reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
"Gulasz na bogato"
1/2 kg wołowiny (ja kupiłam gulaszowe)
1/2 kg wieprzowiny
1/2 kg boczku wędzonego
1/2 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
2 butelki sosu cygańskiego (ja takiego nie znalazłam w sklepie, więc mój S. zrobił go sam wg przepisu z netu Sos cygański ( do słoiczków). - Przetwory - Moja książka kucharska - bloog.pl )
sól i pieprz
Wieprzowinę, wołowinę i boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w talarki, pieczarki w plastry. Wszystko razem wymieszać w misce i doprawić solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać 1 buteleczkę sosu cygańskiego (myśmy wlali kubek tego sosu, cośmy zrobili), dokładnie rozsmarować i włożyć mięso wymieszane z warzywami. Następnie wierzch posmarować drugą porcją sosu.
Naczynie przykryć i wszystko piec 1 godzinę w temp.200st.C. Po godzinie przemieszać i piec dalej bez przykrycia przez 1 godzinę.
Ja to podałam z zapieczoną w piekarniku bułką posmarowaną masłem czosnkowym..
 
Czarne kluski
1kg ziemniaków obrać i ugotować. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, albo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.Odstawić do wystygnięcia.
Zetrzeć na tarce (na tych najdrobniejszych oczkach) tak ze 3 większe surowe ziemniaki.
Z ugotowanych ziemniaków odłożyć na bok 1/4 i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Połączyć wszystkie ziemniaki (ugotowane i surowe) plus mąka - dobrze wymieszać. Ciasto powinno nie być za suche (wtedy jeszcze zetrzeć ziemniaka), ani za mokre, bo się będzie źle kulało..
Z wyrobionego ciasta lepić kulki o średnicy około 2 cm.. (ja to robię tak, że najpierw formuję "węże" z ciasta, a potem kroję je nożem na równe kawałki - dobrze się wtedy kula kluski;-)).
Nastawić wodę w większym garnku, jak zakipi - posolić i powoli wrzucać kluski, żeby nie posklejały, od czasu do czasu mieszać. Jak już wszystkie będa wodzie i woda wraz z nimi zacznie kipieć, to zmniejszyć gaz i gotować tak około 7min..
Mam nadzieję, że nie zamieszałam za bardzo;-)
 
jak kopytka te kluski. A "Kluski śląskie z dziurką" tak samo sie robi?

Ja wczoraj sznycle z indyka robiłam wg Kuronia


  • 750 g piersi indyka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny
  • po 1 łyżeczce: majeranku i tymianku
  • 2 jajka
  • mąka, tarta bułka
  • olej, sól, pieprz
  • koneserom polecam 4 łyżki utartego ostrego sera, najlepiej oscypka
  • cytryna do przybrania
blok1_bottom_left.gif
Pierś indyka kroimy na plastry, lekko zbijamy wilgotnym tłuczkiem. Z sosu sojowego, oleju, soku z cytryny, posiekanego czosnku i przypraw robimy marynatę, którą smarujemy sznycle z obu stron i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie panierujemy je w mące, rozbełtanych jajach i tartej bułce, którą możemy wymieszać pół na pół z tartym serem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienia. Podajemy przybrane cząstkami cytryny.
 
Wybaczcie ze sie wtrące ale Kilolku nie, kluski śląskie są z samych gotowanych ziemniaków i dlatego są jasne a te mieszane [gotowane+surowe] wychodzą szarawe o nierównej/chropowatej? [jak to określic] fakturze.
Te szare kluski moja mama robi wieksze [jak kasztan mniej wiecej wielkosc] a do środka np daje nadzienie np pasztet lub mieloną kiełbasę .... polane tłuszczykiem ze skwarkami....... niebo w gębie. Jest to juz wtedy całe danie bez dodatkowego mięsa ;))
 
to ja tak robię pyzy z mięsem
ale własnie chcialam sie dowiedziec jak te sląskie z dziurką sie robi, bo nigdy nie robiłam.
 
Kilolku, ja zaś podobnie jak czarne kluski, tylko nie daję tych surowych ziemniaków, a jajko - jak napisała BanAna..ale mąkę też ziemniaczaną (1/4 ilości ziemniaków)..jajek tyle, żeby szło ładnie wyrobić kluski..
 
Jabłka pod pierzynką
1 kg jabłek
sok z pół cytryny
cynamon
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła (pół kostki)
1/2 szklanki cukru szczypta soli.

Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto.
Jabłka obrać , pokroić w ćwiartki, pokropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać przygotowane jabłka i wkruszyć na górę kruszonkę. Piec około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni..pycha!!
Ja jadłam na ciepło, nie mogłam się oprzeć..:-)
 
reklama
kilolek przepraszam że dopiero teraz ale całkiem zapomniałam

Marynowana Papryka
proporcję na 1kg papryki
+ 0,5l wody
+1/2 szklanki cukru (ok 10dkg)
+1/2 łyżeczki soli (2dkg)
+100ml octu 10%
+ przyprawy : liść laurowy ,ziele angielskie , czosnek , koper,gorczyca ,pieprz czarny
Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na paski grubości 4cm , ukłądamy dość ciasno w czystych wyparzonych gorącą wodą słoikach , na wierzch dodajemy przyprawy

w gorącej wodzie rozpuszczamy dokładnie sól i cukier i mieszamy z octem , słoiki z papryką i przyprawami zalewamy gorącą zalewą ,zakręcamy i wekujemy przez 20 minut
 
Do góry