reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

a ja mam ochotę na hot-doga, ale nie mam bułek ani parówek w domku, a nie mam zamiaru wychodzić na taką zimnicę. Macie może jakąs wypróbowaną sałatkę do hot doga?? bo może jutro bym sobie zrobiła.
 
reklama
aaaaaaaaa... wlazlam na wielkie zarcie....tam takie przepisy,ze glowa boli. na pewno zrobie cycki murzynki, ale chyba juz nie dzisiaj, bo nie mam biszkoptow, a w sklepie dopiero bylam..
poza tym naczytalam sie przepisow i zachcialo mi sie swiat, bo przypomnialy mi sie zeszloroczne, upieklam chyba 8 blach ciasta:tak:
ciekawe, jak uda mi sie w tym roku, z dzidzia. dobrze,ze mama bedzie. ja bede gotowac a ona niech sie zajmie malenstwem :-p
banAna, obiecany przepis na szarlotkę królewską:-):-)/:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szkl.cukru (ja daję cukier puder)
1 kostka margaryny np.Kasi
5 żółtek
1 op.cukru waniliowwego
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa:
1 kg jabłek (ja daje zawsze 5)
cynamon do posypania
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
Wysypać mąkę na stolnicę (lub stół), dodać proszek do pieczenia,
następnie posiekać z margaryną.Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Zagnieść ciasto.
Podzielic ciasto na 3 częśći.Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić.
Wszystkie części zawinąc w folię (każda oddzielnie) i włożyć do lodówki na 1 godzinę (ja wkładam do zamrażalki, lepiej się wtedy trze na tarce) .
Jedną część jasnego ciasta rozwałkować (ja zawsze wyklejam blachę ciastem)
i przenieść do przygotowanej wcześniej formy (posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).
Jabłka zetrzeć na "pazurkach", rozłożyć na cieście i posypać cynamonem.
Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach druga część jasnego ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając po trochu cukier.
Nałożyć na ciasto.
Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek.
Piec około 1 godz. i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Ja nakrywam ciasto folia aluminiową, żeby się ta piana nie przypaliła i pod koniec pieczenia (jakieś 20 minut do końca), ściągam tą folię..
Ciasto jest przepyszne, choć trochę pracochłonne:),ale polecam!!
 
jeszcze raz dziekje za szarlotke :tak:
kasiula, no to rob, jest proste. ja raz robilam podobne, tylko na biszkopcie, ale jakas masa strasznie mi slodka wyszla i sie zmulilam :zawstydzona/y:
 
a moze salatka gyros.....o ile lubisz
pekinka
kukurydza
cebula
ogorki w occie
majonez
miesko moze byc piers albo swinka

Miesko pokrojone w cieniutkie skraweczki smazysz mocno doprawione wedlug uznania, wsypujesz na dno miski...
pekinke siekasz, doprawiasz czosnkiem i mieszasz z majonezem (nie za duzo) i wsypujesz do miski na miesko
potem warstwowo posiekana cebula, ogorki i kukurydza na gorze smarujesz warstwe majonezu i polewasz ketchupem (ja zwsze robie taka krateczke z ketchupu, nie rozsmarowuje)

U mnie zawsze ta salatka robila furrore a przy tym jest w miare szybka i prosta....polecam

Ja robie troche inaczej
miesko smaze z przyprawa gyros
robie taki sos ketchup i majonez mieszam razem taki sos
ogorki daje swieze zielone lepiej jak dla mnie smakuje
i kazda warstwe robie osobno nie jak ty ze wazywa mieszam
Ale tak czy inaczej polecam bo jest rewelacyjna:tak:

Dodam jeszcze taka jedna prosta moja ulubiona

Piers z krczaka ugorowana
por (okolo 3,biale czesci)
ananas z puszki
kukurydza z puszki
majonez
troche musztardy
sol i pieprz
Jak wiecej ludzi ma sie nia objesc mozna dolozyc ryz

Wszystko drobno pokroic wymieszac pychaaaaaaaaaaa
 
Ostatnia edycja:
Ja robie troche inaczej
miesko smaze z przyprawa gyros
robie taki sos ketchup i majonez mieszam razem taki sos
ogorki daje swieze zielone lepiej jak dla mnie smakuje
i kazda warstwe robie osobno nie jak ty ze wazywa mieszam
Ale tak czy inaczej polecam bo jest rewelacyjna:tak:

Dodam jeszcze taka jedna prosta moja ulubiona

Piers z krczaka ugorowana
por (okolo 3,biale czesci)
ananas z puszki
kukurydza z puszki
majonez
troche musztardy
sol i pieprz
Jak wiecej ludzi ma sie nia objesc mozna dolozyc ryz

Wszystko drobno pokroic wymieszac pychaaaaaaaaaaa

ja warzywek nie mieszam tylko tez klade warstwami:tak: tylko pekinke mieszam troche z majonezem....ale pewnie smakuje bardzo podobnie w kazdym razie pycha....no i zawsze mozna cos tam sobie zmodyfikowac dla wlasnych preferencji...:tak:
 
zostaly mi z wczoraj ziemniaki z obiadu i niewiedzialam, co z nich zrobic,ale po 10 min na necie juz wiem! zaraz machne knedle ze sliwkami :tak:daaaawno nie jadlam
 
reklama
Dodam jeszcze taka jedna prosta moja ulubiona

Piers z krczaka ugorowana
por (okolo 3,biale czesci)
ananas z puszki
kukurydza z puszki
majonez
troche musztardy
sol i pieprz
Jak wiecej ludzi ma sie nia objesc mozna dolozyc ryz

Wszystko drobno pokroic wymieszac pychaaaaaaaaaaa
Kevinka, a pierś w czym ugotować? W samej wodzie czy kostkę dodać albo coś?
 
Do góry