reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2021

Osobiście chętnie bym się w II trymestrze zaszczepiła, bo pracując w szpitalu niestety nieraz spotkałam się z poważnymi powikłaniami u matek i u dzieciaczków po covidzie. Mój lekarz z polski też mówił, że jak się staramy to koniecznie mam się zaszczepić. Ale mój mąż był bardzo przeciwny, dlatego drugą dawkę na pewno będę chciała z nim przedyskutować ;)

Ogólnie czuje się bardzo dobrze, w zasadzie nic mi nie dolega poza bólem piersi i co jakiś czas bólami podbrzusza tak jak na okres. Z wczesnych objawów to chyba na nic szczególnego nie zwróciłam uwagi, może jedynie te piersi, które myślałam, że eksplodują ale zmieniłam progesteron na inny i myślałam, że to wina leku. Miałam dużo innych rzeczy na głowie także nawet nie wiem :D
A orientujesz się może, czy można przełożyć drugą dawkę o taki czas? Tzn czy to będzie miało takie samo działanie jak np. po 35 dniach?

reklama
Opowiedz proszę więcej. Jak ostatecznie to potwierdzilas, jak długo brałaś hormony?
Badania hormonów(progesteron i estrogeny o ile dobrze zrozumiałam, mieszkam w Niemczech I rzadko kiedy dostaje wyniki badania krwi do ręki) i robione co po rusz usg żeby sprawdzić czy hormony działają. Brałam 13dni hormony. No i po tym wszystkim lekarz stwierdził właśnie przerosty endometrium

A orientujesz się może, czy można przełożyć drugą dawkę o taki czas? Tzn czy to będzie miało takie samo działanie jak np. po 35 dniach?
Przełożyć na pewno można, tak jak w tym przypadku i paru innych nawet trzeba. Producent gwarantuje skuteczność po podaniu w określonych ramach czasowych, także tego chyba do końca nikt nie wie jaka skuteczność będzie po dłuższej przerwie. Zalecenia są takie, żeby zaszczepić się dwoma dawkami jeszcze przed staraniami, u mnie akurat wyszło jak wyszło ;)

Jeśli któraś z dziewczyn szuka dobrego lekarza, również naprotechnologa to mogę polecić z całym sercem mojego. Okolice Bielska Białej woj. śląskie. Proszę pisać na priv :)

I tego Ci zycze✊🏼❤️
mni pieknie pękł pęcherzyk po Ovitrelle ale i tak nici z tego. Juz czuje @ za rogiem, Takze czeka mnie kolejny stymulowany cykl🙂

Tak mi sie przypomnialo, ze jedna z Was na forum pisala o jakiejs wydzielinie z piersi. Moze to wskazywać na hiperprolaktynemie. Wysoki poziom prolaktyny objawia sie (miedzy innymi) wlasnie w taki sposób. Warto zbadac sobie prolaktyne z obciążeniem :)
Milego dnia dziewczyny🌷❤️
W tamtym cyklu też pękł pęcherzyk. I też nic z tego :( acz prolaktyna jest ok xd

Przełożyć na pewno można, tak jak w tym przypadku i paru innych nawet trzeba. Producent gwarantuje skuteczność po podaniu w określonych ramach czasowych, także tego chyba do końca nikt nie wie jaka skuteczność będzie po dłuższej przerwie. Zalecenia są takie, żeby zaszczepić się dwoma dawkami jeszcze przed staraniami, u mnie akurat wyszło jak wyszło ;)

Jeśli któraś z dziewczyn szuka dobrego lekarza, również naprotechnologa to mogę polecić z całym sercem mojego. Okolice Bielska Białej woj. śląskie. Proszę pisać na priv :)
Dzięki za wyjaśnienie :)
Ja właśnie drugą dawkę mam 24 czerwca i z jednej strony to wolałabym zobaczyć wtedy 2 kreski na teście i przełożyć szczepienie, a z drugiej to pewnie czułabym się spokojniej, gdybym była już całkowicie zaszczepiona.... Takie dylematy 😅

Ginekolog robił Mi badania hormonów estrogeny, progesteron (o ile dobrzeć kojarzę) I usg co po Rusz. Ja w 7dc endometrium 8,4mm[emoji19]
A jak to sprawdzić? Jak byłam ostatnio u gin w 13dc to miałam endo 5mm. Pamiętam jak w lutym byłam kontrolnie w 18dc to miałam 6 mm.... Wiec to nawet za mało do ewentualnego zagnieżdżenia. Zresztą miesiączki mam skąpe i trwają po 3max 4 dni

Badania hormonów(progesteron i estrogeny o ile dobrze zrozumiałam, mieszkam w Niemczech I rzadko kiedy dostaje wyniki badania krwi do ręki) i robione co po rusz usg żeby sprawdzić czy hormony działają. Brałam 13dni hormony. No i po tym wszystkim lekarz stwierdził właśnie przerosty endometrium

Dziękuje [emoji3590] rozumiem, ze wyniki nie były w normie?

reklama
Jestem załamana
Dwoch ginekologow potwierdzilo endometrioze
Dokladny stopien zaawansowania powiedzieli ze mozna ocenic tylko laparoskopowo...
Ten teraz tak mnie zbadal ze az podskakiwalam z bolu i stwierdzil na podstawie wywiadu (mega bole przy miesiaczce i czasem przy wspolzyciu)...uuu chyba endometrioze Pani ma (i to zanim pokazalam mu poprzednie usg czy powiedzialam o opinii poprzedniego lekarza zeby mu nic nie sugerować).
Powiedzial zebym dala sobie jeszcze max 2 cykle (powiedzialam ze staramy sie pol roku) bez wspomagaczy a pozniej z leczeniem bo nie ma sensu tracic czasu szczegolnie ze wg niego choroba ma juz pewien stopien zaawansowania
Pobeczalam sie jak wyszlam
Wiem ze to nie wyrok ale nie mogę sobie w tym momencie wlaczyc optymizmu.

Do góry