reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Spóźniony okres

reklama
Witam, mam takie pytanie. Mialam owulacje potwierdzoną w 23 dniu cyklu. Dzis 35 dzien i dalej nie mam miesiaczki. Boli mnie podbrzusze i dol plecow. Wczoraj rano i dzis przy sprawdzaniu szyjki mialam jasno rozowy sluz. Pozniej znowu, wodnisty jak plodny... Zrobilam test owulacyjny bo podobno wykrywa ciąże ale jest negatywny. Czy w takim razie jeszcze sa szanse na ciaze? Czy test owulacyjny zawsze wychodzi pozytywny w ciazy?
Faza lutealna trwa 10-16 dni, średnio 14 dni. Ile trwa u Ciebie? Bo jak miałaś owulację w 23 dniu cyklu, to statystycznie miesiączka powinna być w 37 dniu cyklu, czyli dopiero za 2 dni, a może być nawet za 4 dni (przy 16-to dniowej fazie lutealnej). Oczywiście jeśli owulacja w 23 dniu cyklu była potwierdzona monitoringiem, a nie tylko testami owulacyjnymi.

Pozytywny test owulacyjny ma tyle wspólnego z ewentualną ciąży, co gołąb na parapecie. Po pierwsze, u niektórych kobiet wysokie lh utrzymuje się od owulacji do końca cyklu (nie bez powodu w instrukcji pisze, że testy robi się do pierwszego pozytywnego). Po drugie u niektórych kobiet przed miesiączką występuje lekki wzrost lh. Są kobiety, którym wyjdzie pozytywny owulak i potem okazuje się, że są w ciąży, takie które mają negatywny test owu, a też będą w ciąży, jak i takie które mają pozytywny test owu, a dostają okres.

Test owulacyjny nie służy do potwierdzania ciąży. W tym celu test ciążowy lub beta. Inaczej się o ciąży nie dowiesz.

Wczoraj i dzis owulacyjne testy takie jak ba zdjeciu dzis zrobilam ciążowy i negatywny. Wczoraj wymiotowalam i jest mi mdlo. Nie rozumiem🤷🏼‍♀️

Załączniki

• IMG_20210711_112638.jpg
    IMG_20210711_112638.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 123
Wczoraj i dzis owulacyjne testy takie jak ba zdjeciu dzis zrobilam ciążowy i negatywny. Wczoraj wymiotowalam i jest mi mdlo. Nie rozumiem🤷🏼‍♀️
Ale czego nie rozumiesz?
Testy owulacyjne po owulacji są już niediagnostyczne i nic nie pokazują sensownego.
Jeden wygląda jak pozytyw, może dopiero miałaś/będziesz miała owulację jednak. Albo drugą w cyklu - to się czasem zdarza, choć niesamowicie rzadko.
Test ciążowy negatywny, w ciąży nie jesteś... Jak mu nie ufasz, możesz zrobić betę w labo i będziesz miała czarno na białym. :)
Wymioty i mdłości mogą być chociażby od jelitówki, teraz koszmarna panuje.
Nie mniej trzymam kciuki, wiem jak to jest, gdy człowiek czeka na te upragnione dwie kreseczki.

Testy owulacyjne nawet pozytywne nie oznaczają ciąży, badają zupełnie inny hormon. Po co w ogóle je robisz ?
Jesli test ciążowy był negatywny przy spozniajacym się okresie to w ciąży nie jesteś.

reklama
Ale co jest dla Ciebie nie zrozumiałe? Już kilka dziewczyn wyjaśniało Ci, że pozytywny owulak nie oznacza ciąży.

Skoro testy ciążowe negatywne to w ciąży nie jesteś. Przynajmniej na razie bo skoro owulacja potwierdzona (pod warunkiem, że monitoringiem bo inne metody pewności nie dają) była w 23dc to do 37dc nic nie jest przesadzone.

To, że cię mdli nie ma nic z ciążą wspólnego. Mdłości pojawiają się wraz ze wzrostem bety HCG, a u ciebie jeszcze jej nie ma, co potwierdzają negatywne testy ciążowe.

Do góry