reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

dziubasek08, nasze dzisiejsze menu wygląda tak:
śniadanie - chleb z pastą z jajka i żółtego sera
2 śniadanie - jogurt
obiad - zupa warzywna, ziemniaki pulpety z mięsa i brokuł, brukselka
podwieczorek - jabłko, banan
kolacja - chleb z masłem i szynką.

W nocy pije 2 razy mleko ok 90 ml.

Staram się jej dawać dużo brokuł, buraków, brukselki, natki pietruszki oraz co 2 dzień dostaje jajko, ser żółty, biały. Ziemniaki robię z dodatkiem śmietany 10%.
Czasem uda mi się przemycić mleko w mannie lub kluskach lanych na mleku.

reklama
Mamusie mam pytanko trochę z innej beczki - czy dajecie dzieciakom Omegę 3 dla niemowląt? Bo do tej pory pediatra, do której chodziliśmy zalecała w dawce 150 mg/dobę od 6 mca życia, a wczoraj jak mój m poszedł z Gabrysiem do lekarza (trafił na inną kobitkę) po zaświadczenie, że może chodzić do żłobka, to od słowa do słowa doszło do Omegi 3 i lekarka powiedziała, żeby uważać. Ale m nie poprosił, żeby rozwinęła temat :baffled:

W książeczce zdrowia dziecka jeszcze w szpitalu wbili nam pieczątkę: "Zalecenia: dla matki karmiącej 500mg DHA dziennie, dla dziecka od 6 m.ż. do 3 r.ż. 150mg DHA dziennie". Ja łykam DHA, dzieć dostaje DHA, nie wiem co ta lekarka mogła mieć na myśli.

benfica, ja dawałam Ali Omegamed, ale tylko przez 3 miesiące. Później się przerzuciłam na tran i cały czas go podaję.
Z lekarzem na temat Omegamed nie rozmawiałam, a tran pozwolił mi dawać codziennie, tylko ograniczyć odrobinę witaminę D.

Czy jest tu jakiś Maluch, który nie tknie MM?
Mała właśnie z takich. W połowie marca idziemy na szczepienie, to wtedy podpytam pediatrę czy kaszka mleczna i jogurty wystarczą. Co Wy o tym myślicie?

I jeszcze jedno, do kiedy macie zalecenie, żeby podawać witaminę d3?

rachell, moja pije mm. Myślę, że kaszki i jogurty to może być trochę mało, może jeszcze inny nabiał np. twarożki, kefiry, ser żółty. I może zwykłe mleko jeżeli nie ma ryzyka nietolerancji (moja je w żłobku zupy mleczne na zwykłym mleku). Podpytaj najlepiej lekarza.

rachell moja Ala nie chciała mm odkad skonczylam karmic piersia w 10 miesiacu jej zycia i dawałam jej ser zolty, serki, twarozki, budyn, jogurty, kaszki i bylo dobrze, nie piła mleka modyfikowanego. Dopiero krowie zaczela pic w postaci kakao na poczatku a pozniej juz i normalne i platki z mlekiem itp. ale to jej zasmakowalo jak miala ok.1,5 roku. Maja tez nie chce mm wiec póki co jeszcz karmie ja piersia... ale po za piersia je sery zolte i twarogi, jogurty, budyn, serki twarozkowe itp. Jak nabial dajesz to nie musi pic mm.

reklama
Czy jest tu jakiś Maluch, który nie tknie MM?
Mała właśnie z takich. W połowie marca idziemy na szczepienie, to wtedy podpytam pediatrę czy kaszka mleczna i jogurty wystarczą. Co Wy o tym myślicie?

I jeszcze jedno, do kiedy macie zalecenie, żeby podawać witaminę d3?

Jeśli chcesz podawać mleko modyfikowane spróbuj może jakięś smakowe typu bebiko bananowe albo nestle waniliowe lub z miodem.

My mamy wit d3 już nie podawać wg lekarki, ale ja sobie obliczyłam ile moje dziecko dostaje w mleku modyfikowanym i wyszło mi trochę za mało, ale podaje juwit multi a tam jest d3 wiec już samych kapsułek nie daję.

Do góry