reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sposób na katar u niemowlaka - podzielcie się konkretnymi sposobami

Ja jeszcze w kryzysowych syt.(maść majerankowa średnio działała) rozpuszczałam niewielką ilość we wrzątku maśći vick vaporub(jakoś tak) od razu czyściło nosek i mieliśmy spokój. Tylko nie wolno tą maśćią smarować dziecka do któregos rż. No i oprócz tego non stop aspirator, jak nie chciały wyjśc to marimer. Jeszcze używają nasivin.

ale stawiałaś ją obok dziecka???bo piszesz że smarować nie można.podpowiedz może mi się przyda:tak:

reklama
W miseczce mialam wrzącą wode, rozpuszczałam niedużo tej maści-pół łyzeczki, łyżeczkę. stawiałam obok łóżekczka. Ale jak czułam że działa za mocno,to odkładałam na koniec pokoju lub przykrywałam. Jak woda ostygnie, to mozesz znowu dolać wrzatku:tak:

Witam.
jeśli furczy a nic nie wylatuje to pewnie ma wysuszoną śluzówkę. Trzeba nawilżyc powietrze i obnizyc temperaturę do 21 stopni. Najlepiej 3 razy dziennie psiakc wodą morska (Aqua maris bo ma małe ciśnienie) i kłaśc na brzuszek. jeśli cos będzie w nosku to wyleci.
Właśnie przechodzilismy to samo:)

Maść majerankowa jest dla dzieci powyżej 2 roku życia.
Proponuję kupic dobry nawilżacz powietrza,psikać wodą morską,jak długo nie pomaga ,to wybrac sie do lekarza,albo alergologa.

Ja też coś takiego miałam, ale to wcale nie musi być katar, w sensie przeziębienia. To co opisujesz często się zdarza.

Taki maluszek jest bardzo wrażliwy na suche powietrze w domu, zwłaszcza jeżeli mieszkasz w bloku i masz centralne ogrzewanie. Jeżeli nie chcesz lub nie możesz zainwestować w nawilżacz, to jest też prosta metoda - wieszanie wilgotnych pieluszek czy ręcznikow na łóżeczku oraz na kaloryferach. A psikać do noska możesz dodatkowo.

Maść majerankowa niby jest od 2 roku życia, ale jednak większość lekarzy ją zaleca i u nas rzeczywiście pomaga. Ja uważam, że nie należy popadać w przesadę, w końcu tam nic niebezpiecznego nie ma.

a moj maly(3 mies) dostal kaszel po katarku....nie wiem,ale chyba to jest takie latwe z tym katarem.bo i temperatura normalna i mam nawilzacz i z nosa lecialo,i inhalace z rumianku obok robilam,i masc majerankowa pod nosek smarowalam,i wyzej glowke klalam....i nic.pomozcie.co najpierw robicie jak zaczyna kichac na samym poczatku?czy mozna kapac,spacerowac? bo wczora dostal antybiotyki...:-(

Masc majerankowa pomogła:-) Dziekuje za radę:)
Ja mam w pokoju bardzo zmienna temperature :( mieszkam w domu i rodzice palą w piecu dopiero na noc (UWAZAM TO ZA BEZSENS). W ciagu dnia jest zimno a wiczorem nawet do 24 stopni :/ Stad ja, mały i maz w nocy zawsze mamy katar :/ Malemu zniknal katar w ciagy dnia dzieki masci majerankowej:-)
W nocy nadal ma niestety:/ niewiem co robic :(

Z Zuzką niedawno przechodziliśmy to samo. Wieczorem aby nawilżyć powietrze wieszałam pranie w pokoju gdzie śpimy :) No i przed snem wyciągałam ile się dało fridą. Łóżeczko powinno być lekko podniesione tam gdzie główka dziecka. Od tamtego czasu załatwiłam sobie ponadto taką roślinkę "anginkę" czyli geranium - podobno też dobrze to mieć.

Moj maly ma 4 mies. a juz byl na 3 antybiotykach :-(
Na katar polecam masc majerankowa pomaga naprawde sama jej uzywalam,tez czytalam ze dla dzieci od 2 lat ale lekarze ja polecaja zreszta wystarczy posmarowac cieniutka warstwe np rano i na noc,zakupilam nawilzacz ktory nam bardzo pomogl <wpuscilam do wody kilka kropel olejku eukaliptusowego>,euspumisan takie krople tylko dlugo nie nalezy stoowac bo wysuszaja sluzowke ze 2-3 dni pozniej mozna roztwor wody morskiej no i odcagac fluczki u nas super sprawdzila sie tzw.odciagarka np.frida czy marimer czy tanszy sopelek no i klasc czesto na brzuchu :-)

reklama
witajcie dziewczyny:-)mój Kuba ma juz 8 miesiecy, no i nigdy nie chorował. trochę sie martwię.....bo od 4 dni ma katarek , jak spi to słychac że ma zapchany nosek no :-(i zaczyna lekko kaszlec...smaruje mu pod nosek mascia majerankowa i i daje kropelki PHISYDONE, nie wiem czy to przejdzie czy isc do lekarza, zeby go osłuchał???poradzcie mi

Do góry