reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

reklama
A ja nadal nie wiem czy prolaktyne mogę sobie zbadać w każdy dzień cyklu? Bo w środę idę spuścić krew bo robie na nowo badania tarczycowe to od razu bym sprawdziła prolaktyne, bo nigdy nie badałam
Najlepiej jest zbadać w 2-5 dc. Najważniejsze przy badaniu PRL jest stosowanie kilku zasad dzien przed badaniem: brak stresu, seksu, drażnienia sutków a tuż przed badaniem spocząć na ok 15 minut. A i alkoholu nie pij dzień przed. Jak ja wypiłam butle wina to nazajutrz trochę sie zdziwiłam 😅
Niby mówią że nie ma reguły ale lepiej okolice 3dc. I tak jak mówi @jotte wazne jest zachowanie tych zasad bo prolaktyna jest bardzo wrażliwa (podobnie jak kortyzol)
Doslownie wszystko jak dziewczyny Piszą ☺ mi natomiast moja "wspaniala" endo na ostatniej wizycie powiedziala że prolaktyne można zbadac w dowolnym dniu cyklu ale z zachowaniem właśnie tych zasad "zero wysiłku przeddzień badania, w dzień badania, na spokojnie i żeby wyspać się nie np po 5h snu"

Doslownie wszystko jak dziewczyny Piszą ☺ mi natomiast moja "wspaniala" endo na ostatniej wizycie powiedziala że prolaktyne można zbadac w dowolnym dniu cyklu ale z zachowaniem właśnie tych zasad "zero wysiłku przeddzień badania, w dzień badania, na spokojnie i żeby wyspać się nie np po 5h snu"
To teraz pytanie czy twoja endo wiedziała co mówi 🤔
Twoja i niedoszła moja xD

Co lekarz powiedział ?
Lekarz wrócił do podejrzenia, że może jednak mam wadę macicy. Ten temat tak wraca i upada. Na opisie z histeroskopii z zeszłego roku mam - macica prawidłowej budowy. Będę robić jeszcze rezonans i może w końcu ten temat zostanie raz na zawsze wyjaśniony bo trochę mnie to już wkurza.

u mnie tez poprzedni endo mówił, że dzień cyklu nie ma znaczenia. Obecna każe badać 3-5 dc. I z zachowaniem wszystkich zasad tak jak pisały dziewczyny.

Kiedyś badałam hormony w 6dc i gin powiedział że będzie OK. Myślę, że nie zrobi to ogromnej różnicy jakbyś poszła w poniedziałek, ale jeśli możesz poczekać ten cykl, to poczekaj.
Mi kiedys endo powiedziała że 5dc to max max wiec chyba lepiej już poczekać. W sumie zależy co jest do zbadania?

reklama
Do góry