymienione poniżej), które umożliwią ustalenie przyczyn niepłodności lub wyznaczenie dalszego postępowania terapeutycznego.
Program obejmuje:

– badania hormonalne – Progesteron, Androgeny, Prolaktyna, Estradiol, TSH, LH, FSH, AMH

– badania andrologiczne – badanie nasienia wspomagane komputerowo (obecnie oczekujemy na potwierdzenie możliwości wykonania w ramach Programu bardziej zawansowanej diagnostyki niepłodności męskiej, między innymi – badanie chromatyny plemników, test HBA, testy MAR, badania biochemiczne i inne)

2) badania nieinwazyjne:

– USG TRUS (mężczyźni)

3) badania inwazyjne:

– histerosalpinografia

Zakres realizowanych procedur w konkretnej sytuacji zależy od indywidualnych potrzeb uczestników i zaleceń lekarza prowadzącego (koordynatora).

@coca Ty korzystasz z czegoś podobnego chyba 😂😅

Wg opisu:
Program obejmuje:

2) badania nieinwazyjne:

– USG TRUS (mężczyźni)

3) badania inwazyjne:

– histerosalpinografia

Ja poszłam na pierwsza wizyta z kompletem świeżych badań hormonalnych i lekarz się ucieszył, bo nie trzeba było ich zlecać. Oni chyba maja taka procedurę. Chłop dostał skierowanie na badanie nasienia i następna wizyta w połowie cyklu.

Na pierwszej wizycie to oni będą Ciebie pytać, zbierać wywiad, uzupełniać badania a później zaproponują Ci jakąś drogę.

Na pierwszej wizycie trzeba być z partnerem - masa papierów do podpisania przez obojga.

Edit: No i oczywiście miałam ze sobą cała teczkę dotychczasowych działań która lekarz sobie skrupulatnie przejrzał i skomentował 😅

Ja poszłam na pierwsza wizyta z kompletem świeżych badań hormonalnych i lekarz się ucieszył, bo nie trzeba było ich zlecać. Oni chyba maja taka procedurę. Chłop dostał skierowanie na badanie nasienia i następna wizyta w połowie cyklu.

Na pierwszej wizycie to oni będą Ciebie pytać, zbierać wywiad, uzupełniać badania a później zaproponują Ci jakąś drogę.

Na pierwszej wizycie trzeba być z partnerem - masa papierów do podpisania przez obojga.
Tak,wybieramy się we 2 to ustalone. Badan hormonalnych nie mam,w sumie tylko podstawy podstaw robiłam. I może zrpbke proga w tym tygodniu,będzie 7dpo i akurat fajnie sprawdzić.
Tak się złożyło że mam wizyte na samym początku cyklu jeśli ofc przypadkiem nie zajse twrwz w ciążę;) wiec wystaruje z dobrego miejsca.
Ja się właśnie zastanawiam jak to ma NFZ bedzie wyglądać. A ty jak oceniasz?

Tak,wybieramy się we 2 to ustalone. Badan hormonalnych nie mam,w sumie tylko podstawy podstaw robiłam. I może zrpbke proga w tym tygodniu,będzie 7dpo i akurat fajnie sprawdzić.
Tak się złożyło że mam wizyte na samym początku cyklu jeśli ofc przypadkiem nie zajse twrwz w ciążę;) wiec wystaruje z dobrego miejsca.
Ja się właśnie zastanawiam jak to ma NFZ bedzie wyglądać. A ty jak oceniasz?
Nie oceniam, bo mam za sobą narazie pierwsza wizytę, dziś robiliśmy badanie nasienia i czekam na okres, żeby przyjść na następna wizytę 😁 ale nie spodziewam się cudów, wiec jakkolwiek nie będzie, to przynajmniej pare złotych zostaje na ewentualne dalsze plany prywatnie. Zaszkodzić nie zaszkodzi, na nic innego narazie nie mam siły 😄

Wiem, ze cześć tych klinik (albo i wszystkie?) robi iui i nas na dzień dobry zapytali w wywiadzie czy dopuszczamy wspomaganie.

Jesli nie masz tych badań, które oni potrzebują na dzień dobry, to prawdopodobnie dostaniesz skierowanie na ich wykonanie, przynajmniej u mnie są takie procedury.

Powodzenia ♥️

Nie oceniam, bo mam za sobą narazie pierwsza wizytę, dziś robiliśmy badanie nasienia i czekam na okres, żeby przyjść na następna wizytę 😁 ale nie spodziewam się cudów, wiec jakkolwiek nie będzie, to przynajmniej pare złotych zostaje na ewentualne dalsze plany prywatnie. Zaszkodzić nie zaszkodzi, na nic innego narazie nie mam siły 😄

Wiem, ze cześć tych klinik (albo i wszystkie?) robi iui i nas na dzień dobry zapytali w wywiadzie czy dopuszczamy wspomaganie.

Jesli nie masz tych badań, które oni potrzebują na dzień dobry, to prawdopodobnie dostaniesz skierowanie na ich wykonanie, przynajmniej u mnie są takie procedury.

Powodzenia ♥️
Chyba jest tylko 6 miejsc w Polsce które robi IUI na NFZ więc to się trzeba dowiedzieć które konkretnie.

reklama
Do góry