reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprzedam, kupię, poszukuję....

Gosia wiesz co te pianki nie chca mi sie roztapiac:szok::szok::szok: nie wiem czy to w zimnej czy ciepłej wodzie sie je namacza?????? bo wszedzie jest podane ze tylko 3 łyzki wody na 450 gr...
o rany :szok:nie wiem szkoda ze tak późno to czytam bym się szybko zapytała dziewczyn co to robiły ale pewnie na parze albo w ciepłej wodzie no bo inaczej się nie rozpuszczą bo jak :confused:

napisz Pinka co ci wyszło z tego:confused::sorry2::sorry2::sorry2:

reklama
Gosia nic nie wyszło:no::no::no::no: ale to nic sprubuje raz jeszcze ale teraz na ciepła wode...... powiedz mi czy one muszą sie roztopic do konca czy jak??????

Gosia nic nie wyszło:no::no::no::no: ale to nic sprubuje raz jeszcze ale teraz na ciepła wode...... powiedz mi czy one muszą sie roztopic do konca czy jak??????

z tego co tu czytam to najpierw się rozpuszcza pianki w kąpieli wodnej czyli weź sobie zagrzej wodę na gotującą i na ten garnek z wodą weź następny połóż i do niego te pianki i nad tą parą roztapiaj same pianki a potem jak zaczną topnieć dodaj wodę trzeba długo mieszać wiec moze za krótko to robiłaś :confused:
zaraz się zapytam jak to robiły dziewczyny i ci napiszę ale wieczorkiem bo idę zaraz do pracy :tak:

450g pianek marsmallows białych
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody

Pianki stopić w kąpieli wodnej, do roztapiających się dodać wodę (lepiej mniej niż za dużo), dodać połowę cukru i wymieszać (tu będzie ciężko)
Następnie dodawać pozostały cukier i ugniatać na elastyczną masę. Potem rozwałkować posypując stolnicę cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.

Ostrzegam, że masa jest pracochłonna i wymaga trochę siły i cierpliwości, początkowo jest strasznie lepka i można stracić wiarę, że cos z tego będzie. Cukier puder dobrze jest przesiać przez sitko, by nie było grudek. Gdyby ciężko było rozwałkować, trzeba zwilżyć rękę wodą i tą odrobiną smarować masę, potem lekko posypać cukrem pudrem i wałkować dalej. Rozwałkowana masa powinna miec około 3mm. By masa ładnie się przylepiła, trzeba nałożyć ją na placek posmarowany kremem. Można ją zabarwiać barwnikami i lepić ozdoby, z tej masy wychodzą cuda.

nio ja tak wlasnie z tego przepisu robiłam i katkie rzadkie mi sie zrobiło :szok::szok:ale to na zimnej wodzie wiec moze dlatego spróbuje teraz na ciepłej.............

ok to jak cos bedziesz wiedziała to daj znac
miłej pracy

nio ja tak wlasnie z tego przepisu robiłam i katkie rzadkie mi sie zrobiło :szok::szok:ale to na zimnej wodzie wiec moze dlatego spróbuje teraz na ciepłej.............

ok to jak cos bedziesz wiedziała to daj znac
miłej pracy

a może niepotrzebnie się poddałaś pisze niby że wydaje się że nic z niej nie wyjdzie a po długim mieszaniu zaczyna gęstnieć :sorry2: albo spróbuj dodać mniej wody może takie rzadkie ci nie wyjdzie :sorry2:

zadałam pytanie dziewczyną może odpiszą to ci powiem jak to robiły :tak:

koleżanka mi napisała że wrzuciła te pianki do garnuszka dodała wody i podgrzała to na gazie aż się rozpuściło potem dodała pomału cukier puder i wymieszała i ugniatała:tak:

reklama
Nie wiem czy mogę się tu podpiąć ? Jestem mamą 17-miesięcznej dziewczynki. Niestety od kilku miesięcy w związku z kryzysem nasza sytuacja materialna znacznie się pogorszyła (mąz nie dostaje premii ani nie może wziąść płatnych nadgodzin). Iza nie dostała się do złobka na prywatne nas nie stac. Jakbym poszła do pracy to niestety cała kasa poszłaby na złobek wiec to chyba mija sie z celem. Iza rośnie i niestety ubranka robia się za małe. Gdyby ktoś miał zbędne ciuszki wiosenne i letnie od rozmiaru 86 będę bardzo wdzięczna :zawstydzona/y:
Jest mi bardzo głupio o to prosić ale jest cięzko i to bardzo w ostatnim czasie:-(
Jeśli ktoś by mógł to proszę o kontakt na e-mail: dorik82@gmail.com bo teraz już nie mamy internetu w domu i nie wchodze na forum. Maila sprawdzę u męza w pracy.

Do góry