reklama
MamaZeSzczecina
Zaangażowana w BB
Ja synowi wcale nie dawałam, bo się uparłam,że smoczek to zło (gdybym mogła wrócić czas to bym go podała - oszczędziłabym mu wiele łez).
Gdy urodziła się córka też nie chciałam dawać ale zaczęła ssać kciuka I po miesiącu ssania kciuka dałam jej w końcu smoczka. Miała wtedy ok. dwa miesiące i też karmiłam piersią. Na kontroli wagi wyszło,że Mała nie przybrała odkąd ma smoczek. Zaczęłam pilnować by go zamiast piersi nie brała bo tak robiła i np. dwa karmienia nam uciekały. Gdy brała smoka to zapomniała o piersi i się jej nie domagała. Ale gdy zaczęłam pilnować było już ok. Córeczka ssała smoczka do prawie 6 miesiąca (dokładnie 5,5).
Jeśli chcesz podać smoczka to uważaj właśnie na karmienia i faktycznie też na to, by technika ssania nie podupadła od niego.
Moja znajoma dała też od razu po urodzeniu i karmi piersią i nic się nie dzieje. Ale to zależy od Dziecka zapewne.
Smoczek to dobry wynalazek ale musi być mądrze stosowany.
Gdy urodziła się córka też nie chciałam dawać ale zaczęła ssać kciuka I po miesiącu ssania kciuka dałam jej w końcu smoczka. Miała wtedy ok. dwa miesiące i też karmiłam piersią. Na kontroli wagi wyszło,że Mała nie przybrała odkąd ma smoczek. Zaczęłam pilnować by go zamiast piersi nie brała bo tak robiła i np. dwa karmienia nam uciekały. Gdy brała smoka to zapomniała o piersi i się jej nie domagała. Ale gdy zaczęłam pilnować było już ok. Córeczka ssała smoczka do prawie 6 miesiąca (dokładnie 5,5).
Jeśli chcesz podać smoczka to uważaj właśnie na karmienia i faktycznie też na to, by technika ssania nie podupadła od niego.
Moja znajoma dała też od razu po urodzeniu i karmi piersią i nic się nie dzieje. Ale to zależy od Dziecka zapewne.
Smoczek to dobry wynalazek ale musi być mądrze stosowany.
MamaZeSzczecina
Zaangażowana w BB
a skąd będę wiedziała że już opanował? ile będzie miał wtedy?
Gdy po podaniu smoczka zaobserwujesz problemy z chwytaniem piersi lub brodawki będą poranione albo nastąpi utrata wagi to można przypuszczać, że nie czas jeszcze na smoczek. Ale te objawy dobrze też z dr skonsultować .
eMa87
Fanka BB :)
Zgadzam się. Ja podałam po ok. 2 tyg. i zaczęły się ogromne problemy z karmieniem piersią. Podałam smoczka bo potrzeba ssania u synka była ogromna wiec dla własnego spokoju i wygody.Gdy po podaniu smoczka zaobserwujesz problemy z chwytaniem piersi lub brodawki będą poranione albo nastąpi utrata wagi to można przypuszczać, że nie czas jeszcze na smoczek. Ale te objawy dobrze też z dr skonsultować .
reklama