reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

Napisz nam co Ci odpowie :) Nie wpadłam na to, że można dawać dziecku ser topiony. Ser żółty lubi, ale ja kupuję tylko z jednej firmy i to jest dla mnie jedyny ser, który ma smak i zapach sera (taki jak za dawnych lat).

reklama
A ja jeszcze nie próbowałam jej dawać żółtego sera, póki co jemy kromeczki z dżemikiem-deserkiem. Może rzeczywiscie spróbuję troszeczke, mam w domu ementalski to on jest bardzo łagodny.
Akurat to, że ser topiony jest ostrzejszy i słony i ze przez to lepiej smakuje dzieciom to mnie nie przekonuje, bo moje dziecko póki ci smak soli zna tylko w pieczywie. Ale ciekawa jestem co ci pani doktor odpowie benfica.

Tab a jakiej firmy dajesz ten żółty Krzysiowi?

wasze maluchy normalnie same już jedzą kanapki? Ja się trochę boję dać Filipowi by się nie zakrztusił, nawet jak daję skórkę od chleba to potrafi całą naraz sobie wcisnąć i muszę mu wyciągać, bo by nie połknął ;-/

Ja daję ser edamski z Lisewa, tylko nie wiem czy on nie jest czasem dostępny regionalnie. A kanapkę daję pokrojoną w małe kwadraciki i muszę mu jeszcze je wkładać do buzi, bo sam nie chce, ewentualnie bierze je w rękę i podaje mi, żebym mu włożyła do buzi.

Ja daję małej do ręki kawałek bułeczki z masłem, szyneczkę czy serek wkładam jej osobno do buzi. I jak się za bardzo bawi bułką to też jej po kawałku daję sama do buzi.

aniusiak17 ja daję Ali chleb pokrojony w kostkę lub pokrojony na 4 części i sama sobie dziąsłami odgryza kawałki. Na początku też zdarzało się, że za dużo wzięła ale ja jej zaczęłam dawać chleb jak miała 6 miesięcy więc teraz już wszystko gryzie ładnie. No i je sama cały chlebek, nie muszę jej pomagać w ogóle.

Masło kupuję "Polskie" z Mlekovity.

A dajecie dzieciom jakieś jogurty? A jeżeli tak to jakie? Ala w żłobku dostaje danonki a w domu ze 3 razy dostała bakusia no ale to są chyba nieodpowiednie jogurty dla tak małych dzieci i nie wiem jakie jej dawać. Nie mam pomysłu.

czytałam że najlepiej dawać jogurt naturalny i do tego dodać owocki np ze słoiczka. Ja jak na razie daję tylko te jogurty dla niemowląt.

dziękuję za odpowiedzi, jutro kupię masełko i spróbuję z tym chlebem. na razie dostawał tylko samą skórkę albo "wnętrzności" croissantów takich maślanych - uwielbia to.

reklama
Daję masło z Warlubia. A czasem i inne (grunt, żeby to było prawdziwe masło). Chleb też muszę trzymać. Mała sobie odgryza po kawałku. Sama nie chce jeść.
Sera żółtego jeszcze nie dawałam.
Powoli zaczynam dawać "dorosłe" jogurty, najczęściej naturalne, czasem jakieś owocowe. Na danonki czy bakusie chyba się nie skuszę.
A dziś Mała skubnęła pół pieroga leniwego. Na początku jej smakowało, ale jak już całkiem wystygł, to straciła zainteresowanie.

Do góry