Mozi
MAMUŚKA BB
ile sad przyzna nigdy nie wiadomo,moze 200,moze 300 czy 400Witam,
może Wy mi pomożecie??
Jestem od początku ciąży sama, do tej pory nie złożyłam sprawy o alimenty gdyż każdy mówi mi co innego.
Ojciec dziecka nie interesuje się nim , widział ja tylko 2 razy (gdy miała 3 m-ce) i nie płaci.Mogłabym założyć o alimenty ale nie znam jego adresu , gdyż jak mnie rzucił wyjechał i nie wiem jaki jest jego adres.
Prawnik w opiece powiedział ze aby złożyć pozew o alimki muszę mieć jego adres obowiązkowo ,datę urodzenia.
Ale ja nie wiem jak zdobyć ten jego adres, nie znam jego znajomych a tych których znam nie odzywają się do mnie.
Prawnik powiedział także ze adres mogę zdobyć sądowo , gdy składam pozew o alimenty i wtedy sad śle pismo do Biura meldunkowego a W-wie.To prawda?
A z drugiej strony po urodzeniu córeczki dowiedziałam sie ze to jego 3 dziecko, i nawet jeżeli złożyłabym o alimenty dostałabym może 200 zl gorą..czy maja racje??
Bardzo proszę o poradę..Pozdrawiam;-)
jesli nie znasz jego adresu,a powiedz znasz jego poprzedni adres zamieszkania??
moim zdanie,to ze nie znasz adresu nie znaczy,ze nie mozesz zlozyc sprawy o alimenty
GDY miejsce zamieszkania ojca jest nieznane, pozew powinien zawierać wniosek o ustanowienie kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu.
Szczegółowe informacje na temat udostępniania danych przez Departament Centralnych Ewidencji Państwowych MSWiA oraz stosowne formularze wniosku znajdzie Pani na stronie internetowej MSWiA.
art. 143 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli stronie, której miejsce pobytu nie jest znane, ma być doręczony pozew lub inne pismo procesowe wywołujące potrzebę podjęcia obrony jej praw, to do chwili zgłoszenia się strony albo jej przedstawiciela lub pełnomocnika doręczenie może nastąpić tylko do rąk kuratora ustanowionego na wniosek osoby zainteresowanej przez sąd orzekający.
art. 144 § 1 K.p.c. przewodniczący ustanowi kuratora, jeżeli wnioskodawca uprawdopodobni, że miejsce pobytu strony nie jest znane. W sprawach o roszczenia alimentacyjne, jak również w sprawach o ustalenie ojcostwa i o związane z tym roszczenia przewodniczący przed ustanowieniem kuratora przeprowadzi stosowne dochodzenie w celu ustalenia miejsca zamieszkania lub pobytu pozwanego
masz tu link do strony z ktorej podparlam sie w/w artykulami z Kodeksu ePorady24 - porady prawne - portal prawniczy, prawo pracy, rodzinne, spadkowe, cywilne, karne, administracyjne, handlowe
tam jest sprawa synao alimenty,a brak adresu ojca,ale przeslanki prawne sa takie same