reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

spóźniający się okres

hej pierwszy raz pisze cokolwiek na forum tego typu jednak potrzebuję pomocy i jeżeli napisałam cos źle wybrałam zły temat albo coś to proszę o napisanie mi tego bo jeszcze niezbyt ogarniam
spóźnia mi się okres raptem 2/3 dni więc nie ma jakiejś tragedii jednak mam ogromny lęk przed ciążą i jak okres spóźnia mi się jeden dzień to jestem spanikowana
moje cykle trwają 24-26 dni najczęściej w przeciągu tego roku nie było jeszcze dłuższego
ZAWSZE współżyję z zabezpieczeniem z wyjątkiem okresu (wiem że w okres też można zajść jednak szanse są dość niskie) współżyję w okres bez zabezpieczenia jednak jest to stosunek przerywany ostatni raz bez zabezpieczenia współżyłam w ostatni dzień okresu a owulacja była 5 dni później, potem cały czas uważne zabezpieczenie się zawsze dokładnie sprawdzam prezerwatywy i przed i po nigdy nie zakładam rękoma które wcześniej miały kontakt z członkiem żeby nie przenieś żadnego preejakulatu zawsze je myje albo wycieram
zrobiłam wczoraj test na 10ml beta hcg i wyszedł negatywy
nie współżyję od tygodnia bo już wtedy złapała mnie schiza (jak co miesiąc praktycznie) czy gdybym była w ciąży test wyszedł by pozytywny? niepotrzebnie panikuję? nie będę wrzucać zdjęć testu obejrzałam z każdej możliwej strony i ani cienia cienia żadnej bladej kreski nic
przepraszam ze się tak rozpisałam.

reklama
hej pierwszy raz pisze cokolwiek na forum tego typu jednak potrzebuję pomocy i jeżeli napisałam cos źle wybrałam zły temat albo coś to proszę o napisanie mi tego bo jeszcze niezbyt ogarniam
spóźnia mi się okres raptem 2/3 dni więc nie ma jakiejś tragedii jednak mam ogromny lęk przed ciążą i jak okres spóźnia mi się jeden dzień to jestem spanikowana
moje cykle trwają 24-26 dni najczęściej w przeciągu tego roku nie było jeszcze dłuższego
ZAWSZE współżyję z zabezpieczeniem z wyjątkiem okresu (wiem że w okres też można zajść jednak szanse są dość niskie) współżyję w okres bez zabezpieczenia jednak jest to stosunek przerywany ostatni raz bez zabezpieczenia współżyłam w ostatni dzień okresu a owulacja była 5 dni później, potem cały czas uważne zabezpieczenie się zawsze dokładnie sprawdzam prezerwatywy i przed i po nigdy nie zakładam rękoma które wcześniej miały kontakt z członkiem żeby nie przenieś żadnego preejakulatu zawsze je myje albo wycieram
nie współżyję od tygodnia bo już wtedy złapała mnie schiza (jak co miesiąc praktycznie) czy gdybym była w ciąży test wyszedł by pozytywny? niepotrzebnie panikuję? nie będę wrzucać zdjęć testu obejrzałam z każdej możliwej strony i ani cienia cienia żadnej bladej kreski nic
i dodam ze mam objawy typowo dla mnie przed okresowe
typowy pms ból piersi mdlosci kłucie w brzuchu od tych 2/3 dni jednak u mnie tak co miesiąc aż od owulacji więc nie wiem czy ma to jakieś znaczenie

Skoro tak bardzo boisz się ciąży nie pomyślałaś o innej metodzie antykoncepcji? Wkładka, tabletki albo inne podobne? Stres może powodować spóźnianie się okresu.

Skoro tak bardzo boisz się ciąży nie pomyślałaś o innej metodzie antykoncepcji? Wkładka, tabletki albo inne podobne? Stres może powodować spóźnianie się okresu.

Popieram.
Skoro co miesiąc masz stresa to po co takie hocki klocki z tym stosunkiem przerywanym, brakiem zabezpieczenia w okres itp.
Teraz jest tyle możliwych metod antykoncepcji, że naprawdę warto dobrać coś pod siebie.

Jeżeli nie planujesz ciąży to z antykoncepcji należy skorzystać niezależnie od dnia cyklu. W miesiączkę również można zajść w ciążę, zwłaszcza jeśli masz krótkie cykle - wtedy owulacja może wystąpić bardzo szybko po miesiączce. Znam przypadek kobiety z mojego otoczenia, która raz jedyny współżyła w ostatni dzień miesiączki bez zabezpieczenia i skończyło się to ciążą, oczywiście niechcianą. Stosunek przerywany nie jest metodą antykoncepcji. Może ryzyko jest niższe niż przy pełnym wytrysku, ale nie zerowe. Skoro schizujesz co miesiąc - praktycznie cały miesiąc, to czy nie warto zadbać o tą antykoncepcję w pełni? Jeżeli jesteś w okolicy terminu spodziewanej miesiączki to test powinien już być wiarygodny. Możesz go powtórzyć za 2-3 dni, albo wykonać test z krwi.

reklama
Do góry