reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Spacer na mrozie

Czy wychodzić na spacer z prawie 4-miesięcznym niemolakiem jeśli temperatura powietrza wynosi -15 stopni? Jeśli tak to na jak długo i jak przygotować dziecko na taki spacer?

reklama
Gdzieś czytałam, że z takimi maluchami to max. do -10. Ale ja bym ubrała dziecko baaardzo ciepło, nasmarowała buzie grubą warstwą kremu i przeszła się choćby dookoła bloku, nawet z nim na rękach, na jakiś kwadrans. Zwłaszcza jak nie sypie i nie wieje. Takim powietrzem dobrze się oddycha. Tak robiła z moją Manią, tylko ona miała już 8-9 miesięcy w zimie.

a ja bym nie ryzykowała. Pamiętaj że taki maluch oddycha noskiem bo on wystaje no buźkę możesz zasłonic szalikiem ale nosek wystaje. Nie chciałabys chyba żeby dziecku się płuca odmroziły ? Oglądałam program nt chodzenia w mroz na spacery z niemowlakami i do max -10 na 15 min. Do minus 5 max połtorej h. I to jak nie wieje i nie sypie porządnie.

Ja z maluszkiem 5 miesięcy do -5 wychodzę tak ok 40 minut do 1h, poniżej tej temp siedzimy w domku najwyżej chyc go pod kołderkę czapeczka na głowkę i na 5 minutek okno otwieram.

Moim zdaniem to za zimno na takiego maluszka moja Kasia ma 8 miesięcy a jak jest - 5 to jestem z nią max 1 h ale jak chcesz hartować dzidziulka to możesz ubrać jak na spacer i np. do wiatrołapu na pól godzinki albo jak nie masz to otworzyć okno jak już wcześniej wspomniane było :)

podzielam zdanie przedmówczyń....ja ze swoim dwulatkiem do -10 wychodze a z niemowlakiem to -5 maksimum.... trzba wziąć pod uwage ze taki malec tylko leży i łatwiej mu sie wyziebic.....

Ja z moją 4,5 miesięczną Tośka wychodzę max do -8 i to tylko na góra pół godziny. Dzisiaj było -5 byłam godzinę. -15 to jest trochę a zimno dla takiego maluszka. Uważam, że płucka są jeszcze za słabe aby tak mroźne powietrze przyjąć.

reklama
Kontynuuję temat z przeszłości- jak to jest u Was aktualne mamy niemowlaków? Osobiście uważam że spacerować jak najbardziej trzeba, dotlenianie, hartowanie itd.
  • Ale czy wychodzić tylkko w słoneczne dni?
  • Czy pozwalacie niemowlakom zasypiać na mrozie?
  • czy wychodzić w mglistą pogodę? mgla to dużo wilgoci więc chyba niebezpiecznie dla maleństwa?

Do góry