reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2014 :)

Shawty- ja proponuje tarte serowa :)
Ciasto kruche_ 200g maki, 100 g masla, 1 jajko, 3 lyzki wody, 1 lyzeczka soli. Do maki wbijasz jajko, scierasz na tarce z grubymi oczkami zimne maslo, , wsypujesz sol i wlewasz wode. Wszystko siekac az sie polaczy. Wyrobic, uformowac kulke i wlozyc do lodowki na 20 minut. Potem wyjac i rozwalkowac w prostokat (mi tam wychodzi cos mniej wiecej jak prostokat :), przelozyc do blachy i wlozyc do lodowki na 2 godziny :).
I na gorące ciasto wysypujesz pokrojony w kostkę ser żółty, ser mozzarella i ser brie. Dodajesz do tego oliwki i kapary. Mozesz dodać też pokrojonego i obranego ze skórki pomidora.Wszystko posypujesz bazylią, możesz dodać również inne przyprawy, jakie lubisz:) Wiadomo ja posypałam wszystko solą i pieprzem :) Zapiekasz przez kolejne 20 min aż wszystko się roztopi i gotowe :))))

To jest pycha i elegancko mozna podac, a do tego mozesz zrobic jakas fajna salatke z rukoli, brzoskwic i tartego sera z winegretem :).

Missiiss- ja robie leczo z parowkami lub kielbasa, do tego pomidory w zalewie z puszki, czosnek, cebula, papryka, moze byc jeszcze cukinia, kabaczek, przyrpawia chilli, papryka slodka i ostra i sola do smaku, dodaje bazylie i oregano :-)

reklama
Witam :)
Co do dania na wieczorną kolację to ja uwielbiam i lasagne i canneloni(ostatnio robiłam i z fetą i szpinakiem i z mięsem- oba pyszne :) mniam
A leczo ja robię z kawałkami piersi kurczaka cukinią papryką i pomidorami i doprawiam ziołami prowansalskimi solą i pieprzem.

Ja dziś znowu przegrałam z moją silną wolą. Wczoraj kupiłam 2 testy z myślą o zrobieniu najwcześniej w niedzielę. Już jeden za mną i oczywiście nadal negatyw. Dziś 4 dni przed @. Ale żeby mało rozmyślań to sobie zerknęłam na test po 10-15 min i jest bladzioch - na teście napisane że wynik wiarygodny po 2-5 min więc pewnie to nic nie znaczy... Zła jestem na siebie bo było wiadomo że tak będie a mimo to zrobiłam test. W ostatniej ciąży 1 dzień przed @ test był nagatywny.... eh..,.. ciężki żywot

Martaha nie pij z 3 godziny i powtorz test :)
I jesli teraz nie wyszlo to zamow sobie na allegro testy duzo oszczedzisz i bedziesz miala wiecej testow :) ale ja i tak trzymam kciiuki za ten cykl :))

Dziękuje dziewczyny za porady co do potrawy na wieczór :) Lasagne, robiłam ostatnio i mimo, że wiem, że on ją uwielbia, to chce coś odmienić :)
Zobaczymy co wyjdzie mi z tego Cannelloni ;) Oby było dobre, bo ładnie wygląda :)

Martaha, poczekaj spokojnie do terminu @ i wtedy testuj :) Bo tak to można sobie zrobić nadzieje, która nie raz będzie zawodna :) Ale i tak trzymam kciuki :)

Chyba jednak z tym ostatnim testem poczekam do terminu @ i jak nie przylezie to zrobię bo jak dzisiaj nie wyszło to i jutro nie wiadomo... Dałabym sobie spokój z tymi testami gdzyby nie to że od niedzieli cały czas mam takie ciągnięcie w podbrzuszu i mam wrażenie że już @ przylazła i lecę do wc a tu tylko śluz... sama nie wiem pewnie się nakręcam. Jedynie (.)(.) mnie jakoś tak bardzo nie bolą, co najwyżej po bokach... a to był u mnie za każdym razem pierwszy symptom zaraz po podbrzuszu...
Pomarudziałam sobie ;/
shawty jeśli lubi lasagne to canneloni z mięsem jest do tego podobne tylko koniecznie pamiętaj żeby całe rurki były zapiekane w sosie bo to co nie będxzie to okropnie przysycha - robi się wręcz skorupa nie do pogryzienia

reklama
Wiem co przechodzisz, bo ja przed każdą @ mam tak samo. biegam co chwilka do łazienki, bo wydaje mi się, ze już przyszła, a tu właśnie tylko i wyłącznie śluz. Najgorsze jest to, że mnie dość często mdli przed @ , a jak człowiek chce to sobie resztę teorii dokłada :)
Co do canneloni, to już czytałam na necie, żeby nie gotować makaronu, a jedynie go na jakieś 3-4 minuty zanurzyć we wrzątku :)
Tak samo robiłam ostatnio ze spaghetti, więc myśle ze problemu nie będzie. Jedyne co mnie martwi, to czy ja w ogóle dostanę u siebie takie rureczki, a po drugie, to czy będę potrafiła je tak ładnie nafaszerować :)
Nie wiem jak to zrobić w ogóle :(

Do góry