reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2021

Ja 2 lata temu miałam 78😱 zaczęłam stosować deficyt kaloryczny (jadłam około 1400/1500kcal) jadłam wszystko ale z umiarem, dołożyłam trochę więcej ruchu i powoli chudłam, aż doszłam do 65 i teraz pozostaje mi zwiększyć ilość ruchu żeby dojść do 63😁
czy zrzucanie kg, zaburzyło Ci cykle jakoś? ja mogła bym cos jeszcze zrzucić ale boje się że się wszystko popierniczy i nie wiem czy warto teraz przy straniach

reklama
Nie widać. DObrze wygladalas :D Zalezy jaka kto ma posture i ile wzrostu. Ja przed porodem wazylam 86 kg przy 162. Wiec bylam wielka. Ale ciaze zaczynalam z nadwaga z 70 kg.... :o I wygladalam lepiej niz teraz przy 64... XD jakas kurna grubsza sie sobie wydaje.
Ja przed ciążą 168, 63 kg (3kg dobrałam już przed zajściem, bo wcześniej utrzymywałam się przy 60) [emoji16] na koniec ciąży coś koło 90 kg [emoji16][emoji16] teraz nie umiem zejść z 67 , 68 [emoji38] ale to uczucie kiedy możesz ubrać kurtkę sprzed ciąży i udaje się zapiąć zamek [emoji7][emoji7] bezcenne [emoji38]

czy zrzucanie kg, zaburzyło Ci cykle jakoś? ja mogła bym cos jeszcze zrzucić ale boje się że się wszystko popierniczy i nie wiem czy warto teraz przy straniach
Ale ja bardzo wolno chudłam. 1kg może na 2,5 tyg. Więc nic na cykl nie wpłynęło ☺️ I najpierw musiałam ustabilizować hormony bo waga mi stała w miejscu 😂

Muszę mojemu chłopu sprzedać wasz patent [emoji16]
Co do mojego faceta to prawdziwa polewkę miałam z niego jak podebrał mi mój krem do stóp z mocznikiem 30% i nałożył sobie na twarz, a później przyszedł do mnie z pretensjami że co ja za kremy używam, że twarz chciał mu wypalić [emoji23][emoji23]
Trzeba było powiedzieć, że nowy krem na próbę, [emoji16]
Ja mam wrażenie, że dzieci są dużo mądrzejsze niż my dorośli [emoji38]
My mamy wkręty od dołu przy tych wyjmowanych szczebelkach. Mały już wcześniej je ruszał, to mąż tylko bardziej wykręcił te wkręty i mały już nie jest sam w stanie ich wyciągnąć [emoji6]

Łoo jaka chudziutka byłaś [emoji2] zero obrzęków [emoji55] ja to nie wiem już czy w ciąży na plecach miałam tłuszcz czy obrzęki [emoji23][emoji23]
obrzęki dostałam na 2 dni przed porodem, a po porodzie było gorzej przez miesiąc mogłam założyć tylko jedne japonki plastikowe, moje łydki miały taki sam rozmiar prawie jak uda 🤦‍♀️
zapomniałam o brzuchu który nie zniknął tak szybko, stałam do kasy w rossmanie i pani pyta czy mam ten program dla dzieci w aplikacji aktywny bo skoro brzuszek juz widac to można sobie aktywować, nie przyznałam się że 3 dni temu urodziłam a brzuch nie chce znikać trochę zła podziękowałam i wyszłam 😂

Właśnie badałam progesteron tak jak gin przykazał (nie pamiętam który dzień cyklu) i było wszystko ok. Później zrobiłam sobie razem z 2 beta czyli jakiś 4 t.c. i był na poziomie ok 20 więc też jak powinno być [emoji6] myślałam że taki wzrost był przez duphaston, ale później doczytałam że ten syntetyczny podobno nie wpływa na poziom badanego z krwi.. szczerze mówiąc to nie wykluczam po prostu tego że w moim przypadku to kwestia samego nasienia męża, może tak się zgrało, ale mój mózg uczepił się tego duphastonu jako cudownego leku na wszystko [emoji85][emoji85] to tak jakbym powiesiła czerwona wstążkę nad łóżkiem w cyklu w którym doszło do zapłodnienia to pewnie aktualnie też by wisiała [emoji87][emoji85][emoji23]
Jeżeli się nie mylę to duphaston to syntetyczny hormon na wzór progesteronu - główną rolą, jaką odgrywa, jest przygotowanie macicy do zagnieżdżenia się w niej komórki jajowej, wiec bardziej bym obstawiała ewentualnie niedobr progesteronu, ale nie znam się aż tak [emoji85]

Mój organizm jest bardzo ciekawy bo w ciąży nie licze kalorii jem na co mam ochotę, nigdy glodna nie chodze a waga stoi w miejscu (dziecko rośnie prawidłowo) Staram się tylko słodycze i cole ograniczać. Waga dzieci 3.5 i 4 kg i po każdym porodzie w domu po powrocie ze szpitala -10kg :-D Ale nadal mam lekką nadwagę. Po trzecim porodzie będzie waga w normie jak sytuacja się powtorzy. Mój gin mnie uspokaja w ciąży że wszystko jest ok z moją wagą bo ja oczywiście już się martwilam czemu nie tyje wraz z miesiącami ciazy.

reklama
Żeby ocenić liczbę pęcherzyków "a" nie wystarczy normalne usg u ginekologa, gdzie w większości sprzęt woła o pomstę do nieba. Ocena AFC polega na liczeniu pęcherzyków antralnych w obu jajnikach i nie ma związku z cyklem. W związku z tym, że badanie polega na wizualnym liczeniu pęcherzyków. Nie spotkałam ginekologa, który bez wyraźnej przyczyny liczy i szuka. Jeśli chce poznać rezerwę jajnikową zleca badanie AMH. Ginekolog na badaniu kontrolnym czy też monitoringu podaje liczbę pęcherzyków gotowych w danym cyklu, z czego jeden powinien być dominujący. Dlatego napisałam, że taką rezerwę podaje się tylko po badaniu AMH. Chyba, że ktoś już korzysta z kliniki IV to badania się zmieniają.
Napisałaś: "rezerwę wykazuje tylko badanie AMH" a nie że tylko po AMH, co też jest naciągane.

A mi chodzi o to że dziewczyna faktycznie może mieć dużo pęcherzyków antralnych i nie należałoby tego bagatelizować a sprawdzić.

Do góry