reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Spadek w siatce centylowej

Witam wszystkie kobiety 🥰, obecnie jestem w 37+2 tc waga dziecka 2829g. I na wizycie u lekarza maluszek spadł w siatce centylowej do 26 centyla. Cała ciąże maluch był w okolicach 50 centyla (tak od 47 do 50). Na ostatnich dwóch wizytach maluszek zaczął spadać, na wizycie 04.04 był w 31 centylu a dziś w 26. Czy któraś z was była również w takiej sytuacji i maluszkowi nic nie było i urodziło się zdrowe? Mój lekarz mówi że nie ma powodów do niepokoju i na tym etapie maluszek przybiera już wolniej. Dodam że przepływy pępowinowe idealne, serduszko również, ruchy malucha również czuje. To moja pierwsza ciąża a ja jestem z tych martwiących się o wszystko niestety. Poniżej dodam pomiary z ostatnich wizyt gdzie maluch zaczął spadać:
04.04 35 +6 tc waga 2601g 31 centyl
BPD 8,35 33w4
HC 31,36 35w1
AC 30,92 34w6
FL 7,07 36w2

14.04 37+2 tc waga 2829g 26 centyl
BPD 8,65 34w6
HC 32,67 37w0
AC 31,92 35w6
FL 7,11 36w3

reklama
Na tym etapie, to już będą błędy pomiarowe. Jak lekarz mowi, że jest ok, to nie szukaj problemów.
Bo z tych pomiarów, to kosc udowa przestała rosnąć, a obwod główki zwiększył się o 2 tygodnie. Także coś tu lekarz niedokładnie pomierzył.

Ja również byłam straszona przez ginekologa. Nie pamiętam jaka rozbieżność była ale mniej więcej jak Twoja w pomiarach. Miał się syn urodzić max 2700 (po prostu dziecko duże już i nie da się dokładnie zmierzyć) .
Jak mnie przyjmowali na oddział to zrobili mi USG i pytała się ginekolożka czy znam wagę dziecka. Pewnie, dokładnej nie ale mówiłai moja prowadząca ,że max 2700. Jakże moje zdziwienie było jak mi powiedziała ,że jej waga wychodzi 3800 i de facto taki się urodził i 56 cm :).

Miałaś badane przepływy (kolory na USG) i robione ktg? Podejrzewam, że lekarz coś źle mierzy a poza tym między 31 a 26 nie ma ogromnej różnicy (pytanie, czy i kiedy był 50 centyl i czy był dobrze zmierzony). Ale argument, że przyczyną spadku na siatce jest to dzieci mało rosną na tym etapie ciąży, jest idiotyczny. Jeśli Cię to niepokoi, to sprawdź u innego lekarza. A są jakieś zapowiedzi zbliżającego się porodu?

Miałaś badane przepływy (kolory na USG) i robione ktg? Podejrzewam, że lekarz coś źle mierzy a poza tym między 31 a 26 nie ma ogromnej różnicy (pytanie, czy i kiedy był 50 centyl i czy był dobrze zmierzony). Ale argument, że przyczyną spadku na siatce jest to dzieci mało rosną na tym etapie ciąży, jest idiotyczny. Jeśli Cię to niepokoi, to sprawdź u innego lekarza. A są jakieś zapowiedzi zbliżającego się porodu?
Tak, przepływy pępowinowe u maluszka są badane na każdej wizycie i tam jest idealnie ktg mam raz w tygodniu i też jest dobre

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry