reklama
maxwell80
Mamusia cukiereczków M&M
banAna, obiecany przepis na szarlotkę królewską:-):-)/:aaaaaaaaa... wlazlam na wielkie zarcie....tam takie przepisy,ze glowa boli. na pewno zrobie cycki murzynki, ale chyba juz nie dzisiaj, bo nie mam biszkoptow, a w sklepie dopiero bylam..
poza tym naczytalam sie przepisow i zachcialo mi sie swiat, bo przypomnialy mi sie zeszloroczne, upieklam chyba 8 blach ciasta
ciekawe, jak uda mi sie w tym roku, z dzidzia. dobrze,ze mama bedzie. ja bede gotowac a ona niech sie zajmie malenstwem
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szkl.cukru (ja daję cukier puder)
1 kostka margaryny np.Kasi
5 żółtek
1 op.cukru waniliowwego
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa:
1 kg jabłek (ja daje zawsze 5)
cynamon do posypania
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
Wysypać mąkę na stolnicę (lub stół), dodać proszek do pieczenia,
następnie posiekać z margaryną.Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Zagnieść ciasto.
Podzielic ciasto na 3 częśći.Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić.
Wszystkie części zawinąc w folię (każda oddzielnie) i włożyć do lodówki na 1 godzinę (ja wkładam do zamrażalki, lepiej się wtedy trze na tarce) .
Jedną część jasnego ciasta rozwałkować (ja zawsze wyklejam blachę ciastem)
i przenieść do przygotowanej wcześniej formy (posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).
Jabłka zetrzeć na "pazurkach", rozłożyć na cieście i posypać cynamonem.
Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach druga część jasnego ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając po trochu cukier.
Nałożyć na ciasto.
Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek.
Piec około 1 godz. i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Ja nakrywam ciasto folia aluminiową, żeby się ta piana nie przypaliła i pod koniec pieczenia (jakieś 20 minut do końca), ściągam tą folię..
Ciasto jest przepyszne, choć trochę pracochłonne,ale polecam!!
Kasiiula
mamusia Pawełka :)
Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://th.interia.pl/10,oikuchnia,acf9a6e4100067/4a6995903a939_440.jpg
ale ochote mam na te ciacho
ale ochote mam na te ciacho
ja nie lubie kokosu więc jak dla mnie odpada )
ja zastanawiam się nad szarlotką albo piernikiem rozważam takie możliwości
http://www.wielkiezarcie.com/recipe28951.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe39800.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe6819.html
ja zastanawiam się nad szarlotką albo piernikiem rozważam takie możliwości
http://www.wielkiezarcie.com/recipe28951.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe39800.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe6819.html
a moze salatka gyros.....o ile lubisz
pekinka
kukurydza
cebula
ogorki w occie
majonez
miesko moze byc piers albo swinka
Miesko pokrojone w cieniutkie skraweczki smazysz mocno doprawione wedlug uznania, wsypujesz na dno miski...
pekinke siekasz, doprawiasz czosnkiem i mieszasz z majonezem (nie za duzo) i wsypujesz do miski na miesko
potem warstwowo posiekana cebula, ogorki i kukurydza na gorze smarujesz warstwe majonezu i polewasz ketchupem (ja zwsze robie taka krateczke z ketchupu, nie rozsmarowuje)
U mnie zawsze ta salatka robila furrore a przy tym jest w miare szybka i prosta....polecam
Ja robie troche inaczej
miesko smaze z przyprawa gyros
robie taki sos ketchup i majonez mieszam razem taki sos
ogorki daje swieze zielone lepiej jak dla mnie smakuje
i kazda warstwe robie osobno nie jak ty ze wazywa mieszam
Ale tak czy inaczej polecam bo jest rewelacyjna
Dodam jeszcze taka jedna prosta moja ulubiona
Piers z krczaka ugorowana
por (okolo 3,biale czesci)
ananas z puszki
kukurydza z puszki
majonez
troche musztardy
sol i pieprz
Jak wiecej ludzi ma sie nia objesc mozna dolozyc ryz
Wszystko drobno pokroic wymieszac pychaaaaaaaaaaa
Ostatnia edycja:
katrenki
Fanka BB :)
Ja robie troche inaczej
miesko smaze z przyprawa gyros
robie taki sos ketchup i majonez mieszam razem taki sos
ogorki daje swieze zielone lepiej jak dla mnie smakuje
i kazda warstwe robie osobno nie jak ty ze wazywa mieszam
Ale tak czy inaczej polecam bo jest rewelacyjna
Dodam jeszcze taka jedna prosta moja ulubiona
Piers z krczaka ugorowana
por (okolo 3,biale czesci)
ananas z puszki
kukurydza z puszki
majonez
troche musztardy
sol i pieprz
Jak wiecej ludzi ma sie nia objesc mozna dolozyc ryz
Wszystko drobno pokroic wymieszac pychaaaaaaaaaaa
ja warzywek nie mieszam tylko tez klade warstwami tylko pekinke mieszam troche z majonezem....ale pewnie smakuje bardzo podobnie w kazdym razie pycha....no i zawsze mozna cos tam sobie zmodyfikowac dla wlasnych preferencji...
reklama
Kevinka, a pierś w czym ugotować? W samej wodzie czy kostkę dodać albo coś?Dodam jeszcze taka jedna prosta moja ulubiona
Piers z krczaka ugorowana
por (okolo 3,biale czesci)
ananas z puszki
kukurydza z puszki
majonez
troche musztardy
sol i pieprz
Jak wiecej ludzi ma sie nia objesc mozna dolozyc ryz
Wszystko drobno pokroic wymieszac pychaaaaaaaaaaa
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 939
- Odpowiedzi
- 243
- Wyświetleń
- 30 tys
- Odpowiedzi
- 2
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 12
- Wyświetleń
- 12 tys
Podziel się: