reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Spanie i karmienie - jak często?

U nas od kilku dni z 5 drzemek jedną sobie Adaś wyeliminował. Tylko jedna z nich trwa dłużej niż godzinę. Wczoraj mnie Młody zaskoczył, bo ostatnią sobie uciął do 16 z minutami, a zasnął chwilę przed 20 dopiero. Jeszcze nigdy tyle nie wytrzymał między ostatnią drzemką, a nocą :O

reklama
u nas 2 drzemki godzine i dwie dwugodzinne :tak: zwykle karmienie godzina lub dwie godziny aktywnosci i spanie . posilki wlasciwe mamy co 4 godziny, w nocy nam juz wypadly... dopiero pierwsze sniadanie mamy ok 6:)

maksi niezle poszalal poszedl spac o 17 zjadl o 6 rano i spal jeszcze do teraz :-D

U nas chaos jesli chodzi o drzemki... jak były upały nie spał w ogóle. Teraz jest różnie... z rana lubi sobie pospać dłużej od 1h do 2,5h, potem dobre 3-4h dokazuje i muszę z nim iść na spacer, żeby się wyciszył. Na spacerze czasami śpi (1h-2h), a czasami olewa spanie i ogląda chmury na niebie.. Najgorzej jest po 16, bo zasypia ale na 10-15min i do 19 mamy największą marudę w bloku... wieczory spędzamy na usypianiu Jasia :)

Pauletta ja tak właśnie robiłam jak Małej nie starczało moje mleko...Ściągałam około 100 ml swojego i do tego jakieś 50 ml MM. I wtedy było dobrze. Tak było przez tydzień i zwiększałam dawkę MM, aż przeszłam całkiem. No i na noc polecam Ci samo MM, bo przynajmniej ładnie będzie spał.

U nas drzemki następujące. Po wieczornym karmieniu około 21 Mała śpi do około 7, nieraz 8. Później mleko, godzina zabawy i spać na 2 godziny znowu idzie. Później około 11 budzi się mleczko i idziemy na spacerek, na którym z reguły śpi max 1,5 h. Później zabawa na macie, trochę przytulasków, zwiedzamy domek, sprawdzamy czy są wszystkie lampy, firany, żaluzje i lustra:-D:-D I około 14 pijemy mleczko i spać. Nieraz godzinka, nieraz dwie. I znowu hej zabawo i tak do 17. Znowu mleczko, bawimy się chwilę, idziemy na ogród na trochę i około 18-19 mamy drzemkę, ale to nie zawsze, bo nieraz nie śpi już wcale. O 20 kąpiel i mleko pijemy i śpimy do rana. Czyli w sumie po każdym karmieniu około godzina aktywności i później drzemka. W sumie wychodzi drzemek 5-7 h w ciągu dnia i w nocy 9-10 h.

u nas różnie zalezy od dnia - jak były upały to Emisia praktycznie nie chciała spać :( teraz z reguły w ciagu dnia ma 22 drzemki do max 60 min i jedna dłuższa - w porywach do 3 godzin. W nocy budzi się min. 3 razy. Je z reguły co 2 godziny - czasami uda się co 3 (jest jak narazie tylko na piersi, choć powoli przymierzam się do podawania mm), zwykle mamy 2 godziny zabawy, przewijanie, karmienie, spanie:) dzis obudziła się o 4.30 i ani myslała spać :( wstaje albo ok 8 albo 9 zalezy jaki ma dzień :)

He he Ilonka 22 drzemki:szok::-)
U nas tez drzemki w dzien nie ciekawie budzimy sie ok 7 godzina zabawy i dalej w kimke do 10-11 pozniej kolo 14-15, 17 i 19 ale to takie 15min do pol godz. chyba ze ja sie z nim przytule i czuje moj oddech to wtedy potrafi ze 3 godziny strzelic:szok: W nocy 3 karmienia.
U nas ostatnio problemy z zasypianiem maly zawsze przed kapiela musi przysnac a pozniej rzuca sie jak dziki ssie piers za chwile wypluwa, kopie mnie i drapie i az sie trzesie ze zlosci tule go, glaszcze to wtedy zaczyna gugac i sie smiac ale jak tylko zostawie go wtedy z emkiem i pojde sie kapac to taki ma atak histerii ze uspokoic go nie mozna czy to moze byc przez ten skok?poradzcie cos:-(

reklama
ilooonka :-D:-D:-D

kasia ale macie ładny schemat dnia, u nas bardzo podobnie, 4 drzemki, po jedzeniu 1-2h aktywności u spanie 30min-2h. A dzis byla pierwsza noc bez jedzenia! :-) Zobaczymy jaka będzie kolejna...

Do góry