mary__mary
BorySoniowa Mamusia :)
moze macie jakis dobry przepis na obiad ze szpinakiem ? bo jakos ochota mnie wziela na niego a pomyslu nie mam
Kasiula
Podam ci przepis na sam szpinak bo podobno ten mój najlepszy na swiecie
(Ł wcześniej wogóle szpinaku nie jadł a teraz dopomina sie MINIMUM raz w tyg. i twierdzi że mógłby byc codziennie!!)
Szpinak (mrożony ale najlepiej w liściach a nie miazga) rozmrażamy - wode z rozmrozenia zachowujemy tzn nie odsączamy jej.
Na patelni zasmażamy na szklisto cebulkę - jedną wiekszą lub dwie średnie.
Do zasmażonej cebulki wrzucamy rozmrożony szpinak wraz z tą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 10min
Dalej dodajemy przypraw: sól (a najlepiej warzywko), pieprz, troche papryki, koperek (jesli ktos lubi) i dusimy dalej DO MIĘKKOŚCI
Kiedy szpinak jest juz mieciutki dorzucamy ze 3 duze ząbki czosnku drobno posiekanego i ze 3duże łyżki kwaśniej śmietany. Jesli woda wyparowała dolewamy troszke tak zeby ten szpinak w takim sosie troche pływał.
Doprowadzamy do wrzenia, dusimy jeszcze na małym ogniu przez 5min.
Taki szpinak swietnie pasuje do jakiegokolwiek obiadu, ale i do NALEŚNIKÓW , TOSTÓW (na zapieczonego tosta kłade szpinak +plasterek żółtego sera i przypiekam w piekarniku zeby ser sie rozpuscil), ZAPIEKANEK no i co tam kto sobie jeszcze wymyśli
A ja wczoraj zrobiłam zupkę szczawiową - objedlismy się jak bąki..
A jeszcze na dzis troche zostało :-)